Interlopul Dani Cămătaru, arestat preventiv în lipsă. Unde l-au adus „scuzele” pe fiul lui Sile Cămătaru

Luni, 02 Mai 2022, ora 20:26
6562 citiri
Interlopul Dani Cămătaru, arestat preventiv în lipsă. Unde l-au adus „scuzele” pe fiul lui Sile Cămătaru
Daniel Vasile Balint n-a mai venit la proces, motiv pentru care judecătorii au emis un mandat de arestare pe numele lui. FOTO / YouTube captură video

Fiul lui Sile Cămătaru, Daniel Vasile Balint (cunoscut drept Dani Cămătaru), a fost arestat preventiv în lipsă, luni, 2 mai, după ce n-a mai trecut pe la Poliție conform obligațiilor impuse de instanță pentru controlul judiciar.

Dani Cămătaru a dispărut înainte ca instanța de apel să pronunțe decizia definitivă în dosarul în care acesta este judecat pentru încălcarea unui ordin de protecție, pe care interlopul nu l-a respectat deoarece voia să-i ceară „scuze” fostei iubite.

Curtea de Apel București i-a înlocuit lui Daniel Vasile Balint măsura controlului judiciar cu cea a arestării preventive.

„Inculpatul trebuia să se prezinte la secția de poliție pe 25 aprilie, conform obligațiilor impuse de programul de supraveghere. Acesta nu s-a prezentat și nu a răspuns pe niciunul dintre cele trei numere de telefon. Constatați că acesta se sustrage de la judecarea cauzei și și-a încălcat obligațiile controlului judiciar. Ca atare, solicităm înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului preventiv”, a declarat în sala de judecată procurorul de ședință.

La câteva ore de la proces a venit și decizia Curții de Apel București:

„Înlocuieşte măsura controlului judiciar luată faţă de inculpatul Balint Vasile Daniel, prin încheierea din data de 13.09.2021 a Judecătoriei Sectorului 6 București, cu măsura arestului preventiv pe o durată de 30 de zile de la data încarcerării. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pentru inculpatul Balint Vasile Daniel. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02.05.2022”, se arată în minuta soluției penale.

Judecătoria Sectorului 6 l-a condamnat pe Daniel Vasile Balint la o pedeapsă de 1 an de pușcărie pentru nerespectarea ordinului de protecție instituit la cererea fostei sale iubite. Pentru că mai avea un „rest” de pedeapsă, magistrații i l-au adăugat la condamnare, iar Daniel Vasile Balint a ajuns la o pedeapsă de 3 ani, 7 luni și 10 zile de închisoare.

Iată extrase din decizia pronunțată de J6 pe data de 12.11.2021 de Judecătoria Sectorului 6 (JS6):

  • „Condamnă pe inculpatul Balint Vasile Daniel la pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de încălcare a ordinului de protecție provizoriu în stare de recidivă postcondamnatorie
  • Revocă suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 (doi) ani și 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală de Contopire nr. 1755/27.07.2021 a Judecătoriei Sectorului 5 București, definitivă pe data de 04.08.2021 (…) şi dispune executarea pedepsei.
  • Adaugă pedeapsa de 1 an închisoare aplicată prin prezenta la pedeapsa de 2 ani și 7 luni și 10 zile închisoare, inculpatul va executa în final pedeapsa de 3 (trei) ani și 7 (șapte) luni și 10 (zece) zile închisoare. Pedeapsa va fi executată în regim de detenție. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția părților, astăzi, 12.11.2021, prin mijlocirea grefei instanței”.

Împotriva acestei decizii Dani Cămătaru a formulat apel, iar Curtea de Apel București urmează să pronunțe decizia definitivă pe data de 20 mai. Între timp, Daniel Vasile Balint a dispărut.

Instanța nu crede în scuzele lui Dani Cămătaru. Motivarea JS6

Instanța de fond reține că pe data de 19.02.2021, în jurul orei 05.00, Daniel Vasile Balint s-a deplasat în curtea imobilului în care își are reședința persoana vătămată, la o adresă din sectorul 6 Bucureşti.

