Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, patru nominalizari si patru premii la UNITER

   

Luni, 13 mai 2019, a avut loc la Teatrul National Cluj-Napoca cea de-a 27-a editie a Galei Premiilor UNITER. "Povestea printesei deocheate" a primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, in Romania.
Teatrul National "Radu Stanca" Sibiu, nominalizat la patru categorii, a primit premiul UNITER pentru fiecare categorie: Andreea Tecla si Madalina Niculae au primit premiul UNITER pentru debut, pentru scenografia spectacolului "R.U.R. (Rossum's Universal Robots)", regia Vlad Cristache, spectacol al sectiei germane a TNRS, spectacolul "Povestea printesei deocheate", cel mai nou spectacol creat de Silviu Purcarete la Sibiu, a primit premiul pentru "Cel mai bun spectacol" si le-a adus totodata un premiu Ofeliei Popii, pentru cea mai buna actrita in rol principal pentru rolurile Seigen si Shinnobu Sota si lui Dragos Buhagiar pentru cea mai buna scenografie.

"In numele Teatrului National "Radu Stanca" Sibiu si a Festivalului International de Teatru de la Sibiu doresc sa multumesc intregii echipe a spectacolului "Povestea printesei deocheate", regizorului Silviu Purcarete, scenografului si creatorului de costume si autorului spatiului unde acest spectacol se joaca in Sibiu, Dragos Buhagiar, il felicit pentru premiul castigat, dar si pentru aportul la acest spectacol. O felicit pe Ofelia, una dintre cele mai mari actrite ale Romaniei si ale lumii. Felicit toata echipa artistica extraordinara a acestui spectacol. Felicit toata echipa tehnica, masinistii, recuzitierii, creatorii de sunet si lumini. Felicit pe toti cei care fac parte din echipa TNRS, care au pus umarul si se mandresc cu aceasta frumoasa recunoastere. Trebuie sa il felicitam de asemenea pe domnul Vasile Sirli pentru creatia muzicala extraordinara. Le felicit si pe cele doua tinere scenografe care au luat premiul de debut la sectia germana cu spectaolul "R.U.R.". Ii felicit totodata pe toti nominalizatii si castigatorii acestei editii si nu in ultimul rand felicitari UNITER pentru ca face posibila, cu toate eforturile, aceasta intalnire a teatrului romanesc. Este un moment frumos, de bucurie, care ne incarca bateriile acum, inainte de provocarea editiei a 26-a a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, moment care coincide cu punerea in vanzare a ultimelor bilete pe care FITS le ofera pentru aceasta editie. Va asteptam cu drag la Sibiu", spune Constantin Chiriac, director general TNRS, presedinte FITS.

"Povestea printesei deocheate" va avea trei reprezentatii in cadrul FITS 2019, la Fabrica de Cultura, Sala "Eugenio Barba".

Spectacolul "Povestea printesei deocheate" are la baza un scenariu original, semnat de Silviu Purcarete, care porneste de la piesa kabuki a lui Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual si o codificare complexa. Inspirat de aceasta traditie teatrala, Silviu Purcarete isi propune sa faca un spectacol european, folosind textul, regulile si spatiul kabuki, reinterpretate intr-o maniera personala.

Printesa Sakura este eroina a numeroase piese kabuki si bunraku, dar Namboku este cel dintai care o aduce in prim-plan. Povestea debuteaza in momentul in care Seigen, staretul unui templu, se indragosteste de tanarul sau discipol, Shiragiku. Fiind condamnati la o viata de iubire imposibila, preotul si ucenicul sau hotarasc sa se sinucida. Tanarul moare, preotul supravietuieste. Saptesprezece ani mai tarziu, cand Printesa Sakura vine la templu pentru a se calugari, Seigen recunoaste in ea reincarnarea feminina a lui Shiragiku si se indragosteste din nou. "Povestea printesei deocheate" abunda in istorii de dragoste obsesiva, crime, reincarnari si razbunare. Spectacolul preia aceste teme si construieste, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeana si cea japoneza.

In cadrul celei de-a 26 editii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, spectacolul "Povestea printesei deocheate" va avea trei reprezentatii, programate in data de 16, 17 si 20 iunie, de la ora 22:00. Spectacolul va fi prezentat in luna decembrie a acestui an la Bruxelles, in cadrul Festivalului Europalia iar in anul 2020 va avea un amplu turneu in Japonia, unde va deschide si Jocurile Culturale si Olimpice.

Caseta artistica a spectacolului "Povestea printesei deocheate"

Scenariu de Silviu Purcarete inspirat din Sakura Hime Azuma Bunsho, de Tsuruya Nanboku al IV-lea

REGIA: Silviu Purcarete

TRADUCEREA DIN LIMBA ENGLEZA: Eugen Gyemant

MUZICA ORIGINALA: Vasile Sirli

SCENOGRAFIA: Dragos Buhagiar

ASISTENEsI REGIE: Eugen Gyemant si Sanda Anastasof

ASISTENT SCENOGRAFIE: Iuliana Gherghescu

FACE DESIGNER: Minela Popa

MANAGER PROIECT: Claudia Domnicar

IN DISTRIBUEsIE: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Talos, Adrian Matioc, Diana Vacaru Lazar, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacsu, Pali Vecsei, Vlad Robas, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruta Vasiu, Serenela Muresan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pirliteanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Stefania Marola, Eduard Patrascu, Mihai Coman, Viorel Rata, Liviu Vlad, Catalin Neghina, Stefan Tunsoiu, Andrei Gilcescu, Alin Turcu

Informatii pe larg despre spectacolele si evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro.
Marti, 14 Mai 2019, ora 19:16
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
SURSE - S-a cerut oficial prelungirea starii de carantina la Sibiu, Selimbar, Cisnadie si Talmaciu
Perioada de carantina a inceput in data de 16 noiembrie si urmeaza a se incheia duminica, 29 ...
VIDEO FOTO Cine este mercenarul sibian care l-a amenintat pe directorul Romgaz - A avut mari probleme cu legea
CITESTE AICI DESPRE AMENINEsARILE LA ADRESA DIRECTORULUI ROMGAZ SI MITA DATA CLERICILOR BISERICII ...
Seful IPJ Sibiu a primit cel mai inalt grad al politiei romane
Decretul a fost semnat vineri, astfel ca seful IPJ Sibiu a primit gradul de chestor de politie. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor