Ziare.com

Joburi pe viata la Siemens!

Joi, 23 Septembrie 2010, ora 19:22

   

Joburi pe viata la Siemens!
Germania corporatista ne surprinde cu o stire aproape neverosimila pentru perioada de criza economica pe care o traverseaza Uniunea Europeana.

Compania Siemens s-a angajat sa asigure pastrarea locurilor de munca ale muncitorilor germani pe durata intregii cariere, in urma renegocierii intelegerilor cu sindicatele a caror valabilitate expira in anul curent.

Potrivit informatiilor publicate de Financial Times, compania a anuntat ca a semnat un acord cu consiliul angajatilor si membrii sindicatului IG Metall, care include o clauza ce interzice disponibilizarile fortate in randul celor 128.000 de muncitori din Germania.

Decizia companiei i-a luat prin surprindere chiar si pe analistii germani, obisnuiti cu relatiile speciale intre sindicatele germane si patronat.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Masura risca sa limiteze capacitatea de negociere a companiei in cazul unor cereri nejustificate de marire a salariilor, compania fiind lipsita de instrumentul prin care ar putea contracara efectele negative asupra afacerii.

Totusi, Siemens a reusit sa modereze asteptarile salariale ale sindicatelor, a implementat un program flexibil de lucru si a protejat forta de munca inalt calificata pe fondul deficitului de forta de munca de acest gen de pe piata germana.

Exceptional este si termenul de garantie a locurilor de munca, cel mai lung termen similar este de 10 ani, acordat de compania Daimler.

Oficialii companiei Siemens au caracterizat recentul acord ca un semn al angajamentului fata de Germania.

Obiectivul pastrarii locurilor de munca va fi realizat printr-o combinatie de masuri intre care mutarea personalului intre facilitatile de productie din Germania, programul redus de lucru, stimulate de masurile fiscale luate de statul german in sprijinul companiilor.

Acordul are insa o limitare importanta. El poate fi denuntat unilateral de catre oricare din parti incepand cu anul 2013.

Beneficiile acordului se vor aplica si companiilor subsidiare ale grupului Siemens cu exceptia diviziei de IT.

Privita din Romania, masura este cu atat mai surprinzatoare cu cat la noi autoritatile se grabesc sa modifice Codul Muncii pentru a permite angajatorilor sa faca mai usor concedieri.

Citeste mai multe despre locuri munca Siemens
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si la noi la fel......

...fiul meu s-a angajat la un dealer auto care dupa 1 luna l-a disponibilizat intrucit a vindut doar 4 masini (luna iulie...luna de concedii). In luna urmatoare au angajat pe ltcineva care a vindut 4 masini (august). Vinzarile in mintea unora sint legate numai si numai de vinzator.....nu au legatura cu criza si cu faptul ca Romania s-a umplut de masini si trendul va fi din ce in ce mai mic.

 

"...la noi autoritatile se grabesc sa modifice Codul Muncii pentru a permite angajatorilor sa faca mai usor concedieri"

Asta-i moda nord-americana. Are si o parte buna, daca angajatorul te poate concedia usor, te si angajeaza usor.

Altfel, daca ii este greu sa concedieze, se va gandi de sapte ori inainte de a angaja pe cineva si, pe cat posibil, se va lipsi.

 

Incercarea de modificare a Codului muncii...

Este inutilă, din perspectiva facilitării concedierilor, intrucat actuala reglementare permite angajatorului incetarea relațiilor de muncă in privința oricăruia dintre lucrătorii săi, iar dacă aceste modificări vizează eliminarea unor proceduri sau scurtarea duratei acestora nu transpare din intenția proiectată a actualului executiv, care ne-a obișnuit, in "buna tradiție" dambovițeană, să eludeze calea dialogului social și punerii in dezbatere publică a proiectelor de acte normative, ca și cum, orice reglementare s-ar adopta IMPOTRIVA, ci nu PENTRU cetățenii acestui stat, pe care guvernul, doar temporar, il administrează.

