Berlusconi da in judecata El Pais dupa publicarea unor fotografii

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 22:27
1125 citiri
Berlusconi da in judecata El Pais dupa publicarea unor fotografii

Silvio Berlusconi, din ce in ce mai criticat de presa straina, a anuntat vineri ca nu se teme de publicarea in El Pais a unor fotografii stanjenitoare de la o vila a sa, dar avocatul sau a anuntat totusi ca va depune plangere.

Aceasta noua controversa intervine cu doua zile inainte de alegerile europene si in contextul in care Berlusconi suferea deja din cauza scandalului botezat de presa "Noemigate", informeaza AFP.

Cotidianul spaniol El Pais (de stanga) a publicat cinci fotografii facute la receptii de la vila lui Berlusconi din Sardinia. Fotografiile sunt printre cele cateva sute confiscate de justitia italiana dupa o plangere a premierului italian pentru incalcarea dreptului la intimitate.

Berlusconi poate fi vazut in gradina inconjurat de mai multe femei, in timp ce doua tinere se bronzeaza in slipuri sumare si fara sutien, iar un barbat complet dezbracat se afla pe marginea piscinei. El Pais nu precizeaza cine este acest barbat. Avocatul lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, a afirmat insa recent ca una dintre fotografiile confiscate de justitia italiana il prezinta pe premierul ceh Mirek Topolanek gol. Topolanek a negat totusi.

Vineri, avocatul a anuntat ca va depune plangere impotriva El Pais, riposta destinata sa descurajeze alte ziare straine sa preia fotografiile. "Aceste fotografii sunt rezultatul unui delict si deci nu pot fi vandute. Cei care le cumpara comit la randul lor un delict", a spus avocatul.

"Este o agresiune scandaloasa", a comentat Berlusconi, dand in acelasi timp asigurari ca nu ii este teama de publicarea acestor fotografii, pe care le-a catalogat drept "inocente".

Un membru al conducerii El Pais, Juan Cruz, a declarat pentru AFP ca ziarul a actionat "in interesul publicului" si nu este la curent cu nicio plangere.

Berlusconi, care va gazdui peste o luna un summit G8, a criticat in ultimele zile lipsa de obiectivitate a presei straine, atacandu-l in special pe rivalul sau, magnatul de presa Rupert Murdoch. Cotidianul The Times, parte a trustului lui Murdoch, i-a consacrat un editorial cu titlul "Masca clovnului a cazut".

In replica, ziarul italian Il Giornale, apartinand familiei lui Berlusconi, critica vineri comentariile mai multor ziare straine sub titlul "Starlete si minciuni, cum este insultata Italia".

Berlusconi "este in mare dificultate, pentru ca strategia sa politica este fondata pe controlul imaginii, iar in acest caz controlul i-a scapat complet", a declarat pentru AFP Marco Belpoliti, autorul unei carti recente despre premierul italian, numita "Corpul sefului". "Din nemuritor, a devenit muritor, ca toate celelalte celebritati ale caror fotografii sunt publicate in presa people", adauga el.

Pe de alta parte, El Pais isi insoteste fotografiile cu un editorial acid, in care spune ca prin acest scandal, "Berlusconi este dezbracat, nu ca cetatean, ci ca om politic". "Exista astazi motive noi si puternice pentru a avertiza ca premierul se joaca cu viitorul Italiei

(...). Iar o Italie care aluneca pe panta pe care o antreneaza Berlusconi nu este un motiv de ingrijorare doar pentru italieni, ci pentru toti europenii", adauga el.

Pe langa scandalul Noemi, o fata de 18 ani pe care Berlusconi este acuzat ca o frecventeaza, ceea ce el neaga, premierul italian este afectat de condamnarea fostului sau avocat britanic pentru coruptie si o ancheta impotriva sa pentru folosirea abuziva a flotei aeriene guvernamentale.

Rezultatul alegerilor europene, din care Berlusconi vrea sa faca un referendum asupra propriei persoane, vor permite masurarea impactului acestor scandaluri asupra electoratului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Silvio Berlusconi fotografii, #Berlusconi El Pais, #Berlusconi Naomi Papi , #stiri Silvio Berlusconi