Uzina de apa a Sibiului - Cat de importanta este apa pentru sanatatea noastra

   

Din mediul sau natural, apa este captata si transportata prin conducte de aductiune pentru ca mai apoi sa fie filtrata si dezinfectata spre a deveni potabila, adica sigura pentru consumul uman.
In prezent, Sibiul se bucura de siguranta oferita de doua mari statii de potabilizare a apei, "Dumbrava" si "Sibiu Sud", alimentate din sursele Gura Raului si Sadu, avand capacitati de tratare suficiente pentru consumul actual si cel previzionat al orasului Sibiu, cat si al numeroase localitati din judetul Sibiu.

Statia "Dumbrava" trateaza in fiecare secunda 600 de litri de apa provenita din Acumularea Gura Raului (capacitate ce poate creste pana la 1.200 l/s) pe care-i furnizeaza atat in municipiul Sibiu, cat si in comunele limitrofe: Selimbar, Cristian si Sura Mare (inclusiv satele apartinatoare acestora) si, prin intermediul Aductiunii "Apa Secaselor", in Sura Mica, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamnes, Mandra, Alamor, Gusu, Bogatu Roman, Presaca, Brosteni si Pauca. In viitorul apropiat, din aceasta aductiune vor fi alimentate noi localitati: Dobarca, Ludos, Sangatin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus si orasul Miercurea Sibiului.

Statia "Sibiu Sud", alimentata din sursa Sadu, poate trata pana la 400 de litri pe secunda, asigurand apa de calitate locuitorilor din Cisnadie si Rasinari, urmand ca dupa realizarea de retele de distributie, sa alimenteze si locuitorii Cisnadioarei.

Cele doua mari uzine de apa ce deservesc populatia Sibiului si a localitatilor limitrofe sunt conectate la surse stabile de apa, iar liniile de tratare sunt echipate corespunzator asigurarii unui nivel optim al calitatii apei furnizate.

Odata cu extinderea ariei de operare prin preluarea de noi localitati, Apa Canal Sibiu S.A. a primit spre operare uzine de apa cu tehnologie invechita, alimentate din surse ce nu asigura un aport calitativ si cantitativ suficient de apa atat pe timpul verii , cand exista mari probleme de calitate in perioada precipitatiilor abundente, sau insuficienta apei in perioadele secetoase, dar si pe timpul iernii cand apele curgatoare ingheata. Odata cu dezghetul se produc torenti cu turbulenta foarte mare sau poduri de gheata care influenteaza negativ functionarea captarilor de apa bruta. Acestea au fost preluate de la primariile din aria de operare, in starea tehnica in care se regaseau la acel moment, cu linii de tratare depasite si personal ce a trebuit specializat.

Cele mai reprezentative exemple sunt Statiile de potabilizare a apei din Avrig si Tilisca, alimentate din rauri de munte al caror debit se reduce dramatic pe timpul verii si chiar al iernilor secetoase, sau a caror apa devine un "mal lichid" la fiecare ploaie mai consistenta.

Pentru a imbunatati procesul de tratare, in Statia Tilisca a fost achizitionata si pusa in functiune o instalatie de dozare a coagulantilor menita sa accelereze procesul de decantare al apei, precum si instalatii de monitorizare online a debitului, turbiditatii, clorului rezidual sau pentru realizarea dezinfectiei apei potabile.
Marti, 30 Iunie 2020, ora 15:10
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Noi detalii despre cazul sibianului amendat ca a facut gratar in curtea casei
Un barbat din Sibiu acuza ca a fost amendat pe nedrept. Potrivit acestuia, un politist a intra in ...
O fabrica importanta din judetul Sibiu se inchide in curand
JLG a inaintat Uniunii planuri pentru inchiderea unitatii sale de productie din Medias, Romania. ...
Marturii din locul unde a fost gasita micuta cazuta in Cibin - "Era in apa, sub o salcie"
Povestea micutei Adelina, fetita care a cazut accidental in raul Cibin, a impresionat o intreaga ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor