Doi directori din fruntea Silicon Valley Bank, dați în judecată de acționari. Acuzațiile aduse managerilor

Marti, 14 Martie 2023, ora 08:38
2151 citiri
Doi directori din fruntea Silicon Valley Bank, dați în judecată de acționari. Acuzațiile aduse managerilor
SVB Financial Group şi doi directori de top au fost daţi în judecată, luni, de acţionari FOTO Hepta

SVB Financial Group şi doi directori de top au fost daţi în judecată, luni, de acţionari, care îi acuză că au ascuns modul în care creşterea ratelor dobânzilor face ca divizia sa Silicon Valley Bank (SVB), care s-a prăbuşit săptămâna trecută, să fie ”vulnerabilă în mod special” la retragerile masive de fonduri de către deponenţi, transmite Reuters.

Acţiunea colectivă propusă împotriva SVB, a directorului general Greg Becker şi a directorului financiar Daniel Beck a fost depusă în instanţa federală din San Jose, California.

Acesta pare a fi primul dintre multele procese probabile legate de închiderea SVB, pe care autorităţile de reglementare din SUA au plasat-o sub administrare pe 10 martie, în urma unui val de retrageri de depozite.

SVB a surprins piaţa cu două zile mai devreme, dezvăluind o pierdere de 1,8 miliarde de dolari după impozitare din vânzările de activei şi că plănuia să strângă capital, în timp ce se străduia să îndeplinească cererile de răscumpărare.

Silicon Valley Bank avea active estimate la 209 de miliarde de dolari şi depozite de 175,4 miliarde de dolari înainte de prăbuşire, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008.

Prăbuşirea sa a stârnit temeri de contagiune printre alţi creditori care se adresează şi clienţilor bogaţi, inclusiv startupurile tehnologice şi companiile susţinute cu capital de risc, precum şi marile bănci regionale.

În procesul înregistrat luni, acţionarii conduşi de Chandra Vanipenta au declarat că SVB, cu sediul în Santa Clara, California, nu a dezvăluit modul în care creşterea ratelor dobânzilor i-ar submina modelul de afaceri şi îl va lăsa în situaţii mai proaste decât băncile cu baze de clienţi diferite.

Procesul urmăreşte despăgubiri neprecizate pentru investitorii SVB din perioada 16 iunie 2021 – 10 martie 2023.

SVB Financial Group a declarat luni că va explora alternative strategice pentru ceea ce va rămâne din companie, care acum este lipsită de principala sa activitate bancară.

Eveniment Quarterly Report

Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Scade cererea pentru mașinile noi. Ce mărci conduc în topul preferințelor românilor
Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 11,59% în septembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2022, până la un volum de 10.545 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei...
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu peste 5 miliarde de euro într-o lună. Cât valorează aurul din depozite
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 59,238 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, în creştere cu 9,9% faţă de 53,901 miliarde de euro la 31 august 2023,...
#Sillicon Valley, #Banca, #actionari, #proces , #banci