Siegfried Muresan (PNL): Dupa europarlamentare, depunem motiune de cenzura! Nu se reia procedura pentru procurorul european Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 07:15
8739 citiri
Siegfried Muresan (PNL): Dupa europarlamentare, depunem motiune de cenzura! Nu se reia procedura pentru procurorul european Interviu
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Dorim infiintarea unui mecanism care sa fie aplicat in toate tarile UE privind securizarea statului de drept si infiintarea in viitoarea CE a unui portofoliu de comisar rezervat exclusiv supravegherii si prezervarii statului de drept. Avem nevoie de un mecanism cu indicatori clar cuantificabili, de o definire a statului de drept si de sanctiuni clare pentru derapaje de la statul de drept. Nu am dorit ca articolul 7 sa fie activat impotriva tarii mele si sper ca Guvernul sa nu ne aduca in aceasta situatie, afirma Siegfried Muresan, aflat pe locul al treilea pe lista PNL pentru europarlamentare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Siegfried Muresan a aratat ca singurul motiv pentru care Romania nu e in Spatiul Schengen este asaltul PSD asupra Justitiei si incapacitatea Guvernului de a convinge partenerii: "Carmen Dan, care a condus aceste sedinte in lunile acestea, nu a pus subiectul aderarii niciodata pe agenda".

Siegfried Muresan mai spune ca sansele Laurei Codruta Kovesi de a deveni procuror sef european sunt mai bune ca oricand. Este exclusa reluarea procedurii in Parlamentul European (PE), care nu isi va schimba pozitia, iar la nivelul Consilului UE, sustinerea pentru candidatul francez ar putea sa scada, pentru ca prioritatile Frantei in procesul de negociere pentru toate institutiile UE vor fi altele dupa alegeri.

Candidati din nou pentru PE, dar ce fel de PE, ce fel de UE vom avea dupa aceste alegeri?

Se profileaza o UE functionala, cu institutii functionale, care vor livra ceea ce asteapta cetateanul european. Am vazut chiar in declaratia de la Sibiu ca UE isi propune sa ramana unita si sa livreze siguranta si prosperitate pentru cetateanul european.

Este clar ca Partidul Popular European (PPE) va castiga si aceste alegeri, adica va avea si pe viitor rolul principal in institutiile europene.

Chiar atat de clar?

Da. Toate sondajele pe care le vad de 6 luni la nivel european indica aceasta victorie. Pe locul al 2-lea vor fi socialistii europeni, care vor suferi mari pierderi, mai ales in marile state europene, in raport cu precedentele alegeri. In principal din cauza slabiciunii lor, marile grupuri nu vor mai avea majoritatea in viitorul PE, deci va fi nevoie de o coalitie de 3 partide proeuropene de centru dreapta si centru stanga.

Va fi mai complicat decat data trecuta, dar vom reusi, astfel incat "suveranistii", extremistii, partidele antieuropene vor avea un rol foarte mic, spre zero, in decizii. Dar vor fi galagiosi.

Inclusiv in Romania?

Nu avem partide declarat eurosceptice, insa, evident, ambele partide din coalitia de guvernare sunt dusmani ai parcursului european al Romaniei, ataca permanent UE si, de aceea, un vot dat PSD sau ALDE pe 26 mai e pierdut pentru Romania.

Il vedeti pe Liviu Dragnea mutandu-se la suveranisti dupa alegeri?

Eu de 6 luni spun ca PSD este izolat in randul socialistilor europeni, tinut totusi doar pentru ca aveau nevoie de 10 maini ridicate.

Ultimele decizii ale socialistilor europeni arata ca sunt dispusi sa renunte la acest partid toxic, motiv pentru care au si inghetat relatiile cu PSD, iar decizia finala va fi luata in iunie. Toate atacurile la adresa UE au adus socialistii in situatia sa spuna: mai bine fara aceste voturi decat cu virusul din Romania.

