Silvio Berlusconi isi va da demisia

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 21:21
4958 citiri
Silvio Berlusconi isi va da demisia
Foto: Daylife

Premierul italian Silvio Berlusconi isi va da demisia dupa ce va fi aprobata noua lege a bugetului.

Anuntul a fost facut de presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, dupa intalnirea pe care a avut-o cu prim-ministrul, relateaza Reuters.

"Intai stabilim legea, dupa aceea imi dau demisia", ar fi spus Berlusconi in timpul intalnirii cu presedintele Napolitano, care a durat aproape o ora, relateaza Corriele della Sera.

Totusi, Berlusconi a iesit din palatul prezidential fara sa dea declaratii si fara sa isi anunte demisia, potrivit BBC News.

Presedintia italiana a emis un comunicat de presa, in care se arata ca, odata ce se vor pune in aplicare masurile de austeritate, premierul isi va da demisia. "Silvio Berlusconi i-a transmis sefului statului ca este constient de implicatiile rezultatului votului din Camera Deputatilor. Totodata, si-a exprimat preocuparea pentru necesitatea oferirii unor raspunsuri punctuale partenerilor nostrii europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiara. Imediat dupa ce aceasta lege va fi adoptata in plen, premierul isi va prezenta demisia", se arata in comunicat.

De asemenea, se precizeaza ca, ulterior, presedintele Napolitano va incepe consultarile pentru numirea unui nou premier, cu toate partidele politice.

Berlusconi a supravietuit, marti, intr-un vot asupra bugetului in Camera Deputatilor, desi nu a obtinut majoritatea, ceea ce i-a facut pe analisti sa inceapa speculatiile privind demiterea sa. Pentru a trece legea, Berlusconi ar fi avut nevoie de 316 voturi "pentru", insa a obtinut doar 308. A exista o singura abtinere, iar 320 de parlamentari nu au votat deloc, inclusiv cativa membri din propriul sau partid.

Votul final asupra legii bugetului pentru anul 2012, care include si masurile de austeritate promise de Berlusconi liderilor din zona euro, se va da la jumatatea lunii noiembrie.

Italia se afla intr-o situatie extrem de delicata in urma crizei din Grecia, datoriile si defitul fiind aproape la fel de ridicate. Spre deosebire de Grecia, insa, in cazul Italiei, liderii europeni nu isi pot permite un imprumut, deoarece Fondul European de Stabilitate Financiara nu dispune de suficienti bani, Italia fiind a treia economie ca marime din zona euro.

Marti, costurile de finantare ale Italiei au depasit un nou record maxim, in urma votului din Camera Deputatilor, ajungand la 6,76 la suta, putin sub nivelul de 7%, la care Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa ceara imprumuturi din partea Fondului Monetar International si al Uniunii Europene.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Silvio Berlusconi, #premier Italia, #criza Italia , #demisie