Un sibian creste un vitel din cea mai scumpa rasa din lume. Ferma e la Seica Mica

   

Un fermier din Sibiu vrea sa dea lovitura si are la el in ferma un vitel din rasa Wagyu, aceasta fiind considerata cea mai scumpa din lume. Un kilogram de carne ajunge si la 8.000 de euro.Cea mai scumpa carne de vaca din lume, cea din rasa japoneza Wagyu, ar putea fi produsa si la noi, anunta ProTV. Profitul este urias, pentru ca o friptura din acest soi se vinde in restaurantele de lux cu sute de euro. Intr-un laborator din Mures, a venit pe lume, prin embrionare, primul vitel din aceasta rasa.
Genele lui au fost preluate de la "parinti" japonezi, iar mama surogat este "Baltata romaneasca."
Nero s-a nascut in Seica Mica, in judetul Sibiu, dintr-o vaca romaneasca. Vitelul a ajuns in tara noastra din Japonia, sub forma de embrion. Apoi, cu ajutorul unui laborator de genetica animala din Targu Mures, embrionul a fost implantat mamei surogat.
Lucian Harceaga, medic veterinar: "Embrionii sunt pastrati in azot lichid, dupa ce au fost scosi din banca de embrioni. Sunt decongelati, apoi fiind transferati imediat pe o receptoare."
"Nu este foarte cunoscuta rasa asta aici, dupa cateva articole citite, ne-am decis pentru rasa asta. Desigur, pentru calitatea carnii si a produsului.", spune Herman Melzer, fermier.
Nero este din rasa Wagyu, extrem de apreciata, dar foarte rara in Europa. Un kilogram de carne costa intre 3000 si 8000 de euro.
Nu e de mirare ca japonezii nu vor sa vanda nici un animal, ca sa-si protejeze afacerea. De altfel, Rasa Wagyu este considerata tezaur national in Japonia. Carnea are cel mai mare grad de marmorare si fragezime, cel putin dublu in comparatie cu Back Angus.
"Are cea mai buna calitate la carne, atat la fragezime si prospetimea carnii, cat si din punct de vedere al compozitiei. Vorbim de Omega 3, Omega 6.", Lucian Harceaga, medic veterinar.
In Japonia, cresterea vitelor din rasa Wagyu, una dintre cele mai vechi si mai pure din punct de vedere genetic, este o adevarata arta. Animalele sunt hranite cu cereale fara adaos de hormoni de crestere sau antibiotice, primesc zilnic trei litri de bere si li se face masaj cu sake.
Acum, fermierul din Sibiu spera sa dea lovitura in Romania. Iar sanse sunt, spun specialistii.
"Fermierul are o sansa. Sa mai abia in urmatorii ani 20-30 poate chiar 100 de vaci.", afirma Valer Sician, director centru de reproducere.
"Este o rasa foarte pretentioasa, care necesita extrem de multa atentie si munca. Un fermier roman care are 100 de vaci sa se duca sa-i faca masaj la fiecare, sa se simta vaca bine si sa-i dea si de baut, nu se gaseste deocamdata.", explica Gheorghe Budrala, specialist bovine. Un embrion din aceasta rasa poate sa coste 2000 de euro. Vedeti AICI, video.
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 13:15
Sursa: Ora de Sibiu

Ora de Sibiu
Cele mai citite stiri
Lista cu consilierii locali ai municipiului Sibiu - Ei ne reprezinta in urmatorii patru ani
Dupa redistribuire, PNL are 16.144 voturi (47,71%), in timp ce FDGR are 13.860 de voturi (41,25%). ...
Daniela Cimpean zdrobeste competitia - Tischer pe locul doi la mare distanta
Dupa numararea a 20% din voturi, Daniela Cimpean este cea care conduce detasat. A castigat alegerile ...
Numaratoarea paralela la Sibiu - Astrid Fodor castiga la Paltinis
Conform numaratorii paralele facuta la sectia numarul 105 din Paltinis, actualul primar al Sibiului, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor