Cine sunt Siegfried Muresan si Adina Valean, cele doua propuneri de comisar european facute de guvernul PNL

Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:42
8418 citiri
Cine sunt Siegfried Muresan si Adina Valean, cele doua propuneri de comisar european facute de guvernul PNL
Foto: Facebook / Siegfried Muresan - Adina Valean

Guvernul Orban a inaintat, miercuri, presedintelui ales al Comisiei Europene doua propuneri de comisar european din partea Romaniei. Siegfried Muresan si Adina Valean sunt europarlamentari PNL cu experienta si rezultate foarte bune pe plan european.

Astfel, cei doi europarlamentari PNL au fost inclusi in cel mai recent top al celor mai puternici 100 de eurodeputati realizat de VoteWatch Europe.

In varsta de 38 de ani, Siegfried Muresan a absolvit ASE Bucuresti in 2004 si are un master in Stiinte Economice si Management, obtinut la Universitatea Humboldt din Berlin (2006).

Dupa terminarea studiilor, a obtinut o bursa din partea Parlamentului Germaniei, iar ulterior a fost timp de trei ani consilier al presedintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum. Din 2009 pana in 2011 a lucrat in Parlamentul European. A obtinut prin concurs postul de consilier politic pentru probleme economice si sociale al Partidului Popular European (PPE), iar din ianuarie 2014 a devenit consilier politic principal al PPE.

In 2014 s-a inscris in Partidul Miscarea Populara (PMP), pe listele caruia a candidat si obtinut un mandat la alegerile europarlamentare din acel an. A fost ales vicepresedinte al Comisiei pentru bugete, membru supleant in Comisia pentru afaceri economice si monetare si membru in Delegatia Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova. In ianuarie 2015 a fost desemnat purtatorul de cuvant politic al PPE.

A devenit primul roman numit negociator-sef al Parlamentului European pentru bugetul general al Uniunii, pozitie din care a negociat cu Consiliul Uniunii Europene si cu Comisia Europeana adoptarea bugetului UE pentru anul 2018.

In 2018 s-a inscris in PNL, pe listele caruia a candidat la alegerile din mai 2019, obtinand un nou mandat de eurodeputat. In actuala legislatura a fost ales vicepresedinte al grupului PPE in Parlamentul European, cel mai mare grup politic, calitate in care coordoneaza activitatea grupului in domeniile buget, dezvoltare regionala, agricultura si control bugetar. De asemenea, este presedinte al Delegatiei Parlamentului European la Comitetul de Asociere UE - Republica Moldova.

In dezbaterile din PE, Siegfried Muresan a fost unul dintre cei mai vocali aparatori ai Justitiei si Statului de drept din Romania, fiind si unul dintre cei care au negociat cu celelalte grupuri politice pentru obtinerea sprijinului politic necesar pentru ca Laura Codruta Kovesi sa fie votata si sa ajunga procuror sef al Parchetului European.

Citeste si Va obtine Guvernul Dancila functia de vicepresedinte al Comisiei Europene pentru Romania sau va esua in mod penibil? Interviu cu Siegfried Muresan.

Vezi ce alte rezultate a mai obtinut Siegfried Muresan in activitatea desfasurata in PE.

Adina Valean este, de asemenea, membru al PNL (si PPE), fiind aleasa in Parlamentul European inca din 2007, an in care Romania a aderat la UE.

In varsta de 51 de ani, Adina Valean este sotia lui Crin Antonescu, fost presedinte al PNL si fost presedinte interimar al Romaniei. A absolvit Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti (1990). In 1999 a intrat in PNL, iar intre 2004 si 2007 a fost deputat de Calarasi in Parlamentul Romaniei, mandat la care a renuntat dupa ce a fost aleasa europarlamentar.

In 2010 a fost desemnata vicepresedinte al ALDE Europa, inainte ca PNL sa paraseasca grupul liberal si se alature familiei PPE (2014). Intre 2014-2017, Adina Valean a fost vicepresedinte al Parlamentului European, din partea Grupului PPE, iar in 2015 a fost aleasa "Europarlamentarul Anului 2015" la categoria Energie.

In perioada 2017-2019 a fost primul roman presedinte al unei comisii a Parlamentului European, cea pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara.

Desi initial anuntase ca nu mai candideaza, a castigat un nou mandat la alegerile din 26 mai 2019. In actuala legislatura, Adina Valean este presedintele Comisiei pentru industrie, cercetare si energie (ITRE).

Printre realizarile cu care se mandreste este "pachetul legislativ Roaming II, care a insemnat reducerea cu 80% a costurilor pentru apeluri telefonice in roaming, cu 77% pentru SMS si cu 91% pentru consumul de date si a deschis calea pentru eliminarea supratarifarii practicata de companii", dupa cum a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com.

Vezi ce alte rezultate a mai obtinut Adina Valean in activitatea desfasurata in PE.

Tiktokerii români care l-au ajutat pe Georgescu să câștige în primul tur al alegerilor au fugit din țară, scrie publicația Politico
Tiktokerii români care l-au ajutat pe Georgescu să câștige în primul tur al alegerilor au fugit din țară, scrie publicația Politico
Influencerii români TikTok care au promovat activ pe rețeaua de socializare un candidat prezidențial pro-rus de extremă dreapta și care sunt suspectați că au participat la falsificarea...
Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
În contextul rezultatelor de la alegerile parlamentare din 1 decembrie, care au certificat o creștere alarmantă a curentelor suveraniste în România, partidele tradiționale PSD, PNL, USR și...
#propuneri comisar european guvern Orban, #Siegfried Muresan comisar european, #Adina Valean comisar european , #europarlamentar
  1. Tiktokerii români care l-au ajutat pe Georgescu să câștige în primul tur al alegerilor au fugit din țară, scrie publicația Politico
  2. Lunga istorie a alianțelor politice de conjunctură: trădări, certuri și intrigi. Ce urmează
  3. Fost preşedinte al UDMR: „Modul în care se conturează coaliţia de guvernare este un lucru neobişnuit. Îmi aminteşte de 1996”
  4. ”România a devenit primul stat în care au aplicat aceleași metode”, spune un fost lider al opoziției din Georgia despre amestecul rusesc în alegerile prezidențiale
  5. Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Nu păcătuieşte printr-o orientare anti-occidentală, ci prin faptul că minte”
  6. Crin Antonescu, despre o eventuală candidatură la președinția României: ”Am spus foarte clar că de dorit nu îmi doresc, nu am în agendă aşa ceva”
  7. Opinie: Călin Georgescu, sfințit de ÎPS Teodosie
  8. Kelemen Hunor: ”PSD-ul trebuie să dea primul ministru. Asta este principiu democratic”
  9. POT, Partidul Oamenilor nu prea Tineri. Media de vârstă a membrilor formațiunii ajunși în Parlament depășește 45 de ani
  10. Tiktok nu a răspuns încă la cererile de informații trimise de Comisia Europeană referitoare la alegerile din România. Termenul limită și amenda uriașă pe care o poate primi