Dar dupa alegeri ar putea sa constate ca voturile din Romania sunt si mai pretioase, in conditiile contractiei de scor pe care o vestiti.

Sunt si la social-democratii europeni oameni politici pro-europeni intelepti care nu au nimic in comun cu Dragnea si pentru care asezarea la masa cu un infractor e inacceptabila, de aceea, PSD nici nu poate obtine nimic pentru Romania pe plan european.

Iar al treilea va fi noul grup, En Marche. Partener sau rival?

Ei au nevoie de o fixare din punct de vedere ideologic, doctrinar. Din punct de vedere numeric, anticipez ca acolo va merge 80% din actualul ALDE, plus 16-18 europarlamentari din partea presedintelui Macron, inteleg ca si parlamentarii USR-PLUS din Romania. Deci va avea in jur de 90-100 de membri.

Va fi al treilea grup, mic, pro-european cu care PPE nu va ezita sa coopereze, dar influenta o va avea grupul mai mare. Va dau in scris ca niciun partid din PPE nu va parasi grupul pentru o aventura alaturi de presedintele Macron.

Totusi, aparitita acestui grup nou fara de care, cum spuneati, este posibil sa nu poata exista majoritate, ar putea produce o surpriza si in privinta viitorului presedinte al CE? Sa nu fie unul dintre cei doi candidati anuntati pana acum. Poate a treia cale, Michel Barnier?

Noi l-am ales pe dl. Weber candidat al PPE pentru presedintia CE intr-un mod democratic si transparent, la congresul de la Helsinki din noiembrie 2018, cu 79% din voturi. Spunem oamenilor inainte de alegeri ce vom face cu votul lor, pe cine vrem sa votam la sefia CE. Dl. Weber s-a aflat in Romania de doua ori anul acesta, a discutat cu oamenii. Noi pe el il sustinem.

In negocierile care se vor purta intre familiile politice la nivel european, principala pozitie pe care PPE o va tinti este cea de presedinte al CE, cea mai influenta.

In rest, intrebarea dvs ma invita sa speculez, ceea ce nu ar fi intelept acum. Dl. Weber si dl. Timmermans sunt candidatii inainte de alegeri, noi si randul trecut am sustinut candidatul anuntat inainte de alegeri. Dl Barnier nu este candidat.

Sigur ca formarea unei coalitii va fi mai dificila decat data trecuta, iar intentia noastra este sa ne aparam candidatul.

Vom mai avea sau nu Brexit?

Eu sper ca nu, dar decizia nu o luam noi, nici la Bucuresti, nici la Bruxelles. Daca pe 23 mai, UK va mai fi stat membru al UE, ceea ce e foarte probabil, atunci trebuie sa organizeze alegeri.

Deci plecam de la premisa ca vom avea europarlamentari britanici in noul PE, multi dintre ei eurosceptici, deci trebuie sa ne gandim cum ii integram in deciziile legate de viitorul UE, pentru ca nu mi se pare corect ca un europarlamentar UK sa voteze viitorul presedinte al CE sau orice decizii care ne vor afecta in cadrul UE, dupa care sa paraseasca UE.

Si care ar fi solutia? Dreptul la vot nu il puteti restrange.

Vom vedea calendarul de constituire a viitoarelor institutii ale UE, de votare a viitorului presedinte al CE, a conducerii PE si speram sa avem claritate de la Londra in urmatoarele saptamani privind data la care vor supune din nou la vot ratificarea. Ceea ce, in opinia mea, nu se poate realiza decat in conditiile unei intelegeri transpartinice si nu sunt semnale incurajatoare.

Deci britanicii merg spre un nou referendum?

Nu putem recomanda asa ceva, dar cred ca ar fi corect ca acum, dupa ce britanicii cunosc mai bine optiunile, sa ia o decizie in mai buna cunostinta de cauza, pentru ca inainte de primul referendum nu le-au fost prezentate decat niste potentiale beneficii ale Brexit-ului, care nici macar nu au aparut, dar nu si costurile Brexit.

