Un an de Guvern Dancila - Bilantul gafelor, dar si cifrele care arata prapastia in care am ajuns

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 11:37
4298 citiri
Un an de Guvern Dancila - Bilantul gafelor, dar si cifrele care arata prapastia in care am ajuns
Foto: Arhiva Facebook/Siegfried Muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan aminteste ca miercuri se implineste un an de cand PSD a propus-o in functia de premier pe Viorica Dancila si face bilantul Guvernului: "slabirea justitiei, indatorarea romanilor, instabilitate economica, balbe si dezinformari".

"In cele 365 de zile de la propunere, Viorica Dancila a dovedit tuturor romanilor si intregii Europe ca este cel mai incompetent prim-ministru roman de dupa 1989, dar si unul dintre cei mai nocivi sefi de Guvern pe care i-a avut Romania in ultimii 29 de ani", se arata intr-o declaratie a europarlamentarului, remisa miercuri Ziare.com.

Slabirea Justitiei

In document, Muresan sustine ca Executivul a avut ca prioritate slabirea Justitiei si atacarea statului de drept.

"Revocarea sefei Directiei Nationale Anticoruptie fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii a atras ingrijorarea tuturor partenerilor europeni. De asemenea, Guvernul condus de Viorica Dancila a propus si adoptat modificari ale Legilor Justitiei impotriva recomandarilor magistratilor, ale partenerilor europeni si ale Comisiei de la Venetia - organismul competent a se pronunta daca un proiect legislativ respecta statul de drept.

Aceste legi au dus la slabirea Justitiei, iar Guvernul Dancila si-a pierdut orice urma de credibilitate in fata partenerilor europeni. Ca atare, in 13 noiembrie, Comisia Europeana a publicat cel mai dur raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) al tarii noastre de cand am aderat la UE.

La cele 12 recomandari care se regaseau in raportul MCV din ianuarie 2017, s-au mai adaugat inca 8 recomandari in care se cere, printre altele, suspendarea aplicarii Legilor Justitiei si revizuirea acestor legi luand in considerare recomandarile prevazute in MCV, precum si recomandarile Comisiei de la Venetia", atrage atentia europarlamentarul PNL.

De asemenea, acesta aminteste de protestul diasporei, desfasurat anul trecut, in 10 august, in Piata Victoriei: "Tot Guvernul Dancila a ales sa reactioneze ca intr-un regim nedemocratic si a atacat cu bastoane si gaze lacrimogene mii de protestatari care, la data de 10 august, militau pasnic tocmai pentru respectarea statului de drept si a independentei Justitiei.

Din cauza acestor atacuri nejustificate, Parlamentul European a adoptat in 13 noiembrie o rezolutie care condamna interventia violenta si disproportionata a autoritatilor la protestele din 10 august 2018".

In prag de recesiune

Purtatorul de cuvant al Partidului Popular European mai atrage atentia ca masurile celor trei guverne PSD-ALDE, in special cel condus de prim-ministrul Dancila, au dus Romania in prag de recesiune.

"Guvernul condus de Viorica Dancila a continuat cu masurile populiste incepute de precedentele guverne PSD - ALDE. Din cauza acestor masuri in dezacord cu regulile economiei de piata si din cauza lipsei reformelor structurale, prim-ministrul Dancila si majoritatea PSD - ALDE au dus Romania la un prag de recesiune, incheind anul 2018 cu un deficit de aproape 3%, desi am avut o crestere de peste 4%.

Aceasta crestere este artificiala, iar oamenii nu beneficiaza de pe urma ei.

Aceste masuri rele incalca reguli ale Uniunii Europene. (...) Daca Guvernul nu se incadreaza in regulile europene, riscam aplicarea de amenzi si modificarea politicii de imprumut a Bancii Europene de Investitii.

In plus, cresterea deficitului inseamna ca Guvernul face datorii in numele romanilor. Aceste datorii impreuna cu dobanzile aferente vor fi platite de noi si de copiii nostri mult dupa ce acest Guvern nu va mai fi la putere", explica Siegfried Muresan, care adauga ca nu este de mirare ca, nici pana acum, Guvernul nu a publicat proiectul de buget pentru 2019: "Cauta sa redacteze un buget in care sa ascunda cat mai mult semnalele inceputului de criza".

Departe de zona euro

Europarlamentarul PNL mai subliniaza ca toate aceste masuri fiscale ne-au indepartat de aderarea la zona euro.

"Daca acum doi ani indeplineam 3 din cele 5 criterii principale privind aderarea la zona euro, acum mai indeplinim doar 1 din cele 5 criterii", atrage atentia Muresan.

Dancila, prestatii ridicole

Un alt lucru pe care i-l reproseaza Siegfried Muresan lui Dancila este prestatia pe plan extern si intern, dar si gafele care au mentinut-o pe prima pagina a publicatiilor.

"Dincolo de bilantul extrem de grav in justitie si economie, prim-ministrul Dancila s-a evidentiat si prin prestatii ridicole pe plan intern si extern. Partenerii europeni pe care i-a intalnit si-au dat seama, din primele minute ale discutiei, ca au de a face cu un prim-ministru comandat, care nu ia decizii de unul singur.

Nu a existat aproape nicio intalnire bilaterala la care prim-ministrul Dancila sa nu ne faca de ras", a mai notat Muresan inainte de a oferi cateva exemple in acest sens.

"Am fi putut spune ca este doar un politician incompetent, naiv si gafeur scos in fata sa ne faca sa radem in timp ce Dragnea conduce Guvernul dupa bunul plac. Dar nu este doar atat. Dovada ca Viorica Dancila a fost intotdeauna pe deplin constienta de actiunile sale si ca si-a asumat cu buna stiinta rolul de pion al lui Dragnea este discursul din plenul Parlamentului European din 3 octombrie.

Atunci, prim-ministrul Romaniei a ales sa minta si sa spuna ca jandarmii au atacat in 10 august cu bastoane si gaze lacrimogene doar protestatari violenti. Asta desi am vazut cu totii la televizor cum jandarmii au atacat mii de protestatari pasnici", a mai explicat purtatorul de cuvant al PPE.

Europarlamentarul mai scrie ca romanilor nu trebuie sa le fie teama de schimbarea premierului in timp ce tara detine presedintia Consiliului UE, intrucat exista precedent in acest sens.

"Dupa un an de mandat trebuie sa tragem linie si sa spunem 'nu'; 'nu mai vrem inca doi ani cu Dancila in fruntea Guvernului'. Nu trebuie sa ne fie teama ca aceasta schimbare va afecta Presedintia romana a Consiliului UE. Nu ar fi prima schimbare de sef de guvern sau de stat in timpul unei presedintii.

S-a intamplat in timpul presedintiei Cehiei din 2009, a Italiei din 1996, a Frantei din 1995 si a Danemarcei din 1993, fara sa se creeze blocaje institutionale. Vom avea mai mult de suferit daca toata presedintia romana va fi condusa de un prim-ministru cu zero credibilitate in randul partenerilor externi", conchide Muresan.

A.D.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#Siegfried Muresan bilant guvern Dancila, #bilant guvern Dancila , #europarlamentar