Rusia castiga influenta in Europa. Partenerii sa fie mai activi in privinta anticoruptiei din Romania - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 31 Mai 2016, ora 20:40
6207 citiri
Rusia castiga influenta in Europa. Partenerii sa fie mai activi in privinta anticoruptiei din Romania - Interviu
Foto: Arhiva Facebook/Siegfried Muresan

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan e declara ingrijorat de accentuarea prapastiei dintre cetatenii din Europa de est si factorii de decizie de la Bruxelles, situatie ce risca sa fie exploatata de eurosceptici, nationalisti si xenofobi.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Siegfried Muresan a aratat ca va exista mai multa integrare in Europa in urmatoarea perioada, la care probabil nu vor participa toate statele, dar oportunitatea va exista pentru fiecare. "Daca va exista o Europa cu doua viteze, va depinde numai de noi daca vom fi in primul sau in alt doilea val".

Siegfried Muresan se asteapta ca britanicii sa voteze pentru ramanerea in UE intr-un procent peste asteptari: "beneficiile ramanerii sunt evidente, iar riscurile nemasurabile".

Partidul Popular European aniverseaza 40 de ani de existenta. Ce loc ocupa romanii in PPE si, mai larg, in politica europeana?

Ceea ce a fost creat in urma cu 40 de ani ca o familie de partide politice crestin- democrate din vechi state membre UE a ajuns astazi o familie de peste 70 de partide politice din 40 de tari UE, dar si din vecinatatea UE care influenteaza decisiv procesul decizional in Europa.

Ce loc avem noi in PPE si in UE sunt intrebari fundamentale. La 1 ianuarie implinim 10 ani de la aderare si cred ca este esential ca noi, ca popor si institutii, sa ne definim relatia cu UE: ce fel de Europa vrem, ce asteptam de la UE si cu ce suntem dispusi sa contribuim?

Si dupa ce clarificam aceste intrebari vom putea actiona convergent in toate institutiile UE pentru a avea pozitiile cu mult mai bine corelate decat acum. Diplomatii romani isi fac treaba bine, vad la acest guvern un interes pentru temele europene, insa interesul a fost prea mic la factorii politici de-a lungul timpului.

Interesul politicienilor a fost mic pentru ca si interesul public a fost mic fata de temele europene. Oamenii nu le percep in legatura directa cu farfuria si buzunarul.

Vina nu este a publicului si a presei, ci a politicienilor care nu stiu si nu vor sa le explice oamenilor in ce masura deciziile de la nivel european le afecteaza viata. De exemplu, desi nu suntem membri in Spatiul Schengen, Romania profita de urma lui in sensul ca putem importa si exporta mai simplu, mai repede si mai ieftin. Si acest impact pozitiv va creste dupa ce vom deveni membri.

Fondurile europene sunt menite sa duca la dezvoltarea tarii. Oportunitatea exista, iar de vina pentru rata de absorbtie sunt autoritatile.

Da, vi se va raspunde, sunt unele avantaje, dar noi suntem rudele sarace, carora le sunt impuse decizii luate peste capul lor de rudele bogate. Si un exemplu a fost in cazul cotelor obligatorii de refugiati.

Deciziile sunt luate impreuna de cele 28 de state, dar cred ca oamenii din Europa de Est ar trebui ascultati mai mult decat pana acum. Eu sunt ingrijorat de accentuarea prapastiei dintre cetatenii din Europa de Est si factorii de decizie de la Bruxelles.

In criza refugiatilor, perspectiva noastra istorica ca urmare a experientei diferite cu fenomenul migrationist, ingrijorarile noastre ar trebuie luate in considerare intr-o masura cu mult mai mare. Si noi trebuie sa fim solidari, dar daca nu putem integra numarul de refugiati alocat, UE ar trebui sa asculte, sa tina cont de noi. Solidaritatea nu trebuie sa insemne doar cotele de refugiati, criza poate fi depasita si altfel.

Cum?

Am fost in urma cu 2 saptamani in vizita in Liban si Iordania pentru a vedea cum sunt folosite fondurile UE pentru oprirea fluxului migrationist si am vazut ca e mai ieftin si mai simplu sa ajutam oamenii in acea regiune. Daca ei nu au perspectiva acolo, vor veni spre noi si vom avea aceleasi probleme.

In Iordania si Liban au fost scolarizati in ultimul an aproape 200 de mii de copii, educatia e esentiala pentru prevenirea radicalizarii. Tot in acest scop se acorda permis de munca cetatenilor sirieni din aceste doua tari. Oamenilor le e mai bine in regiunea din care vin, unde se vorbeste limba lor, unde este cultura lor, decat in Europa.

