Infecția care făcea ravagii în urmă cu 200 de ani revine în forță. Ce este "boala lumei" și cum se răspândește

Marti, 28 Mai 2024, ora 03:40
26174 citiri
Infecția care făcea ravagii în urmă cu 200 de ani revine în forță. Ce este "boala lumei" și cum se răspândește
Medic FOTO /Pexels

Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cât și autoritățile din Uniunea Europeană au tras semnale de alarmă în 2024 cu privire la o boală veche de sute de ani, al cărei leac a fost descoperit acum 80 de ani. Este vorba despre unul dintre cele mai simple tratamente cu antibiotice, dar „boala lumei” a revenit în forță după pandemie și riscă să aibă un impact major și asupra secolului XXI.

În fiecare zi, patru boli transmisibile sexual pentru care există tratament infectează în total peste 1,5 milioane de adulți cu vârsta între 15 și 49 ani, arată un raport al OMS. Cele patru boli sunt gonoreea, clamidioza, tricomoniaza și sifilisul, care înregistrează cea mai mare creștere a infecțiilor în raport cu celelalte.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat încă din luna martie 2024 că numărul cazurilor de sifilis este în creștere de la an la an, iar unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare este sifilisul congenital, transmis de la mamă la copil.

Istoria sifilisului în Țările Românești

Primele cazuri de sifilis din Europa au fost înregistrate în anii 1490, după întoarcerea din Americi a lui Cristofor Columb. Unii experți susțin că boala exista pe plan local de mai demult, într-o formă mai ușoară, alții că a fost adusă din America de Nord, însă toți sunt de acord că numărul infecțiilor a crescut dramatic începând cu secolul al XVI-lea.

De atunci a fost semnalat și în Țările Românești, unde sifilisul a purtat de-a lungul timpului diferite denumiri: boala lumei, frenție (denumire bazată pe termenul de „molimă franceză” utilizat în mai multe țări) și perit.

Până la mijlocului secolului al XIX-lea, sifilisul constituia și un motiv de divorț în cazul în care unul dintre soți îl infecta pe celalalt. Abia dupa 1828 au început primele cercetări medicale în Țările Românești cu privire la „bolile lumești”.

Ce este sifilisul și de ce a revenit după pandemie

Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu, specialistă în dermato-venerologie, care predă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, a explicat pentru Ziare.com situația acestei boli după Revoluție și revenirea ei după pandemia de COVID-19.

„Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală, care este produsă de o bacterie numită Treponema pallidum. Imediat după Revoluție, aveam o incidență uriașă a cazurilor de sifilis în România. Practic, eram una dintre țările cu cele mai multe cazuri. Prin anii 2000 ne-am raliat și noi tratamentul la terapia americană (tratament cu două doze de penicilină într-un timp mai scurt, n.r.). Cazurile s-au redus foarte mult și aproape că nu mai consultam pacienți cu sifilis. Situația s-a menținut așa până la pandemie (...) Bacteria rămâne ușor de ucis, cu un medicament treponemicid, adică penicilină. Pacienții care sunt alergici la penicilină, primesc ca tratament doxiciclină”, a explicat dr. Simionescu, menționând că protocoalele impuse de Ministerul Sănătății și de Ministerul Famiei au dus la scăderea numărului de cazuri în România.

Sifilisul poate fi primar, secundar, latent și terțiar, însă cele mai multe cazuri sunt depistate la adulți și vizează primele două faze ale bolii. Numărul celor infectați din statistici ar putea fi însă mai mic decât realitatea.

„Teoretic este o boală cu declarare nominală obligatorie, însă ca să ai o incidență corectă, trebuie ca toate cazurile să se prezinte la medic și să fie corect raportate. Sunt condiții cumulative”, a mai spus Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu.

Prezervativele pot reduce riscul de transmitere al bolii, însă nu îl elimină complet, mai ales că nu sunt considerate esențiale pentru toate tipurile de contact sexual. Sexul oral neprotejat implică un risc mai mare de transmitere a infecției bacteriene.

„Sifilisul reprezintă o urgență epidemiologică. În primele două faze, boala este extrem de transmisibilă. Dar nu toți contacții dezvoltă boala, ci doar o treime dintre ei”, a mai spus pentru Ziare.com, specialista în dermato-venerologie.

Sifilisul congenital în România

Conf. Dr. Craiu Mihai, medic pediatru, care lucrează la Institutul National pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, a explicat motivul principal pentru care mamele din România ajung să transmită infecția copiilor pe care îi nasc.

„Prin lege toate femeile însărcinate au dreptul la testare gratuită. Teoretic nu ar trebui să mai existe cazuri cu prevalența și incidența din anii '90”, a spus specialistul.

Problema în România pare a fi una legată de acces la serviciile medicale, nu de un cost prohibitiv al acestei analize de bază, a explicat expertul.

„Spitalele au în dotare posibilitatea să facă aceste teste, foarte ieftine, pentru care nu putem să acuzăm autoritățile că n-au alocat bani, costă atât de puțin încât ar trebui să fie făcute pentru orice copil care se naște în România în prezent”, a declarat Conf. Dr. Craiu Mihai.

Mamele neasigurate, care nu ajung în timpul sarcinii la un medic de familie, riscă să fie diagnosticate abia când ajung la o maternitate pentru a naște.

„Statul român trebuie să creeze șanse egale pentru toți. De fapt, aici e dificultatea, găsirea unei soluții pentru ca mamele neasigurate să beneficieze de statutul de mamă însărcinată, unde prin lege beneficiază de gratuitate (...) Noi doctorii tragem, din punct de vedere strict medical, analizele pot fi făcute, sunt disponibile și la cele mai puțin dotate spitale din țară. Prețul analizei este comparabil cu cel al unui pachet de țigări. Chiar și românii neasigurați ar putea să se testeze fără probleme”, a mai explicat pediatrul.

Educația sexuală, care le-ar putea oferi tinerilor detalii despre evitarea bolilor transmisibile sexual și despre contracepție, rămâne însă un subiect controversat.

Alături de România, țările din Uniunea Europeană care nu impun educația sexuală obligatorie, sunt Bulgaria, Croația, Italia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Țara noastră menține totuși recordul pentru cele mai multe mame minore din UE, în condițiile în care peste 50% dintre mamele sub 15 ani din Europa sunt românce.

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#sifilis Europa, #sifilis prevenire, #sifilis congenital, #educatie sexuala scoala , #boli
  1. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 15 iunie. Zodia care ar putea începe o relație nouă
  2. Bancul zilei: Cui vrea un bărbat să spună un banc
  3. Slăbește 5 kilograme în 7 zile cu dieta cu roșii
  4. "Soția mea crede că sunt nebun". Oameni care au fost cândva săraci dezvăluie trucurile de "economisire" de care încă țin cont, deși câștigă bine
  5. De ce nu este bine să speli carnea de pui crudă
  6. Internetul, drogul secolului 21. Medic: "Această dependență duce la probleme sociale, școlare sau familiale"
  7. Maneaua și incertitudinea culturală: Babasha & Coldplay
  8. Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când mănânci humus în mod regulat
  9. Țara în care românii își fac vacanțele și-a diminuat suprafața. Specialiștii nu găsesc explicația pentru care teritoriul e mai mic acum
  10. Tu știi ce poți face la Sibiu pe parcursul anului?