Profesorii NU primesc salariile inainte de Paste. Explicatiile celor de la Guvern

   

Ministrul finantelor a semnat un ordin prin care doar o parte dintre bugetari vor primi salariile inainte de Paste. Printre cei care raman fara bani in avans se numara profesorii, angajatii Ministerului Afacerilor Interne, dar si pensionarii."Asa cum stiti, am decis sa platim salariile inainte de Pasti si Ministerul Finantelor a creat cadrul legal in acest sens. Am vazut ca in ultimele ore au aparut informatii contradictorii in spatiul public in legatura cu acest lucru, dar si la plata pensiilor in avans. De aceea, va rog domnilor ministri sa iesiti sa clarificati de urgenta aceste lucruri, pentru ca trebuie sa avem o informare corecta a cetatenilor. Si, cu toate ca eu am explicat ieri de ce nu se pot da pensiile in avans, o sa o rog pe doamna Vasilescu sa mai dea inca o data aceste explicatii. Intentia noastra a fost o intentie buna in prag de sarbatori si cred ca nu este normal sa apara astfel de situatii", a afirmat Viorica Dancila la inceputul sedintei de Guvern.

Ministrul Finantelor a semnat ordinul privind stabilirea unor masuri pentru plata salariilor aferente lunii martie 2018, decizia fiind publicata marti in Monitorul Oficial. Astfel, vor primi salariile joi, 5 aprilie, ultima zi lucratoare inaintea vacantei de Paste, angajatii a 38 de institutii. Printre categoriile care nu vor primi banii inaintea sarbatorilor se afla cadrele didactice sau angajatii Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit ordinului ministrului Finantelor, institutiile pentru care vor fi virate salariile in 5 aprilie sunt: Curtea de Conturi, Consiliul Concurentei, Secretariatul General al Guvernului, ministerele Finantelor, Justitiei, Tineretului, Mediului, Transporturilor, Sanatatii, Comunicatiilor, Economiei, Energiei, Turismului, Mediului de Afaceri, Apelor si Padurilor, pentru Relatia cu parlamentului, Consultarii Publice si pentru Romanii de pretudindeni. De asemenea, pe lista institutiilor ai caror angajati vor primi salariile inainte de Paste se mai afla Ministerul Public, SRI, SPP, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, CNCD, Agerpres, Institutul Cultural Roman, CSM, AEP, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter personal, Autorittea pentru Administratrea Activelor Statului, Autoritatea nationala pentru Restituirea proprietatilor, Academia Oamenilor de Stiinta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, ANI, Consiliul de Monitorizare a Implementarii Conventiei, Autoritatea Nationala pentru Administrare siu Reglementare in Comunicatii.

Ministrul Finantelor a declarat, miercuri, ca ministerul a creat cadrul legal in baza caruia salariile sa poata fi date inainte de Paste, dar ca "multi nu si-au manifestat interesul, iar decizia a fost alta, de la caz la caz".

"Am discutat cu fiecare institutie in parte si cine a optat va lua salariul. Ministerul de Finante doar a creat cadrul legal in baza caruia sa se poata da inainte de Paste acest salariu. Multi nu si-au manifestat interesul si decizia a fost alta, de la caz la caz. Noi, ca minister de Finante, am asigurat cadrul legal pentru ca cine doreste sa poata sa acorde salariul inainte de Paste. La lista adaugata ieri in Monitorul Oficial nu se mai poate adauga nimic. Ministerele care vor primi salariul inainte de Paste au contactat directorul general al Directiei Regionale al Finantelor , iar acest lucru s-a intamplat si la nivel local." , a declarat Teodorovici, la Antena 3.

El a precizat ca in aceasta plata intra doar salariile, nu si indemnizatiile.

Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a cerut Guvernului sa precizeze clar categoriile de bugetari care vor primi salariile inainte de Paste, deoarece angajatii din invatamant nu vor beneficia de aceasta facilitate.

"S-a indus ideea in spatiul public ca toti bugetarii isi vor primi salariile in aceasta saptamana, lucru total neadevarat. Salariatii din invatamant isi vor primi banii in cont dupa sarbatori. In plus, Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret solicita Ministerului Educatiei Nationale sa ia toate masurile necesare pentru corectarea programului de salarizare EDUSAL, astfel incat toti angajatii din invatamant sa-si primeasca salariile saptamana viitoare. Intelegem ca, in momentul in care se fac mai multe schimbari de ordin financiar-contabil, pot aparea probleme, insa acestea trebuie remediate in regim de urgenta pentru ca salariatii sa nu fie afectati in niciun fel", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Premierul Viorica Dancila a anuntat, marti, ca salariile bugetarilor vor fi virate saptamana aceasta, dar pensiile nu, deoarece va fi o perioada foarte mare pana cand se va incasa urmatoarea pensie.

"Salariile vor intra saptamana aceasta, inainte de Paste, pensiile nu si am sa explic de ce. Pensiile se dau intre 14 si 27 ale lunii. Daca le dam acum va fi o perioada foarte mare pana cand pensionarii vor lua urmatoarea pensie. In plus, de abia am terminat cu pensiile pe luna trecuta si este foarte greu sa tiparim fluturasii de pensie", a anuntat premierul Viorica Dancila.

Sursa www.news.ro
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:36
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Guvernul, obligat sa majoreze pensiile cu 40% si salariile profesorilor
Comisiile reunite de buget din Parlament, unde PSD are majoritate, au adoptat o serie de masuri cu ...
Primul restaurant turcesc din Sibiu - La "Konak" mancarea e buna de te lingi pe degete, iar cafeaua...
Konak este cel mai nou deschis restaurant din Sibiu si este singurul cu specific turcesc din oras. ...
Ocna Sibiului, "ingropata" in bitum - Locuitorii sunt in panica: "Va afecta grav turismul"
Indignarea locuitorilor statiunii se datoreaza faptului ca, proiectul a aparut "peste noapte". S-a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor