Siegfried Muresan: 2018 va fi anul scumpirilor marca PSD-ALDE. Guvernul se imprumuta, romanii platesc

Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 10:39
2909 citiri
Siegfried Muresan: 2018 va fi anul scumpirilor marca PSD-ALDE. Guvernul se imprumuta, romanii platesc
Foto: Ziare.com

Europarlamentarul Siegfried Muresan face un bilant al scumpirilor care vor avea loc in acest an in Romania, din cauza masurilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a luat de la instalarea in functie.

Printre acestea se numara cresterea pretului la gazele naturale, carburanti, alimente, precum si rate mai mari pentru romanii care au credite.

"Pretul gazelor naturale pentru populatie creste, incepand de ieri, cu 5,6%, potrivit unei analize a Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie. Carburantii se tot scumpesc, numai benzina este astazi cu 12% mai scumpa fata de inceputul anului trecut, iar acest lucru se intampla din cauza introducerii supraaccizei de catre Guvernul PSD - ALDE.

De asemenea, potrivit datelor oficiale, au crescut preturile la alimente si la marfuri nealimentare, lucru care a dus la cresterea inflatiei, iar specialistii anunta ca aceasta va continua sa creasca si in acest an. O inflatie mai mare inseamna dobanzi si rate mai mari la credite, lucru care ii va afecta puternic pe toti romanii care au imprumuturi, asta dupa ce anul trecut ratele s-au scumpit cu aproximativ 150 de lei", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Potrivit europarlamentarului, toate aceste scumpiri reprezinta "efectele negative ale politicilor economice pe care Guvernul PSD - ALDE le aplica si care se bazeaza pe cresterea consumului si reducerea investitiilor".

Siegfried Muresan mai afirma ca majorarile salariale din sectorul public si masurile de relaxare fiscala se dovedesc inutile de vreme ce sunt anulate de scumpirile generate de inflatie si de facturile mai mari.

In analiza za, europarlamentarul vorbeste si despre deficitul comercial al Romaniei care continua sa se adanceasca, lucru care se va simti in buzunarele romanilor, dar si despre deprecierea monedei nationale.

"Efectele negative ale acestui deficit se simt in buzunarul fiecarui roman pentru ca preturile bunurilor de consum nu vor putea fi tinute la nesfarsit la un nivel scazut prin masuri guvernamentale populiste, iar importurile vor pune presiune tot mai mare pe puterea de cumparare a noastra, a tuturor.

2018 se anunta deja a fi un an al scumpirilor marca 'PSD - ALDE', prognozele economice arata deja ca inflatia va continua sa creasca si ca moneda nationala se va deprecia deoarece productia interna nu face fata consumului si importurilor", subliniaza europarlamentarul.

Siegfried Muresan considera ca pentru a avea o crestere economica sustenabila, Romania ar trebui sa se bazeze pe investitii si productie interna, nu pe consum.

"Apoi, sa nu uitam ca, desi Romania are o crestere economica de peste 6% estimata pentru 2017, cu care Guvernul PSD - ALDE nu mai conteneste sa se laude, deficitul bugetar risca sa depaseasca tinta de 3%. Adica, desi avem mai multi bani la buget, cheltuim mai mult decat avem, asta inseamna ca actualii guvernanti se imprumuta in fiecare luna, iar aceste datorii le platim, noi, romanii", conchide europarlamentarul.

I.O.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...