Berlusconi spune ca nu va candida la alegerile anticipate

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 11:48
1082 citiri
Berlusconi spune ca nu va candida la alegerile anticipate
Foto: tarlani.com

Premierul italian Silvio Berlusconi a confirmat, miercuri, ca, in cazul in care vor avea loc alegeri anticipate, nu va candida. Declaratia vine la o zi dupa ce presedintele Italiei Giorgio Napolitano a anuntat ca seful Executivului de la Roma va demisiona imediat dupa ce Parlamentul va adopta reforme bugetare urgente.

"Voi demisiona imediat ce legea va fi adoptata si, din moment ce cred ca nu este posibila o alta majoritate, cred ca alegeri vor fi organizate la inceputul lui februarie, iar eu nu voi candida la alegeri", a subliniat, miercuri, Berlusconi, citat de agentia de presa Reuters.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a anuntat, marti, dupa intalnirea pe care a avut-o cu prim-ministrul, ca Silvio Berlusconi isi va da demisia dupa ce va fi aprobata noua lege a bugetului.

Intalnirea cu presedintele Napolitano, de marti, a avut loc pe fondul votului din Parlamentul de la Roma, pe buget, in urma caruia Berlusconi a obtinut doar 308 voturi desi ar fi avut nevoie de 316, ca sa isi pastreze majoritatea in Legislativ.

Votul final asupra legii bugetului pentru anul 2012, care include si masurile de austeritate promise de Berlusconi liderilor din zona euro, se va da la jumatatea lunii noiembrie.

Italia se afla intr-o situatie extrem de delicata in urma crizei din Grecia, datoriile si deficitul fiind aproape la fel de ridicate. Spre deosebire de Grecia, insa, in cazul Italiei, liderii europeni nu isi pot permite un imprumut, deoarece Fondul European de Stabilitate Financiara nu dispune de suficienti bani, Italia fiind a treia economie ca marime din zona euro.

Marti, costurile de finantare ale Italiei au depasit un nou record maxim, in urma votului din Camera Deputatilor, ajungand la 6,76 la suta, putin sub nivelul de 7%, la care Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa ceara imprumuturi din partea Fondului Monetar International si al Uniunii Europene.

#Silvio Berlusconi demisie, #Berlusconi candida alegeri anticipate, #vot Italia Silvio Berlusconi , #demisie