VIDEO Reactia dura a Mitropolitului Ardealului - Un preot din Sibiu impartasete enoriasii direct cu mana

   

In plina campanie de comunicare a masurilor de auto-izolare pentru prevenirea extinderii epidemiei de coronavirus, preotul Irimita Marga, care slujeste la o parohie din Sibiu, a fost filmat in timp ce isi impartasea credinciosii fara ajutorului linguritei, asa cum e canonul, ci direct cu mana. Practic, preotul lua bucata de anafura, o introducea in vinul din Potir dupa care o dadea credinciosilor. Numai in cadrul unei singure slujbe, procesul s-a repetat de zeci de ori, fara ca preotul sa-si igienizeze mana, scrie g4media.roDaca te intereseaza
EXCLUSIV ISU Sibiu: Suspectii de Coronavirus vor fi...
mart. 17, 2020
Ministrul Educatiei: "Nu se pune problema inghetarii anului...
mart. 17, 2020

Lasand gluma de-o parte si privind cu maxima seriozitate la filmuletul care a circulat in mediul virtual, in care se arata explicit cum Pr. Prof. Univ. Dr. Irimita Marga, profesor de drept canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu ii impartasea pe supusii sai euharistici, te trec fiori. Din doua una: ori cei slabi de inger stau acasa si urmaresc slujba la tv/radio/on line, ori daca totusi vin si se impartasesc, ei trebuie sa o faca asa cum trebuie, asa cum prevad sfintele canoane, traditia si practica ortodoxa. Criza trece, inovatiile raman - si asta e foarte pagubitor! Ce m-a tulburat insa cel mai tare a fost grija canonistului pentru propria sanatate, deorece aceasta practica insolita - de a muia painea (trupul), cu degetele proprii in sangele Domnului din potir si de a o bascula de la o distanta de cativa cm in gura credinciosului - aceasta practica, spun eu, va conduce la finalul actului euharistic la un potir ultra-curat sub aspect microbian, viral. Caci nici o molecula de "fluid laic" nu ajunge acolo, iar parintele canonist poate consuma linistit ceea ce ramane dupa impartasirea oamenilor. Smart, nu? Ei bine, nu! Caci IPS Laurentiu Streza i-a adresat o scrisoare impecabila in forma & continut in care ii cere/il someaza pe ratacit sa-si vina in firea dogmatica. Pastoral si autoritar, precis si persuasiv, indurerat si ferm arhiereul si-a impus stiinta de carte si duhul ortodox in fiecare rand scris. Asteptam raspunsul canonistului aflat in preajma canonisirii. Suntem extrem de curiosi cum se va solutiona acest diferend intre starea de urgenta medicala si starea de spirit crestina, autentica.
Slaet op af Razvan Bucuroiu i Mandag den 16. marts 2020
Inovatia preotului a starnit indignare atat in randul credinciosilor si a preotilor, dar mai ales a sefilor. Asta, cu atat mai mult cu cat inventia apartine unui preot care este si profesor de Drept Canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu.
Demersul a fost taxat de catre superiorul sau ierarhic, Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, care i-a trimis preotului Marga o scrisoare prin care i-a cerut sa renunte la obiceiul de a-i impartasi pe enoriasi cu propriile degete si sa se autosuspende de la slujirea Sfintei Liturghii. In caz contrar, i-a trasmis Mitropolitul, risca sa fie pedepsit.
"Pana atunci, eu ca ierarh ma adresez preotului meu slujitor, nu prin act canonic scris, ci prin rugamintea intarita de autoritatea duhovniceasca a chiriarhului, de a va "autosuspenda" de la savarsirea Sfintei Liturghii, pana la constientizarea greselii, urmata de cainta si indreptare", i-a scris Mitropolitul Ardealului, subalternului sau.
In replica, preotul invinovatit i-a raspuns ierarhului ca desi nu considera ca a gresit cu ceva, nu va mai repeta practica, desi si-ar dori acest lucru.
"Acestea le iau asupra mea, de aceea nu v-am instiintat dinainte, pentru ca nu am vrut sa va implic. Este un act liturgic de care sunt personal responsabil. Vreau sa va mai spun ca nu sunt primul din tara, eu mai stiu cel putin unul care a recurs la acest mod, inaintea mea. La Cluj, pe de alta parte, se slujeste de mai multe duminici, la unele parohii, cu lingurite de unica folosinta, care apoi se ard. Deci lumea este in miscare, dar nu trebuie sa vedem aici numai intentii rele, nici apostazii", este explicatia data de preotul Marga, Mitropolitul Ardealului in scrisoare consultata. Detalii suplimentare pe g4media.ro
Marti, 17 Martie 2020, ora 14:46
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Prima zi in care masca e obligatorie si in aer liber la Sibiu - Cat costa mastile de protectie astazi
Prefectura Sibiu a anuntat ca luni, 3 august, este prima zi in care purtarea mastii de protectie ...
Rauri de lacrimi la Gura Raului dupa moartea fulgeratoare a lui Radu - "Un baiat atat de tanar sa se duca asa"
Radu, victima unui accident absurd ISU Sibiu a fost solicitat sa acorde ajutor medical unui barbat ...
Martorii accidentului grav de la Ocna Sibiului - Soferul blamat a incercat sa evite un "bizon" care circula haotic
Cauzele producerii accidentului - Alexandru a incercat sa evite un "bizon" care circula haotic In ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor