Demisia lui Berlusconi, sarbatorita in strada, cu sampanie

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 09:05
1994 citiri
Demisia lui Berlusconi, sarbatorita in strada, cu sampanie
Foto: Reuters

Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a plecat sambata seara de la sediul Guvernului in huiduielile fostilor sai alegatori, care au iesit in strada pentru a sarbatori demisia sa.

Berlusconi s-a indreptat spre palatul prezidential in fluieraturile italienilor, care l-au numit "bufon". "Sunt foarte trist", ar fi spus fostul premier unui apropiat, potrivit agentiei ANSA, citata de The Wall Street Journal.

"Parca am fi castigat Cupa Mondiala", a spus Alessandro de Tomassi, un sculptor de 49 de ani, care s-a grabit sa ajunga la Palazzo Quirinale, unde multimea sarbatorea plecarea lui Berlusconi cu sampanie. Un cor canta "Aleluia", pe fondul muzical al unei orchestre ad-hoc.

Demisia lui Berlusconi a venit la cateva ore dupa ce Parlamentul a aprobat pachetul de masuri de austeritate pe care oficialii Uniunii Europene l-a cerut Italiei, ultima tara "tarata" in criza datoriilor inceputa in Grecia.

Duminica, presedintele italian, Giorgio Napolitano, va incepe negocierile cu sefii celor mai mari partide in vederea numirii unui guvern interimar.

Principalul candidat la functia de premier este Mario Monti, fost comisar european, care va incerca sa formeze un guvern de tehnocrati, capabil sa puna in aplicare masurile de austeritate.

Italia a fost aproape de a se prabusi, dupa ce, la inceputul saptamanii, randamentele pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani au ajuns la 7,6 la suta, nivel la care Grecia, Irlanda si Portugalia au fost nevoite sa ceara bani de la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

Cu o datorie publica de peste 120 la suta din produsul intern brut si o stagnare economica in ultimii zece ani, Italia a devenit principalul punct slab al zonei euro, avand in vedere ca economia sa, a treia din regiune, este prea mare pentru a putea fi salvata in acelasi mod ca a Portugaliei sau Greciei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Silvio Berlusconi, #demisie Silvio Berlusconi, #criza Italia , #demisie
Comentarii