Masurile de austeritate ale Guvernului Berlusconi au trecut de Senat

Joi, 15 Iulie 2010, ora 15:57
770 citiri
Masurile de austeritate ale Guvernului Berlusconi au trecut de Senat

Senatul de la Roma a adoptat joi pachetul de austeritate al guvernului lui Silvio Berlusconi prin care sunt prevazute taieri de cheltuieli publice de 24,9 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani si o reducere a deficitului bugetar la 2,7% din PIB in 2012 fata de 5,3% din PIB in 2009, actul normativ urmand a fi adoptat in perioada urmatoare si de Camera Deputatilor.

In ciuda dezbaterilor intense, inclusiv in cadrul coalitiei guvernamentale, precum si protestelor sociale din ultimele saptamani pe tema masurilor de austeritate, pachetul a fost adoptat cu o majoritate confortabila, de 170 voturi pentru fata de 136 voturi impotriva. Pachetul a fost adoptat prin procedura votului de incredere acordat executivului, premierul Berlusconi declarand in urma cu o saptamana ca in cazul unui esec in parlament, guvernul ar trebui sa "plece acasa".

Principalele reduceri de cheltuieli publice vizeaza administratia locala, regiunile, provinciile si primariile urmand sa piarda in urmatorii doi ani circa 12 miliarde de euro din subventiile de la bugetul central, iar povara cea mai grea va fi suportata de regiuni, cu 8,6 miliarde de euro taiate, in conditiile in care dupa doua luni de proteste guvernul nu le-a facut guvernatorilor nicio concesie in privinta cifrelor stabilite initial.

De asemenea, sunt inghetate pentru trei ani salariile bugetarilor, fiind blocate si angajarile, precum si promovarile pentru unele categorii de angajati publici, un alt punct de rezistenta al planului de austeritate fiind limitarea posibilitatii de pensionare anticipata.

Unor categorii de bugetari, cum ar fi magistratii, politistii si diplomatii, care la randul lor au protestat vehement in ultima perioada, le-au fost facute concesii importante traduse in renuntarea la unele taieri insumand mai multe sute de milioane de euro. In plan sunt cuprinse si unele masuri vizand combaterea evaziunii fiscale si intensificarea controalelor pentru depistarea celor care beneficiaza pe nedrept de pensii de invaliditate.

Deficitul bugetar al Italiei prognozat pentru 2010 este de 5% din PIB, urmand a fi redus la 3,6% din PIB in 2011 si 2,7% in 2012. Pentru anul in curs si 2011 sunt prevazute rate anuale ale cresterii economice intre 0,8% si 1,2% din PIB, dupa ce in 2009 recesiunea a atins 5,6% din PIB, iar rata somajului in luna mai era de 8,6%, cu o crestere de 2% (aproximativ 550.000 de locuri de munca pierdute) fata de 2008.

Politica financiara a Romei este conditionata insa si de uriasa ei datorie publica acumulata in ultimele decenii, ajunsa in luna mai la nivelul record de 1.827 miliarde de euro (circa 116% din PIB) pe fondul scaderii incasarilor bugetare; de mentionat ca datoria publica a Italiei este prima ca volum din Europa si a patra la nivel mondial.

Evaziunea fiscala este un fenomen larg raspandit in Italia, economia subterana fiind estimata oficial la circa 17,5% din PIB in 2008, insa la circa 25%-30% din PIB de analizele independente, care tin cont si de veniturile uriase, de sute de miliarde de euro anual, realizate de crima organizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Silvio Berlusconi Italia austeritate, #criza economica Italia austeritate, #masuri austeritate Guvern Berlusconi , #premierul Italiei