Ziare.com

Siegfried Muresan, raportor al PE pentru un pact ecologic de 1.000 de miliarde de euro

Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 11:13

   

Siegfried Muresan, raportor al PE pentru un pact ecologic de 1.000 de miliarde de euro
Deputatul european Siegfried Muresan (PPE/PNL), vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, a fost ales raportor al Parlamentului European privind finantarea Pactului Ecologic European.

In calitate de raportor, Siegfried Muresan va coordona pozitia Parlamentului European privind planul de investitii al Pactului Ecologic European propus de Comisia Europeana. Aceste plan ar urma sa genereze investitii de 1.000 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani.

"Succesul viitorului Pact Ecologic European va depinde de finantarea lui. De aceea, ca raportor al Parlamentului European, ma voi asigura ca planul de investitii al pactului va duce la crestere economica in paralel cu obiectivul de a ajunge la o economie neutra din punct de vedere al emisiilor. Oamenii vor sa locuiasca in orase verzi, nepoluante, dar in care sa poata gasi si locuri de munca. Prin acest pact, trebuie sa le oferim oamenilor ambele lucruri", a declarat deputatul european Siegfried Muresan.

"Un alt obiectiv este sa sprijinim cu prioritate tarile si regiunile mai putin dezvoltate, care au cea mai mare nevoie de finantare europeana pentru a ajunge la o economie verde. Acest lucru este foarte important pentru noi, fiindca in Romania sunt regiuni carbonifere, precum Oltenia si Valea Jiului, care nu vor putea face trecerea la o economie verde decat cu sprijin consistent de la bugetul Uniunii Europene.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De aceea, este foarte bine ca, in planul de investitii al pactului, Comisia Europeana a inclus un Mecanism European al Tranzitiei Juste dedicat tocmai acestor tari si regiuni.

Mecanismul va genera investitii in valoare de 100 de miliarde de euro in urmatorii 7 ani si de 143 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani, prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile, dar si prin linii de creditare special create", a explicat Muresan, care a mentionat ca se va lupta ca fondurile europene nerambursabile din acest mecanism sa fie investite in dezvoltarea economica durabila a acestor regiuni.

"Trebuie sa sprijinim intreprinzatorii si intreprinderile mici si mijlocii care, mai departe, sa creeze noi locuri de munca. Nu trebuie sa mergem doar pe vechile programe de recalificare profesionala care, am vazut cu totii, nu au avut efecte de durata in trecut", a declarat europarlamentarul roman.

In ceea ce priveste accesul la liniile de creditare, Muresan a anuntat ca va cere ca Romania si celelalte regiuni cu nevoie ridicata de finantare sa beneficieze de sprijin tehnic de la Comisia Europeana, de la Banca Europeana de Investitii si de la experti europeni.

"Experienta ne-a aratat ca tarile care vor avea cea mai mare nevoie de finantare au cea mai mica experienta in a atrage imprumuturi prin aceste tipuri de instrumente financiare. De aceea este nevoie de sprijin tehnic pentru a ne asigura ca banii ajung acolo unde intr-adevar este nevoie de ei", a mai spus eurodeputatul Siegfried Muresan.

"Va conta foarte mult si ce fel de surse de energie vom putea finanta in urmatorii ani. Eu voi cere la nivel european ca proiectele privind productia de energie pe gaz sa fie eligibile a fi finantate din fonduri europene. Energia pe gaz ne poate ajuta in tranzitia spre o economie verde, ceea ce este un lucru bun pentru noi fiindca Romania are resurse mari de gaz.

De asemenea, trebuie sa se recunoasca la nivel european rolul pe care energia nucleara il joaca in atingerea obiectivelor climatice. Nu voi accepta ca rolul energiei nucleare sa fie pus sub semnul intrebarii in planurile Comisiei Europene", a completat eurodeputatul roman.

Planul de Investitii al Pactului Ecologic European, propus de Comisia Europeana, urmareste sa mobilizeze investitii de 1.000 de miliarde de euro in urmatorii 10 ani in Uniunea Europeana pentru a atinge obiectivele climatice.

Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, imprumuturi ale Bancii Europene de Investitii garantate de bugetul UE, dar si din cofinantarea nationala pentru proiectele europene sau alte tipuri de imprumuturi. Pe langa componenta financiara, Planul de Investitii urmareste simplificarea regulilor europene pentru a crea un cadru usor accesibil celor care doresc sa faca investitii durabile.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre siegfried muresan pact ecologic
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1759 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo tinere ! La mai mare !