Iată ce notează judecătorul fondului în motivarea obținută de Ziare.com:

„Din declarațiile persoanei vătămate coroborate cu cele ale inculpatului instanța reține că acesta își cerea scuze persoanei vătămate. La solicitarea organelor de poliție, inculpatul a părăsit curtea imobilului și ulterior a fost condus la secția de poliție”, se arată în actele dosarului.

Judecătorul fondului a scris în motivare că, indiferent de motivul invocat de inculpat, încălcarea ordinului de protecție este o infracțiune gravă.

„Situaţia premisă a infracţiunii este reprezentantă de existenţa unui ordin provizoriu emis de către poliţist aflat în fiinţă prin care au fost impuse obligaţii care trebuie respectate de către inculpat. În cauză, situaţia premisă este îndeplinită, pe data de 18.02.2021, la ora 23.45 a fost emis ordinul de protecţie provizoriu de către organul competent. Ca urmare a ordinul de protecţie emis, inculpatul trebuia să păstreze o distanţă de 300 de metri faţă de persoana vătămată (…) şi de reşedinţa acesteia (…). Elementul material al infracţiunii este reprezentat de acţiunea inculpatului de a se deplasa la reședinței persoanei vătămate, cu încălcarea interdicţiei stabilite prin ordinul provizoriu. Analizând latura subiectivă, instanţa constată că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă. Astfel, deşi inculpatul cunoştea atât faptul că nu avea voie să se apropie de persoana vătămată şi de reşedinţa acesteia, inculpatul a acceptat încălcarea ordinului de protecţie pentru a se întoarce la locuinţa ei şi pentru a lua legătură cu persoana vătămată”, reține judecătorul.

Judecător: Dani Vasile Balint are 3 condamnări până la vârsta de 24 de ani

„În ceea ce priveşte gravitatea infracţiunii, instanţa reţine că aceasta este de o gravitate ridicată, având în vedere că duce la erodarea încrederii societăţii în sistemul de justiţie, punând sub semnul întrebării capacitatea acestuia de a asigura protecţie adecvată şi imediată victimelor violenţei domestice precum şi capacitatea statului de a se asigura că actele administrative menite să protejeze persoanele vulnerabile sunt respectate. Nu în ultimul rând, deşi inculpatul a primit un avertisment din partea organelor de poliţie cu privire la necesitatea respectării normelor de conduită socială şi în special în cadrul familiei, prin emiterea ordinului de protecție provizoriu, inculpatul a apreciat că un astfel de avertisment poate fi încălcat.

Din perspectiva periculozității inculpatului, instanța are în vedere că acesta are 24 de ani și studii medii. Din fișa de cazier judiciar a inculpatului instanța constată că a fost condamnat de 3 ori și a fost amânată aplicarea pedepsei într-o altă cauză cu privire la infracțiuni privind circulația pe drumurile publice. Deși apărarea a subliniat în mod întemeiat în repetate rânduri că infracțiunile vizează circulația pe drumurile publice, instanța constată că mod succesiv inculpatul a considerat că poate conduce pe drumurile publice deși dreptul de a conduce a fost suspendat de către Poliția Română”, scrie judecătorul.

Magistratul e de părere că Dani Vasile Balint are o atitudine prin care nesocotește orice interdicție a Poliției Române, fapt care denotă un comportament antisocial.

„Din comportamentul său repetat de nesocotire a dispozițiilor administrative ale polițiștilor, atât în domeniul rutier, dar și în domeniul relațiilor de familie, instanța reține că inculpatul consideră că poate să ignore absolut orice interdicție emisă de către Poliția Română aspect care relevă un risc ridicat de repetare a comportamentului antisocial al inculpatului. Faţă de aceste considerente, instanţa va aplica o pedeapsă superioară minimului special, respectiv de 1 an închisoare pentru infracţiunea de încălcare a ordinului provizoriu de protecţie”, mai arată instanța.

#Sile Camataru, #fiu, #ordin de protectie, #arestare preventiva, #motivare , #Stiri Dani Camataru