Asadar, acum ar putea decide daca vor sa ramana in UE, sa iasa cu acest acord, sa iasa pastrand o relatie si mai stransa cu UE decat prevede acest acord sau sa iasa fara niciun acord, cu toate consecintele devastatoare pentru economia UK.

Ce ati facut pentru Romania in primul mandat?

Inca din prima luna de mandat am prezentat in Comisia pentru Buget a PE un raport prin care am obtinut 3,5 milioane de euro fonduri europene pentru ajutorarea a 100 de muncitori disponibilizati la Combinatul de sarma de la Campia Turzii. In primele 3 luni de mandat, fondurile au venit in Romania. Tot in primul an de mandat am obtinut 8,5 milioane de euro pentru ajutorarea oamenilor afectati de inundatiile din 2014.

Am fost primul parlamentar roman devenit negociator-sef pentru intreg bugetul UE pe un an - 2018, adica 160 de miliarde de euro. Am reusit sa obtin cresterea fondurilor structurale si de coeziune in raport cu 2017 de la 30 la 46 de miliarde de euro, adica mai multe fonduri pentru decontarea imediata a investitiilor din categoria anvelopari de blocuri, lucrari de gaze, canalizare, iluminiat public etc, dar si fonduri pentru mari proiecte de infrastructura.

Am obtinut 600 de milioane de euro pentru agricultura, intre care un plus de 35 de milioane de euro pentru tineri fermieri. Am reusit cresterea cu 15% a bugetului pentru burse Erasmus. Am reusit crearea si lansarea programului prin care fiecare tanar european care implineste 18 ani poate primi gratuit un bilet de tren cu care sa calatoreasca nelimitat in toata UE.

Tinerii trebuie sa inteleaga ca zidurile, gardurile si izolarea nu pot fi o solutie in secolul XXI. De acest program au beneficiat deja 1.100 de tineri romani si estimez ca anul acesta vor fi intre 1.500 si 2.000.

Si care ar fi principalul obiectiv pentru noul mandat?

Voi ramane, ca economist, in comisia pentru buget pentru afaceri economice si monetare, care va decide dupa alegeri cate fonduri europene, in ce conditii si spre ce categorii de beneficiari vor merge. Prioritatea zero a PNL va fi simplificarea accesarii de fonduri UE, dupa cum ne-au cerut beneficiarii de fonduri.

Vrem elaborarea unui set unic de reguli valabile in toate tarile UE, facute dupa modelul tarilor cu cea mai mica birocratie, interdictia de a adauga birocratie in plan local, coordonarea controalelor, introducerea principiului auditului unic. Controalele trebuie sa se concentreze pe zonele in care fraudele au fost mari.

UE va infiinta inainte de 2020 institutia procurorului european (EPPO) care va investiga fraudele de fonduri europene, ceea ce contribuabilul european asteapta.

Ati fost unul dintre varfurile de lance ale luptei pentru ca Laura Codruta Kovesi sa preia sefia EPPO. O batalie dusa in primul rand cu alti romani, cei din PSD si ALDE. Sansele dnei Kovesi s-au diminuat ca urmare a blocajului din negocierile finale dintre PE si Consiliu?

Sansele candidatului roman de a deveni procuror-sef european sunt mai bune ca oricand. Candidatul roman a obtinut victoria in cele mai importante doua etape: 12 experti europeni au evaluat toate candidaturile si au ajuns la concluzia ca dna Kovesi, candidatul roman, e cel mai bine pregatita. In audierile publice din PE, dna Kovesi a fost de departe cea mai convingatoare. Caracterul public si cele doua runde de vot in doua comisii, LIBE si CONT, da greutate procedurii din PE.