Foarte interesant. I-i doresc scces !

Sa mai auzim si de bine !

 

Bravos Muresane. Poti sa faci autostrada Comarnic Brasov cu ba

ni europeni asa cum ai afirmat.

La mai mare !!!

Bravo, un adevărat roman !!!

:)

energia nucleara va fi protejata, dar aia rezultata din fuziune nucleara, astalalta, de care avem si noi, va fi scoasa de pe rafturi, ca a expirat.

treaba e clara, procedura de redefinire a temeliilor lumii mari se face folosind momeli capabile. e veche povestea, dar acum e clara. 1000 de miliarde de euro focusati pe 10 ani...e ceva!
se prea poate sa apara catalizatori naturali, care sa grabeasca procesul.

daca pina acum, in razboaiele mondiale, temeliile erau demolate cu japca, forta bruta fiind definitorie, acum, cu momeala potrivita...lumea ajunge tot acolo, adica isi schimba temeliile, dar o face...de placere. tare!

odata cu demararea acestui proiect incepe si procesul de redefinire a sistemelor sociale.

pesemne ca toate acumularile de pina acum vor fi puse la bataie. nu e imposibil ca gigantii mondiali sa participe benevol la procesul de redefinire a temeliilor, investind, indirect, in propria dezvoltare.

foarte interesant ce se intimpla...

 

cred ca faci confuzie

intre energia bazata pe fuziune si cea bazata pe fisiune . Fuziunea nucleara , prezenta in stele , e folosita deocamdata numai la bombe ; pentru scopuri civile exista cateva proiecte de cercetare , unul in Franta de peste 10 miliarde de euro . Deocamdata e doar un vis utilizarea fuziunii in scopuri civile , combustibilul fiind deuteriu si tritiu .

@

Dorinta e Lege in Univers.
Omul isi doreste energie rezultata din fuziune. Dorinta i se va implini.

Sa scapi de centralele care folosesc fisiunea...va fi extrem de foarte scump, pentru ca tocmai se intra in era..verde:)) de 3 ori verde:)
Nemtii...stiu ei prea bine ce fac, inchizindu si centralele pe fisiune!:)))
Astfel, un noubreactor la Cernavoda devine un nonsens, cu toate ca nu pare!:))))
Centrale nucleare bazate pe fisiune...au expirat!:)))
Credeti i pe nemti, nu pe mine!:))

Online ....despre Fibonacci nimic ??? pacat ...

oricum , tu ai povestea in sange , nu esti neam cu Sadoveanu ???? ca este un Mos care se da drep fiul lui 😂😂

Cele 1.000 de miliarde de euro vor proveni din fonduri nerambursabile de la bugetul Uniunii Europene, imprumuturi ale Bancii Europene de Investitii garantate de bugetul UE

@

..pai despre fibonacci e povestea:))), evident

am tot spus ca civilizatia a sarit pirleazul, dinamicile fiind, de acum, intoarse pe dos:)))
adica nu mai e cu Biciul, ca in precedentele razboaie mondiale ,ci cu Momeli de foarte buna calitate!:)))
1000 de miliarde de dolari...mmm ce momeala buna-buna!:)))

Noile Sisteme Sociale

toata lumea priveste spre a iv a revolutie industriala.
dar ea e doar un pas necesar cetre manifestarea unor noi sisteme sociale.

cele care definesc vremurile sint sistemele sociale actuale si problema pe care o au: au expirat!

le mananci si asa, ca nu mori, dar daca povestea continua, ele nu vor mai putea fi folosite, pentru ca devin fundamental nocive... si chiar mori. treaba verificata de toate celelalte civilizatii.

prin urmare spectacolul care e de urmarit e al Noilor Sisteme Sociale.

 

:)

cheia ridicarii in slavi a naturii nu sta in dragul de ea, ci chiar in independenta de ea!

a te misca independent de natura, in mijlocul ei! ...cam asta e povestea!
mai simplu spus, 'civilizatia, un sistem autonom', independent de hachitele naturii, una dintre hachitele naturii fiind moartea, e Tinta!

pactul ecologic e despre cum civilizatia se misca leit naturii dar independent de natura.

 

..iata ceva frumos:)

pina acum, pentru a cumpara un produs, trebuia sa ne traducem propria miscare in bani si dupaia cu banii cumparam produsul.

dacuma nu mai e nevoie sa mai traducem miscarea in bani, o folosim asa cum e, la prima mana!:)))

deci dam miscare la schimb cu produse.
tare, asa i?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor