Magistratii au protestat duminica fata de intentia premierului Silvio Berlusconi de a limita interceptarile judiciare la anchetele privitoare la terorism si crima organizata si de a-i sanctiona aspru pe cei care incalca aceste reguli.
Fostul judecator "Cu mainile curate", Antonio Di Pietro, astazi deputat si lider al micului partid Italia Valorilor, a denuntat proiectul in termeni duri, relateaza AFP.
Presedintele asociatiei nationale a magistratilor, Luca Palamara, a subliniat "importanta fundamentala a interceptarilor convorbirilor telefonice in afacerile de extorcare".
Berlusconi a anuntat ca va prezenta in viitorul Consiliu de ministri masuri pentru limitarea interceptarilor convorbirilor telefonice la cazurile de terorism si crima organizata. Mai mult, Interceptarile ilegale si difuzarea lor de catre presa vor fi pasibile de pedepse de pana la cinci ani de inchisoare.
Premierul onoreaza astfel o promisiune din campanie, in conditiile in care politicieni, directori de companii, sportivi sau vedete si-au vazut de multe ori numele amestecat in afaceri judiciare prin intermediul interceptarii convorbirilor telefonice, publicate de presa.
In prezent, aceste interceptari sunmt deja limitate la cazurile in care presupusul delict este pasibil de cel putinm cinci ani de inchisoare sau daca este vorba despre crima organizata, terorism, trafic de arme sau de droguri.