In Consiliu, procedura a fost mult mai putin clara si transparenta, fara audiere publica. Politic, Consiliul l-a preferat pe francez. PE a spus clar ca dna Kovesi este singurul candidat pe care il accepta, iar Consiliul UE nu a fost dispus sa se "predea" inaintea alegerilor.

Viitorul PE ar putea sa reia de la zero procedura privind seful EPPO?

Nu. In PE, munca nefinalizata pana la alegeri nu se reia de la zero, ci e reluata de unde s-a oprit. Pozitia PE nu se va schimba in privinta dnei Kovesi, sustinerea va fi neconditionata si ferma.

La nivelul Consiliului UE estimez ca sustinerea pentru candidatul francez va scadea, pentru ca prioritatile Frantei in procesul de negociere pentru toate institutiile UE, inclusiv pentru sefia Bancii Centrale Europene, vor fi altele dupa alegeri.

Ar fi fost mai usor de obtinut sprijin in Consiliu daca si guvernul roman ar fi fost corect si ar fi sustinut candidatul roman. Dar opozitia guvernului roman nu a dat roade. Dimpotriva, opozitia unui guvern controlat de un infractor e un ceritificat de buna purtare pentru un procuror.

Situatia Romaniei pare ca se agraveaza. Dl Timmermans a trimis o scrisoare autoritatilor de la Bucuresti in care atrage atentia asupra posibilitatii activarii unui mecanism mai dur in privinta Romaniei. Credeti ca se va ajunge la activarea art 7?

CE a spus clar ca nu va ezita sa actioneze daca Guvernul va continua sa afecteze Justitia si statul de drept. PPE doreste infiintarea unui mecanism care sa fie aplicat in toate tarile UE privind securizarea statului de drept si infiintarea in viitoarea CE a unui portofoliu de comisar rezervat exclusiv supravegherii si prezervarii statului de drept.

Avem nevoie de un mecanism cu indicatori clar cuantificabili, de o definire a statului de drept. Si trebuie prevazute sanctiuni clare pentru derapaje de la statul de drept.

Din pacate, acum, in afara de optiunea nucleara, nu avem prea multe optiuni, iar oamenii care au iesit la proteste asteapta o interventie mai clara a UE. Avem in tari UE atacuri asupra UE pe care nu le-am anticipat. Stiti cum e, intai apare virusul si apoi tratamentul.

Nu am dorit ca art 7 sa fie activat impotriva tarii mele si sper ca Guvernul sa nu ne aduca in aceasta situatie.

Si daca se activeaza art 7, ce? Pentru suspendarea efectiva a dreptului la vot trebuie o unanimitate foarte greu de obtinut, iar pe de alta parte, ce-am avut si ce-am pierdut, cat timp oricum nu stiam sa ne valorificam cartile la masa UE?

Da, procedura este anevoioasa, nefunctionala si, de aceea, avem nevoie de un nou mecanism care sa fie functional si sa prevada sanctiuni.

Daca totusi s-ar activa art 7, cum v-ati plasa?

PNL a sustinut candidatul roman la EPPO, am sustinut ca Romania sa primeasca mai multe fonduri europene, am fost de acord ca ele sa fie corelate cu statul de drept pentru ca asa e corect. Cine nu vrea aceasta corelare inseamna ca are intentia sa fraudeze.

Am suspendat calitatea de membru PPE a FIDESZ si am votat activarea art 7 impotriva Ungariei, am votat Rezolutia care apara statul de drept, institutiile din Romania de atacurile actualei Puteri.

Un eventual vot in cadrul procedurii art 7 la adresa Romaniei este doar o intrebare ipotetica, iar raspunsul meu ar fi o pura speculatie.

Se tot vorbeste despre Europa dublului standard. Este si aderarea la Spatiul Schengen un asemenea exemplu, avand in vedere ca pentru Romania au fost adaugate si criterii politice dupa indeplinirea celor tehnice?

