Sibienii sunt invitati la cosit in Muzeul in aer liber

   

Sibienii sunt invitati sa participe, miercuri, la un atelier de cosit faneata din Muzeul in aer liber. Muzeografii si angajatii muzeului, impreuna cu toti cei interesati, vor porni la coasa la primele ore ale diminetii.Muzeul ASTRA organizeaza miercuri, 1 iulie 2020, un atelier interactiv de cosit faneata din sectorul Textile si din Lunca Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului. Muzeografi si angajati ai Muzeului, impreuna cu toti cei interesati, vor porni la coasa inca de la primele ore ale diminetii (7:00). De altfel, aceasta plecare timpurie face parte din traditia cositului de odinioara, asa cum se intampla in satele arhaice ale Romaniei.

"In vechime, cositul ierbii si a holdelor de secara aveau o mare importanta intr-o gospodarie din satele de odinioara. Din timp, barbatii isi planificau alaturi de familie pornitul coasei. Flacaii se adunau, atunci cand aveau de cosit, si incepeau sa culce iarba la pamant pana sa se scuture de roua. Femeile dar si mezinii familiilor adunate in claca intorceau fanul cu furca de lemn, pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregatire a coasei, alegerea lamei si a lemnului din care se face toporastea, baterea lamei de coasa pe nicovala, trasul la gresie ( sau cute - piatra de ascutit) dar si povestile cositului de odinioara sunt momentele pe care le retraim la muzeu. Dupa toate aceste etape putem spune ca suntem gata pentru a trage prima brazda!", a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului in aer liber din Dumbrava Sibiului.

Vor fi puse la dispozitia publicului, coasele pregatite pentru toti cei care sunt dornici sa lucreze in rand cu clacasii Muzeului ASTRA. Ca in satul de altadata, la pranz in hotarul fanetei se va manca slana cu ceapa. Atelierul interactiv de cosit faneata este o componenta importanta in cadrul Programului Gradina si peisaj in Muzeul ASTRA.
Marti, 30 Iunie 2020, ora 12:03
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Noi detalii despre cazul sibianului amendat ca a facut gratar in curtea casei
Un barbat din Sibiu acuza ca a fost amendat pe nedrept. Potrivit acestuia, un politist a intra in ...
O fabrica importanta din judetul Sibiu se inchide in curand
JLG a inaintat Uniunii planuri pentru inchiderea unitatii sale de productie din Medias, Romania. ...
Marturii din locul unde a fost gasita micuta cazuta in Cibin - "Era in apa, sub o salcie"
Povestea micutei Adelina, fetita care a cazut accidental in raul Cibin, a impresionat o intreaga ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor