Plan guvernamental pentru creșterea siguranței pe șosele. Ce măsuri și echipamente va integra Poliția Română

Joi, 10 August 2023, ora 14:15
2366 citiri
Plan guvernamental pentru creșterea siguranței pe șosele. Ce măsuri și echipamente va integra Poliția Română
Oficialii de la București promit să doteze Poliția cu echipamente noi FOTO Facebook/ Poliția Română

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, 10 august că Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii pentru sporirea siguranței pe șosele.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că Guvernul a aprobat, la propunerea ministerului, în şedinţa de joi, Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ”HeliPol”.

Prin acest proiect, Ministerul Afacerilor Interne va achiziţiona unităţi de suport şi coordonare aeriană, autospeciale şi motociclete de intervenţie şi va dezvolta infrastructura de comunicaţii şi cercetare. Principalele obiective ale proiectului sunt achiziţia a trei elicoptere medii, cu autonomie de zbor de 120 de minute, şi a unui elicopter greu, cu capacitate de zbor de 240 minute.

De asemenea, vor fi achiziţionate echipamente opto-electronice de tip FLIR (Forward Looking InfraRed), 200 de autospeciale pentru poliţia rutieră, 75 de motociclete, 800 de etilometre, 200 de teste care depistează substanţele psiho-active, sisteme de comunicaţii mobile şi sisteme de cercetare la faţa locului.

”În ciuda unor îmbunătăţiri recente, siguranţa rutieră rămâne o problemă în România. Anual, în ultimii ani, în ţara noastră îşi pierd viaţa peste 1.700 de persoane, iar alte 8.200 sunt rănite grav, fapt care ne plasează în topul ţărilor cu risc rutier crescut”, arată MAI.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt: indisciplina pietonală, cu o pondere de aproximativ 21% din total, urmată îndeaproape de viteza excesivă (aproximativ 19%) şi neacordarea priorităţii de trecere (aproximativ 17%).

”Poliţia Română trebuie să fie bine echipată. Absorbim fonduri europene pentru dotarea Poliţiei Române. HeliPol înseamnă mai multă siguranţă în trafic pentru cetăţeni. 85% din programul de aproximativ 460 mil. lei este finanţare europeană. Cer Poliţiei Române continuarea măsurilor pentru creşterea calităţii actului poliţienesc şi eforturi continue pentru creşterea siguranţei în trafic, parte a siguranţei generale a cetăţenilor. Cu această ocazie, mulţumesc tuturor poliţiştilor pentru acţiunile întreprinse şi rezultatele obţinute în această direcţie pe perioada sezonului estival şi le urez mult succes în continuare spre binele cetăţenilor loiali respectării legii”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

“Domnul vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, propune un proiect foarte important, numit HeliPol. Vrem să creştem gradul de siguranţă pe şosele printr-un concept integrat, realizat mai ales pe banii europeni. Este pentru prima oară când există această abordare în România. Poliţia Română va spori monitorizarea şi gestionarea traficului rutier folosind noi echipamente de comunicaţii prin satelit şi alte tehnologii. Suntem încă, din păcate, pe unul dintre primele locuri în Europa la numărul victimelor din accidente rutiere şi de aceea consider că acest proiect este efectiv vital”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Quarterly Report - Editia 4

Majorări salariale de 10% pentru o categorie de români: "Guvernul atât îşi permite"
Majorări salariale de 10% pentru o categorie de români: "Guvernul atât îşi permite"
Un act normativ care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici, dar şi decontări de ochelari, în limita a 500 de lei, a fost pus în...
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#siguranta rutiera, #Politia Romana, #marcel ciolacu, #Guvernul Romaniei, #investitii politie , #politie