Romania indeplineste conditiile tehnice de aderare si merita sa fie membru al zonei Schengen. Singurul motiv pentru care Romania nu e membru sunt derapajele actualei guvernari. Dupa cum a spus si presedintele Iohannis, Romania era foarte aproape de Spatiul Schengen cand PSD a inceput asaltul asupra statului de drept.

Deci singurul motiv pentru care Romania nu e in Spatiul Schengen o reprezinta asaltul PSD asupra Justitiei si incapacitatea Guvernului de a convinge partenerii. Romania detine de 5 luni presedintia ConsUE si decizia privind aderarea la Schengen trebuie luata de toti ministrii de Interne din Zona Schengen.

Carmen Dan, care a condus aceste sedinte in lunile acestea, nu a pus subiectul aderarii niciodata pe agenda. Aderarea la Spatiul Schengen este politica din cauza neincrederii in acest guvern.

De ce PNL s-a opus in Parlamentul Europan directivei menita sa combata dublul standard in privinta alimentelor?

Problema exista in UE si ghinionul nostru este ca directiva privind dublul standard a fost negociata in Consiliul de ministri ai UE de catre presedintia romaneasca, adica de Viorica Dancila si rezultatul la care s-a ajuns e slab. Se interzice dublul standard, dar se permit exceptii care nu sunt clar definite.

Asa cum a fost ea negociata de Guvernul Dancila, directiva defavorizeaza consumatorii romani, deci dublul standard ar putea continua. Europarlamentarii PNL am votat impotriva acestei directive pentru ca PSD a negociat-o prost.

Noi vom urmari implementarea directiei la nivel national, cand vom veni la guvernare, ne vom asigura ca directiva va fi transpusa strict pentru a limita exceptiile. Si daca se dovedeste ca nu este functionala, vom cere adaptarea si actualizarea ei.

Campania este efervescenta in asteptarea schimbarii Guvernului in functie de scorul de la europarlamentare. E o asteptare realista?

Alegerile vor decide directia UE, PE va lua decizii cu impact asupra vietii fiecarui cetatean - subventii, fonduri europene etc - si da, sunt primele alegeri care au loc dupa doi ani si jumatate de guvernare PSD. Cu cat batem mai bine PSD la scor, cu atat creste probabilitatea ca dupa aceea Romania sa o ia in directia potrivita.

PSD e principalul nostru adversar si tot ce am vazut in Romania in ultimele saptamani imi da convingerea ca PSD va fi batut.

Creste probabilitatea sa fie lideri PSD care sa spuna: Liviule, pana aici, parca nu ne-am duce sub 15%! Un scor mare al PSD e un pericol major pentru Romania, pentru ca vor veni imediat cu noi ordonante impotriva justitiei si economiei.

Liviule, nu vrem sub 15%, si?

Dupa europarlamentare, PNL va depune o motiune de cenzura pana la incheierea sesiunii.

Si daca trece? Cine ia guvernarea?

Oricine va guverna Romania dupa o motiune trecuta o va guverna mai bine decat Dancila.

Oricine nu e un raspuns. Oricine este la fel de vag ca nimeni. Deci cine?

Fiecare intrebare primeste raspuns la momentul potrivit. Se va pune problema formarii unui nou guvern dupa ce castigam alegerile si dupa ce trece motiunea de cenzura.

PSD e principalul adversar, spuneti, dar pare ca a inceput paruiala in interiorul Opozitiei. Dl Orban se ia de guvernarea Ciolos, dl Ciolos il critica pe dl Iohannis. Ce semnal transmiteti in privinta unei viitoare coalitii?

Am luat nota de declaratia presedintelui PLUS, iar principalul nostru dusman e PSD. In privinta unei viitoare coalitii cu USR, singurul partid parlamentar din aceasta alianta, noi am spus mereu ca suntem deschisi si chiar colaboram la nivel parlamentar. Pozitia oficiala a PNL este ca suntem deschisi unei colaborari cu USR, partid parlamentar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siegfried Muresan candidat PNL , #europarlamentar