Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Drama lui Silvio Berlusconi: afacerile in colaps, fosta sotie il "jumuleste" de bani

Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 11:50
3240 citiri
Drama lui Silvio Berlusconi: afacerile in colaps, fosta sotie il "jumuleste" de bani

Necazurile par ca vin in cascada pentru fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi.

Dupa ce si-a pierdut postul de prim ministru, acum afacerile lui Silvio Berlusconi sunt amenintate de o criza fara precedent. Pe deasupra, fosta sotie a politicianului are de gand sa-i ceara acestuia, in justitie, o pensie alimentara anuala de 3,5 milioane euro.

Odata cu decaderea politica, pentru Silvio Berlusconi nu se intrevad vremuri mai bune nici in domeniul afacerilor proprii. Reteaua de televiziune Mediaset, care cuprinde trei canale (Retequattro, Canale Cinque, Italia Uno) precum si un pachet consistent de canele pay-per-view, se afla in topul afacerilor lui Berlusconi. Totodata, fostul premier detine si cea mai mare firma de publicitate din Peninsula, actiuni la diverse posturi de radio precum si canale tv in afara granitelor, in tari ca Olanda, SUA si China, scrie Deutsche Welle.

Mediaset este perla coroanei, aducand profituri uriase pentru actionari. Numai anul trecut, aceasta afacere a inregistrat un profit net de 430 milioane euro. 39 de procente din aceasta suma au mers direct catre holdingul de familie al lui Berlusconi, Fininvest. Aceste vremuri par a ajunge o amintire frumoasa. In acest an, se asteapta ca profitul Mediaset sa scada cu cel putin 100 milioane euro. Iar acesta este doar inceputul, dupa cum prognozeaza specialistii din bransa.

Vesti proaste din toate partile

Pe fondul agoniei economico-financiare a Italiei, de anul acesta, valoarea actiunilor Mediaset a scazut cu aproape 50 procente. Daca in urma cu un an o actiune Mediaset se vindea cu 5 euro, acum aceasta nu este tranzactionata cu mai mult de 2 euro. Este firesc ca investitorii sa nu mai aiba incredere in viitorul Mediaset, dupa ce acoperirea politica a gigantului media a disparut.

Alte afaceri ale lui Berslusconi incep sa piarda si ele din turatie. Fininvest detine 50 de procente din renumita editura Mondadori, cea mai mare din Italia, grupul financiar Mediolanum, clubul de fotbal, AC Milan, precum si cotidianul Il Giornale.

Pentru acest imperiu, vestile proaste curg din toate partile. Pierderile clubului de fotbal, AC Milan, au ajuns la 400 milioane euro si se vobeste deja de o reducere consistenta a salariilor jucatorilor si staff-ului tehnic. Si mai delicata este situatia la editura Mondadori. Berlusconi a fost obligat de justitie sa plateasca 560 milioane euro catre adeversarul sau, Carlo de Benedetti, proprietar, printre altele, al cotidianului liberal de stanga, foarte critic la adresa lui Berlusconi, La Republica.

De la ce a plecat totul? In urma cu 20 ani, cei doi au fost in cursa pentru cumpararea editurii Mondadori. In urma unei decizii judecatoresti, editura i-a fost incredintata lui Berlusconi. In 2007, insa, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Italiei a decis ca unul dintre judecatorii completului de acum doua decenii a fost mituit de Berlusconi. Tinand cont ca acest caz s-a prescris, consecinte penale nu au existat, dar Berlusconi a fost obligat sa plateasca suma amintita mai sus catre concurentul sau direct de atunci.

Doamna Lario loveste

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, neplacerile sentimentale il lovesc si ele pe fostul politician de frunte al Italiei. A doua sotie a lui Silvio Berlusconi, Veronica Lario, care a divortat de acesta in 2009 din cauza nenumaratelor lui aventuri sexuale, a cerut in instanta o pensie alimentara anuala de 3,5 milioane euro.

In afara de aceasta, doamna Lario isi doreste pentru cei trei copii, rezultati in urma casatoriei cu Berlusconi, pozitii de conducere in concernul familiei, Fininvest. Ramane de vazut ce va urma.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Silvio Berlusconi colaps, #Mediaset Berlusconi afaceri, #criza datorii Italia , #AC Milan