Confuzie ...

Foarte interesant articolul, insa, in final, autorul face o confuzie enorma: compara compania Siemens cu tara Romania !
Este evident ca daca o companie germana (una singura !) si-a luat promisiunea de a nu concedia, acest lucru nu este valabil si pentru tara Germania, care, evident, are si ea in cod al muncii.
In plus, trebuie sa intelegem ca nici Germania nu e Romania.
Asa ca, domnule autor, likitati-va doar la relatarea stirilor, si nu va hazardati pe tarimul alunecos (pt. dumneavoastra) al analizei si comentariilor !

 

Confuzia lamurita

Stimate domnule Mugurica,Va multumesc pentru comentariul postat.Va asigur ca nu este vorba de nici o confuzie. Siemens nu este singura companie care incheie acorduri pe termen lung cu sindicatele, in articol se mentioneaza si Daimler, acestea fiind doar 2 exemple.Analiza si comentariul nu este un teren alunecos pentru mine, insa trebuie sa stiti ca site-ul ziare.com este un flux de stiri.Nu puteam insa sa nu vad contrastul cu Romania in ziua in care sindicatele se aflau in Piata Victoriei, printre altele pentru retragerea proiectului de modificare a codului fiscal.Sper ca articolele viitoare vor starni din ce in ce mai putine remerci jignitoare la adresa autorului.Cu stima,

 

Stimate Domn , Germania este altceva . Eu am trait si muncit acolo o perioada .

In primul rand ca acolo smecheria angajatului NU EXISTA . Acolo cuvantul dat este cuvant , si daca ai "batut palma" -- adica daca ai pecetluit un acord verbal cu o strangere de mana e mai tare decat orice contract . Mai mult , nici prin cap nu le trece sa minta ! Adica sa nege ca au ajuns la o intelegere si au batut palma .

E mare diferenta .

Mai mult , stimate Domn , in Romani sindicatele apara ce , de fapt ?
Apara drepturile unor bugetari angajati in exces de fostul guvern .
Nu mai reiau ce am mai spus si in alte dati despre aceasta problema .

DIFERENTE

PAI NORMAL CA LA NOI ESTE ALTFL.VA FI SI LA NOI CA IN GERMANIA ATUNCI CAND O SA MUNCEASCA SI ROMANII CA NEMTII........

 

Confuzie nelamurita ....

Stimate domn autor, persistati in gresala. Confuzia dumneavoastra nu a fost lamurita. Incerc sa va explic din nou: dumneavoastra comparati situatia de la Siemens si Daimler, care sint doua companii, cu situatia Romaniei, care este o tara. Spuneti ca Siemens garanteaza serviciul, pe cind Romania adopta codul muncii si codul fiscal !
Dumneavoastra, deci, comparati mere cu portocale ! Daca ati fi comparat compania Siemens cu cea mai mare companie din Romania, atunci ar fi fost corect. Sau, tot asa, daca ati fi comparat codul muncii si codul fiscal din Germania cu cele din Romania, iar ar fi fost corect.
Cu alte cuvinte, daca o companie ca Siemens garanteaza locul de munca, asta nu inseamna ca si cele mai mici companii din Germania o fac.
Ceea ce vreti dumneavoastra sa spuneti este, probabil, ca in timp ce in Germania unele companii foarte mari garanteaza locul de munca, nici o companie din Romania nu isi permite sa o faca. Sa nu uitam insa ca, din toata lumea, probabil numai cele doua companii uriase Germane isi permit sa promoveze astfel de contracte !

 

In Germania nu-i ca in Romania

da, v-as ruga sa va mentineti acelasi ochi ager, si sa constatati ca si acest acord poate fi reziliat de oricare dintre parti incepand din 2013.
oricum va multumesc pentru interesul acordat subiectului.
cu un singur lucru ne punem de acord: Romania nu este Germania!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor