Siegfried Muresan: PE aproba alocarea a 3,3 milioane de euro pentru operationalizarea Parchetului European, condus de Kovesi

Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 21:50
4330 citiri
Siegfried Muresan: PE aproba alocarea a 3,3 milioane de euro pentru operationalizarea Parchetului European, condus de Kovesi
Foto: Facebook/ Siegfried Muresan

Europarlamentarul Siegfried Muresan anunta, vineri, ca Parlamentul European a aprobat alocarea a 3,3 milioane de euro pentru pregatirea Parchetului European, condus de Codruta Kovesi.

"Ne asiguram ca Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a incepe fara intarziere functionarea sa si lupta cu frauda de fonduri europene", a precizat Muresan, intr-o postare pe Facebook.

"Pe langa cele 3,1 miliarde de euro pe care le-am aprobat astazi in Parlamentul European pentru combaterea COVID-19, am mai votat ca 3,3 milioane de euro, fonduri europene, sa mearga catre Parchetul European.

Procurorul-sef european, Laura-Codruta Kovesi, lucreaza acum la crearea acestui nou Parchet European care trebuie sa fie functional pana la finalul anului 2020. Este nevoie de un buget adecvat pentru nevoile administrative si de staff", a scris, vineri, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Muresan.

Acesta a precizat ca rectificarea bugetara a fost necesara pentru "a permite lansarea Parchetului European in cele mai bune conditii".

"Dupa trecerea pandemiei, va fi o mare nevoie de bani in Europa. Va trebui sa folosim eficient fiecare euro din bugetul Uniunii Europene, fiecare euro din banii pe care ni-i pun la dispozitie cetatenii nostri.

De aceea, trebuie sa intensificam lupta impotriva fraudei cu fonduri europene, sa ne asiguram ca niciun euro nu este pierdut sau fraudat. Pentru aceasta vom avea nevoie in anii ce urmeaza de un Parchet European deja bine pregatit. Prin alocarea de astazi ne asiguram ca Parchetul European va avea fondurile necesare pentru a incepe fara intarziere functionarea sa si lupta cu frauda de fonduri europene", a mai transmis Muresan.

Ar trebui sa fie operational la finalul lui 2020

Parchetul European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in acest moment, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participa inca (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca) se vor putea alatura in orice moment.

Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Siegfried Muresan EPPO, #Siegfried Muresan Parchetul European, #Siegfried Muresan Kovesi , #europarlamentar