Berlusconi, regele gafelor in 2010

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 21:28
2374 citiri
Berlusconi, regele gafelor in 2010
Foto: Corriere della Sera

Multi se intreaba cum de reuseste Silvio Berlusconi sa ramana premier al Italiei. Putini politicieni au supravietuit, de-a lungul istoriei, unor scandaluri atat de rasunatoare precum cele prin care a trecut "Il Cavaliere".

Acuzatii de sperjur, apropierea de Mafie, acuzatii de evaziune fiscala, de corupere a unor oficiali, divortul de Veronica Lario, dar si petrecerile cu prostituate din vilele sale de lux, toate aceste scandaluri par sa-l fi intarit mai mult pe seful Guvernului Italian, scrie The Telegraph.

Anul 2010 a inceput "bine" pentru Berlusconi: procesul programat in februarie, in care premierul Italiei a fost acuzat ca l-a mituit pe avocatul sau pentru a minti, in favoarea sa, in doua procese petrecute in anii '90, a fost amanat. Urmatoarele luni au fost marcate de detalii picante legate de divortul sau inceput in 2009.

In luna mai, sotia sa, Veronica Lario, cu care are doi copii, a divortat, in mijlocul unui scandal legat de faptul ca premierul a platit prostituate cu care s-a distrat in vila sa din Sardinia. Veronica l-a facut praf pe Silvio, dupa ce acesta a participat la majoratul modelului Noemi Letizia, care il alinta cu apelativul "Daddy". Pretul divortului? Villa Belvedere, din apropiere de Milano, in valoare de 80,6 milioane de euro, plus 300.000 de euro lunar.

Ce-i drept, de la izbucnirea scandalurilor sexuale, popularitatea lui Berlusconi a scazut de la 73 la 62%. Dar nici pe departe nu s-a pus problema supravietuirii politice.

In iunie, "gafa lunii" a fost modul in care Berlusconi l-a "parasit" pe Jose Luis Zapatero, premierul Spaniei. In loc sa paraseasca impreuna cu omologul sau sala in care se tinea conferinta de presa comuna, Silvio a facut stanga-imprejur si a plecat singur. Stanjenit, Zapatero nu a stiut cum sa reactioneze dupa iesirea din sala in tromba a lui Berlusconi, scria, atunci, The Telegraph. In cele din urma, a coborat si el de la pupitru, parasind sala.

In iulie, a fost randul gafei care a vizat-o pe vicepresedintele Camerei Deputatilor, Rosy Bindi, despre care Berlusconi a spus ca "nu este prea frumoasa".

In timpul unei intalniri cu studentele unei universitati private, premierul Italiei a spus: "Sunt acuzat mereu ca umblu cu femei frumoase, dar fara minte. Iata ca aici sunt fete foarte frumoase, care au luat si licentele cu medii foarte mari si care in niciun caz nu seamana cu Rosy Bindi", a afirmat Berlusconi in cursul vizitei efectuate la Universitatea Ecampus din Novedrate, in apropiere de Milano.

In fata criticilor, el s-a aparat. "Nu era nimic vulgar", a replicat ulterior Berlusconi. "Am spus doar ca pentru a intra in politica nu trebuie sa semeni neaparat cu Rosy Bindi. Nu am spus ca arata bine sau rau", a mai spus Berlusconi.

August a fost o luna linistita, probabil ca seful guvernului italian a fost in vacanta si, daca a facut vreo gafa, a fost departe de camerele de luat vederi si de jurnalisti.

In septembrie, in toiul scandalurilor sexuale, Berlusconi a cerut votul de incredere al Parlamentului, pentru a verifica soliditatea majoritatii sale, dupa plecarea Partidului Poporului Libertatii. A obtinut, fara mari emotii, votul de incredere.

"Calculele confuze de matematica parlamentara nu ii intereseaza nici pe italieni, nici pe mine", spunea, atunci, seful Guvernului.

Tot in septembrie, Berlusconi a declarat, la o adunare de tineret a formatiunii sale politice, Partidul Libertatii, ca simpatizantii dictatorului au descoperit ca Hitler este in viata si ii cer sa revina la putere. Seria glumelor nu s-a oprit insa aici. Pus pe sotii, politicianul, in varsta de 73 de ani, a precizat ca femeile stau la coada ca sa il ia de barbat.

"Femeile stau la coada sa le iau de nevasta si cred ca stiu si care sunt motivele. Sunt un tip simpatic, plin de bani si legenda spune ca stiu cum sa ma port cu ele. Nu in ultimul rand, ele isi spun probabil ca sunt batran, voi muri in curand, asa ca-mi vor mosteni toata averea", a spus Berlusconi.

Daca octombrie a fost mai linistit, noiembrie a venit cu noi acuzatii sexuale. O tanara marocanca, Nadia Macri (28 de ani), a sustinut ca ar fi facut sex de doua ori cu Berlusconi in schimbul a 10.000 de euro si a mai primit bijuterii. Noile acuzatii veneau la scurt timp dupa ce Berlusconi afirmase ca "este mai bine sa fii pasionat de femei frumoase decat sa fii homosexual".

O gafa ar putea fi considerat si gestul cu degetul la cap, facut in timpul unei conversatii cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, in noiembrie, in timpul summit-ului NATO din Lisabona. Ulterior, Basescu a lamurit imaginile in care premierul italian Silvio Berlusconi isi duce mana la cap, imagini interpretate de presa ca fiind un gest referitor la Sarkozy: "Discutam cu Berlusconi despre niste articole, despre niste informatii aparute despre el in presa si spunea 'Domne, sunt nebuni' !.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Berlusconi gafe 2010, #Berlusconi Basescu deget, #Berlusconi scandal sex , #premierul Italiei