Siegfried Muresan: Riscam o presedintie slaba la Consiliul UE. Guvernul Dancila nu are niciun obiectiv concret de mandat

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 13:30
2641 citiri
Siegfried Muresan: Riscam o presedintie slaba la Consiliul UE. Guvernul Dancila nu are niciun obiectiv concret de mandat
Foto: Arhiva Facebook/ Siegfried Muresan

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan atrage atentia ca mai sunt 100 de zile pana cand Romania va prelua, pentru prima data, presedintia Consiliului UE, insa Guvernul Dancila nu are niciun obiectiv concret de mandat, iar astfel riscam o presedintie slaba.

"Este o mare oportunitate, pe care o primim doar o data la 14 ani, de a ne evidentia la nivel european, dar si de a pune prioritatile noastre pe lista prioritatilor europene. Din pacate, cu actualul guvern, riscam ca niciuna dintre aceste oportunitati sa nu fie fructificata, iar presedintia romana sa fie un esec", afirma Siegfried Muresan intr-o declaratie remisa Ziare.com vineri.

Acesta atrage atentia ca Guvernul nu are niciun obiectiv concret de presedintie, ceea ce este foarte grav.

"In primul rand, cu doar 100 de zile inainte de a prelua acest mandat important, Guvernul Romaniei nu are niciun obiectiv concret de presedintie, lucru nemaiintalnit pana acum. (...)

Guvernul Dancila a prezentat pana acum, in loc de prioritati concrete, doar o lista lunga in care au fost mentionate aproape toate subiectele de pe agenda europeana din ultimii ani.

Faptul ca actualul guvern nu are niciun obiectiv concret si nici nu doreste sa il aiba este dovedit si de declaratia nefericita din aceasta saptamana a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici", sustine Siegfried Muresan.

Europarlamentarul face referire la declaratia ministrului de Finante potrivit careia Romania nu trebuie sa promoveze obiective proprii in timpul presedintiei Consiliului Uniunii Europene, ci are doar un rol de mediator.

Muresan mai precizeaza ca riscam sa avem o presedintie slaba si din cauza ministrilor din Cabinetul Dancila, pentru ca acestia nu au pregatirea necesara pentru a gestiona un astfel de mandat.

"In al doilea rand, riscam un esec al presedintiei, deoarece membrii Cabinetului condus de prim-ministrul Dancila nu au pregatirea necesara sa gestioneze acest mandat. In timpul presedintiei romane se vor lua decizii extrem de importante in Consiliul UE. Aceste decizii vor trebui adoptate la nivel ministerial, in sedinte conduse de ministrii Guvernului Dancila.

Or, cum va putea ministrul Agriculturii, Petre Daea, sa obtina un consens pe viitorul Politicii Agricole Comune, cand si-a dovedit lipsa de competenta in a gestiona pesta porcina, ceea ce a dus la pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii romani?

Cum va putea ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sa conduca o sedinta in care se iau decizii extrem de importante privind politicile de migratie si de securitate la nivel european, cand toata Europa stie ca acest ministru este raspunzator de atacurile jandarmilor asupra persoanelor care protestau pasnic in Piata Victoriei in data de 10 august?

Or, cata credibilitate ar avea acest Guvern in a negocia un acord privind bugetul multianual al UE post-2020, estimat la peste 1100 de miliarde de euro, cand consilierul economic al prim-ministrului si responsabilul de facto al politicilor economice in acest Guvern este un condamnat penal pentru fapte de coruptie?", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, Siegfried Muresan mai scrie ca Guvernul si-a pierdut intreaga credibilitate la nivel european in urma atacurilor repetate la statul de drept si la independenta Justitiei.

"Niciun guvern european responsabil nu va avea incredere in deciziile propuse de un executiv care a atacat constant statul de drept si care a propus legi prin care este slabit actul justitiei.

La fel cum niciun guvern european responsabil nu va privi cu seriozitate propunerile in domeniile economice ale unui executiv care a transformat Romania din una dintre cele mai stabile economii ale UE, in una dintre cele mai instabile economii, inregistrand cresteri-record ale inflatiei, deficitului bugetar si datoriei publice.

In cele sase luni in care vom detine presedintia, Europa se va uita spre noi mai mult decat s-a uitat vreodata de la momentul aderarii noastre. Din pacate, acest Guvern nu vede presedintia ca pe o oportunitate, ci ca pe o povara de care vrea sa scape cat mai repede", noteaza europarlamentarul PNL.

In fine, Muresan arata ca presedintia Consiliului UE e o oportunitate de a pune Romania pe harta UE si "ne trebuie un guvern care sa stie cum sa obtina beneficii" pentru tara noastra.

"Vreau o presedintie romana care sa lase mai mult in urma decat isi pot imagina prim-ministrul Dancila si ministrul Teodorovici. Vreau o presedintie cu rezultate concrete care sa schimbe in bine viata romanilor, nu doar o presedintie a declaratiilor vagi.

Presedintia este o oportunitate de a pune Romania pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, intr-o Uniune de 28 de state, o primim doar o data la 14 ani. Ne trebuie un guvern care sa stie cum sa obtina beneficii pentru Romania incluzand prioritatile noastre in cadrul prioritatilor europene. Mai avem 100 de zile la dispozitie pentru a oferi romanilor acel guvern care sa-i reprezinte cu cinste in timpul presedintiei", conchide declaratia de presa.

A.D.

Eveniment Quarterly Report

Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială...
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
USR depune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal, prin care se prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă....
#Siegfried Muresan presedintie Consiliu UE , #PNL
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Mai Muresan, tu nu risti nimic! Sa fii multumit daca te lasa in
C
Cronos
rank 3
Am putea implementa programul "spaga si plicul" in Europa