Deci cred ca UE trebuie sa se aplece mai mult asupra nevoilor cetatenilor din Europa de est pentru ca daca nu o va face, ei vor considera ca nu sunt reprezentati la Bruxelles si situatia va fi exploatata de politiceni eurosceptici, nationalisti, xenofobi.

Ne indreptam spre o Europa cu doua viteze?

Stiu ca ne temem ca vom fi lasati pe dinafara. Va exista mai multa integrare in Europa in urmatoarea perioada si toate tarile care vor dori sa participe la sporirea integrarii o vor putea face. Daca va exista o Europa cu doua viteze, va depinde numai de noi daca vom fi in primul sau in alt doilea val.

Ce inseamna surplus de integrare?

Va dau exemplul unui proiect concret. In momentul de fata lucram in PE la un proiect privind o capacitate fiscala a zonei euro, un mini buget al zonei euro menit sa stimuleze competitivitatea economiilor din zona euro, a imbunatati convergenta prin reforme structurale si economice.

Principala mea grija ca raportor din partea grupului PPE pentru acest proiect, a fost ca acest nou buget sa le fie deschis, sub aspectul contributiilor, beneficiilor si participarii la procesul decizional, si statelor din afara zonei euro care au obligatia prin tratat sa adere si fac eforturi in acest sens, asa cum e Romania.

Inseamna mai multa integrare, probabil nu vor participa toate statele, dar oportunitatea va exista pentru fiecare.

Vorbiti de mai multa integrare, dar UE este intr-o criza prelungita, poate cea mai mare de la constituire, care ii scoate la iveala toate viciile structurale. De exemplu, in cazul Greciei, viciul lipsei unei politici fiscale comune si a unor institutii care sa o aplice. In cazul refugiatilor, lipsa politicii de migratie comuna.

De acord ca UE nu e perfecta si de aceea imbunatatirea proiectului este o obligatie a factorilor de decizie. UE a fost raspunsul corect pentru a depasi decenii de razboaie in Europa, ea este raspunsul corect pentru provocarile viitorului.

Si acest raspuns corect e mai multa cooperare pentru a asigura securitatea cetatenilor UE. Toti avem nevoie de Europa sa ne ajute unde nu razbim singuri. De exemplu, in cazul Romaniei, unde majoritatea politicienilor doreste sa fim sat fara caini, astept ca partenerii nostri europeni sa fie mai activi in domenii precum anticoruptia, intarirea statului de drept, independenta justitiei.

Coruptia nu e insa doar o problema a Romaniei. Prin oameni politici corupti, prin presa supusa unei agende politice din Europa centrala si de est, vedem cum Rusia castiga influenta in spatiul public, in politica si in media in toata Europa centrala si de est.

Are UE vreo sansa fara federalizare, care insa implica renuntari la suveranitate din partea fiecarui stat?

Trebuie sa le explicam oameniilor care sunt beneficiile integrarii, dar ea nu poate avea loc fara ei. Trebuie gasite acele domenii de integrare in care majoritatea oamenilor din majoritatea tarilor doresc ca integrarea sa avanseze.

Exista perceptia ca mereu cineva pierde pentru ca altcineva sa castige: pentru pensiile grecilor garanteaza contribuabilul german, sistemul bancar din UE isi asuma riscul pentru sistemul bancar dintr-o tara.

Perceptia aceasta trebuie depasita si trebuie gasiti pasii integrarii care sa fie considerati un beneficiu de majoritate. Integrarea nu poate avansa mai rapid decat sunt oamenii dispusi sa o sustina. Crizele au aratat ca UE trebuie sa se consolideze in anumite domenii.

Urmeaza referendumul privind ramanerea Marii Britanii in UE. Care e prognoza dvs?

Eu cred ca Marea Britanie va decide sa ramana in UE, cu o majoritate mai larga decat o anticipam acum. Si daca va fi asa, Londra va fi cu mult mai interesata de reusita proiectului european si se va implica activ intr-un viitor pact de integrare economica.

Britanicii trebuie sa inteleaga care ar fi consecintele iesirii: afara inseamna afara. Marea Britanie nu va mai putea conta pe generozitatea Europei asa cum a contat la negocierile parametrilor ramanerii in UE, va trebui sa porneasca de la zero in relatiile internationale, sa negocieze acordul de liber schimb cu Europa, cu SUA. Aceste negocieri ar dura ani de zile, dupa cum a spus si presedintele Obama.

Beneficiile ramanerii asadar sunt evidente, iar riscurile nemasurabile.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Siegfried Muresan europarlamentar, #UE Rusia , #europarlamentar