VIDEO Cum faci o masca acasa - Poti folosi tricouri uzate sau saci de aspirator

   

Care sunt cele mai eficiente materiale pentru o masca facuta acasaCercetatori de la Universitatea Cambridge au testat care este cel mai bun material pe care sa il folosesti pentru o masca de protectie confectionata acasa.

Pentru a le masura eficienta, oamenii de stiinta au testat mai multe tipuri de materiale pe care le poti gasi in casa.

In cazul bacteriilor cu dimensiuni de aproximativ un micron, ordinea materialelor de protectie cele mai eficiente este urmatoarea: masca chirurgicala (97%), sacul de la aspirator (95%), prosop de bucatarie (83%), material textil din amestec printre care si bumbac (74%), tricou din 100% bumbac (69%), fata de perna antibacteriana (65%), fular (62%), fata de perna obisnuita (62%), asternut pentru pat (60%) si matase (58%).

In cazul in care vrei sa-ti faci o masca de protectie pentru particule cu dimensiuni mai mici de 0,02 microni, trebuie sa iei in considerare urmatoarele valori: masca chirurgicala (89%), sacul de la aspirator (86%), prosop de bucatarie (73%), material textil din amestec printre care si bumbac (70%), fata de perna antibacteriana (68%), asternut pentru pat (62%), fata de perna obisnuita (57%), matase (54%), tricou din 100% bumbac (51%) si fular (49%).

Desi sacii de aspirator si prosoapele de bucatarie au fost desemnate drept materialele prin care bacteriile trec cel mai putin, oamenii de stiinta au ajuns la concuzia ca nu acestea sunt cele mai bune pentru o masca de protectie confectionata acasa. Acestia spun ca trebuie luata in considerare si respirabilitatea materialului.

Astfel, cele mai bune materiale care iti ofera si protectie si te lasa sa si respiri sunt fetele de perna si tricourile din bumbac 100%.

Pasii pe care trebuie sa ii urmam ca sa confectionam o masca acasa
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ne arata cum putem sa ne facem usor o masca de protectie. Putem, de exemplu, sa facem o masca de protectie dintr-un tricou uzat sau care nu ne mai este bun. Avem nevoie doar de tricoul din bumbac, prosoape de hartie si o foarfeca.

Masca facuta acasa dintr-un tricou
O alta varianta la indemana oricui este masca pentru confectionarea careia putem folosi o batista sau un batic si un banal filtru de cafea.

Masca facuta acasa dintr-un batic sau alt material textil si un filtru de cafea
La ce ajuta o masca de protectie, chiar si una facuta in casa? Daca stranutam, e buna ca sa nu dam virusul si altor persoane. La fel si daca tusim. Masca e necesara si cand vorbim, deoarece in timpul vorbitului pot sari micropicaturi de saliva care pot transmite virusul.

Please enable JavaScript

EmbedCopy and paste this HTML code into your webpage to embed.

In ceea ce priveste eficienta chiar si pentru purtator, cele recomandate respecta standardul FFP.

FFP1 e masca de tip respirator care filtreaza cel mai putin. Pentru aerosoli eficienta e la 80% si scurgerile (adica ce scapa filtrarii) la 22%. Sunt recomandate atunci cand se lucreaza in medii cu mult praf.

FFP2 are o eficienta de 94% si 8% scurgere. Sunt folosite in constructii, agricultura, dar si in mediul medical mai ales in sezoanele cu epidemii (de orice natura).

FFP3 are eficienta de 99% (de unde si numele N99 in SUA - n.r.) si scurgere de 2%. Protejeaza purtatorul fata de unele dintre cele mai fine particule.

De asemenea, oamenii de stiinta au testat si eficienta unei masti de protectie, in functie de straturile de material pe care le folosesti. Potrivit rezultatelor, folosirea a doua straturi nu imbunatateste cu mult eficienta mastii: doar cu 1% sau 2%.

Please enable JavaScript

EmbedCopy and paste this HTML code into your webpage to embed.
Vineri, 22 Mai 2020, ora 13:25
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Localitatile din Sibiu unde apa nu e potabila - Oamenii o beau fara sa stie ca e contaminata
In peste 800 de comune din Romania apa nu este potabila. Oamenii o beau fara sa stie ca este ...
A murit Willy Schuster. Avea 53 de ani
In aceasta dimineata a decedat Willy Schuster, cunoscut activist pentru mediu, fermier in Mosna, ...
FOTO - Ferrarri facut praf intr-un accident in judetul Alba
Un Ferarri a fost puternic avariat duminica dupa-amiaza, in comuna Sugag din judetul Alba. Masina ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor