Grecia pansata, Italia in soc (Opinii)

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 19:54
6973 citiri
Grecia pansata, Italia in soc (Opinii)
Foto: Daylife

Dupa ce Grecia a trecut de la agonie la un extaz rezervat din punct de vedere financiar, un alt punct negru se prefigureaza. Italia lui Berlusconi a devenit cea mai vulnerabila.

Numai in ultima luna, a reusit contrapeformanta de a fi retrogradata de catre cele trei mari agentii de rating - Standard & Poor's, Moody's si Fitch, ca efect al incetinirii cresterii economice. "Cizma" romana a ajuns o sanda cu talpi gaurite, acumuland datorii de 1.900 de miliarde de euro, cam 120% din PIB.

Dezavantajul statului sud-continental, comparativ cu Grecia, este ca nu a recurs la mofturi si comedii bufe, asa cum a facut Cabinetul de la Atena. Daca la poalele Acropolei jocul de-a referendumul, suficient de suparator pentru majoritatea cancelariilor occidentale, a avut, pana la urma, castig de cauza, patronul "diavolului milanez" din Serie A, Berlusconi, se afla intr-o situatie ingrata.

Data fiind primejdia financiara care ameninta cele sapte coline ale Romei, seful Executivului s-a angajat sa aplice masuri de stimulare a cresterii economice si de reducere a datoriilor. Debitele estimate a se afla pe locul secund ca marime dupa Grecia sunt un motiv real de nesomn.

Datoria publica a tarii scaldate de Mediterana a fost mai mereu la cota de alarma, cu mult peste 100% din PIB-ul ei.

Un pericol iminent pandeste Italia, desi Banca Centrala Europeana pune cu consistenta umarul pentru a o mentine in pozitia de flotare. A virat in contul acestei tari si al Spaniei aproape 10 miliarde de euro. Institutia continentala mentionata a cheltuit, in sprijinul celor doua state, 110 miliarde de euro, incepand cu luna august a anului trecut.

Probabil ca doar imprimeria de bancnote a BCE mai poate salva Italia. Cu mari riscuri. Banul fara acoperire de sustinere economica este usor, volatil si vulnerabil.

Grecia in primul rand, Portugalia si Irlanda nu au avut de ales si s-au supus programelor de austeritate recomandate (impuse) de politica vistiernicilor de la FMI, UE si BCE. Daca zona euro poate suporta eliminarea Eladei, in cazul Italiei datele se schimba. Este o tara mult mai importanta si cu o influenta net superioara.

Protejarea ei financiara din punctul de vedere al rezervoarelor Uniunii Europene devine o problema de importanta zero si extrem de dificila. In aceasta ecuatie greu de rezolvat, Silvio Berlusconi este un factor pagubos si putin predictibil.

Prin atitudinile sale politico-economice de cavaler scapatat, in care au abundat aluziile ironice, gafele de protocol si aerele de suficienta, si-a atras ostilitatea unor importante personaje, din tara si din afara ei, astfel incat se gaseste pe punctul de a fi indepartat de la sefia Guvernului.

Majoritatea in Parlament s-a dus, asociatii de coalitie il dezavueaza. Cabinetul lui conduce un stat intr-o lupta acuta cu timpul si datoriile ingrijorator acumulate.

Cresterea economica este insignifianta, iar cel mai negru spectru posibil se afla la doar un pas. Acela al recesiunii care da semne ca un Craciun fericit devine o poveste cu adevarat ireala. La fel de sumbru se anunta si inceputul anului viitor.

In plus, miercuri, costurile de finantare ale Italiei au ajuns la un nou nivel record, investitorii cerand un randament de peste 7 procente, acesta fiind nivelul la care Portugalia si Irlanda au fost nevoite sa ceara ajutor de la FMI si Uniunea Europeana.

De altfel, acesta este nivelul care arata faptul ca investitorii nu mai au incredere ca isi vor primi vreodata inapoi banii imprumutati.

O schimbare pe plan politic, sub numele eventualului nou premier Mario Monti, poate constitui un paleativ menit sa atenueze durerile vizibile ale unei tari in suferinta. Cat de eficienta va fi si, mai cu seama, ce rol va juca in concertul financiar mondial, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#Silvio Berlusconi demisie, #criza Italia, #costuri finantare Italia , #demisie
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca Grecia este pansata si Italia in stare de soc,