Europa, ingrijorata de masurile luate de Berlusconi

Marti, 27 Mai 2008, ora 08:11
1358 citiri
Europa, ingrijorata de masurile luate de Berlusconi

Daca in Italia, Silvio Berlusconi se bucura in general de o larga apreciere pentru noul sau stil serios si consensual, Europa isi face griji ca noul guvern al Italiei are o agenda de dreapta care incurajeaza rasismul, comenteaza Reuters.

Spre deosebire de precedentele sale doua mandate, premierul miliardar in varsta de 71 de ani a evitat sa-i ridiculizeze pe comunisti, a reusit sa nu faca bancuri si gafe si proiecteaza o seriozitate apreciata chiar si de centru-stanga pe care a invins-o in alegerile din aprilie.

In strainatate, ceea ce monopolizeaza atentia sunt masurile sale dure impotriva imigratiei si radacinile neofasciste ale aliatilor sai. Un ziar britanic il numea pe noul primar de dreapta al Romei, Gianni Alemanno, "Noul Duce", dupa dictatorul Benito Mussolini.

Aceste puncte de vedere sunt greu de reconciliat, mai ales cand artistii si intelectualii de stanga il lauda pe Berlusconi si chiar il saluta pe Alemanno, in tinerete fost lider neofascist, pentru ca apara cinematograful italian in fata stralucirii Hollywoodului. Chiar si rapper-ul Jovanotti, cu puternice convingeri de centru-stanga, a fost incantat cand noul ministru al culturii, poetul Sandro Bondi, a scris versuri spre lauda sa. "Muzica nu este de dreapta sau de stanga si sunt bucuros ca Bondi ma apreciaza", a spus Jovanotti.

"Nu pot spune ca imi place Berlusconi", spune jurnalista de stanga Miriam Mafai de la La Repubblica. "Dar multe dintre lucrurile pe care le face sunt lucruri pe care centru-stanga si le-a dorit, dar nu a putut sa le realizeze", explica ea.

Analistii politici se intreaba daca este vorba doar despre "luna de miere" sau politica italiana intra intr-o lume absolut noua si curajoasa a dezbaterii constructive.

Tinandu-si promisiunile din campanie, Berlusconi a transformat gropile noi de gunoi de la Napoli in zone militare pentru a pune capat crizei deseurilor cu care se confrunta orasul si a pregatit legi noi pentru combaterea imgratiei ilegale si a infractionalitatii. El mai are de pregatit o solutie pentru salvarea companiei aeriene Alitalia si trebuie sa reduca impozitele, in paralel cu un control strict al cheltuielilor si mentinerea sub control a datoriilor tarii.

"Decenii la rand, Italia s-a impotmolit cautand cu orice pret compromisuri si neluand decizii. S-a terminat", a spus Gianfraco Fini, aliatul lui Berlusconi. "Berlusconi si-a dat seama ca a guverna inseamna sa iti asumi responsabilitatea unor decizii dureroase".

Atacurile socante asupra taberelor de romi si magazinelor bengalezilor au dat greutate avertismentelor Parlamentului European, organizatiilor pentru drepturile omului, agentiei ONU pentru refugiati, Spaniei si Romaniei, care au apreciat ca Italia este expusa unui val de rasism.

Prezenta in Guvern a unor membri ai formatiunii de extrema-dreapta Liga Nordului, inclusiv a unuia care a fost acuzat pentru declansarea unor proteste in Libia in 2006 purtand un tricou cu una dintre caricaturile profetului Mahomed, este de asemenea un motiv de ingrijorare pentru cetatenii musulmani ai Italiei si partenerii comerciali ai acestei tari.

Liga a instituit patrule civile in orasele din nord, iar seful sau adjunct, Roberto Maroni, este in prezent ministru de interne. El a fost autorul proiectelor legislative care vizeaza romii, in special pe cei din estul Europei, ale caror tabere sunt considerate adevarate cuiburi de infractionalitate.

Atacurile cu bombe incendiare nu mai sunt atat de neobisnuite, iar luna aceasta o intreaga asemenea asezare a fost evacuata la Roma cand localnicii au luat dreptatea in propriile maini, in urma zvonurilor cum ca o tanara roma a incercat sa rapeasca un copil italian din propria casa. Saptamana trecuta, 20 de barbati cu capetele acoperite si strigand "straini murdari" au devastat trei magazine bengaleze de la Roma, dupa furtul unei posete.

Raspunsul dreptei la aceste incidente a variat. Alemanno, fost lider de tineret al unui partid neofascist, in prezent membru al Aliantei Nationale condusa de Fini, a vizitat taberele de romi si magazinele bengalezilor. Maroni a condamnat violentele, dar a sugerat ca imigrantii sunt de vina pentru acestea. "Italia nu este o tara rasista", a declarat el unui ziar. "Episoade ca aceste sunt uneori alimentate de crimele comise de imigrantii ilegali: tigani care rapesc copii nou-nascuti, romani care comit agresiuni sexuale..."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Europenii, neputincioși în a întări apărarea antiaeriană a Kievului. ”Dacă americanii ne-ar putea trimite sisteme Patriot”
Mai multe țări, inclusiv Franța, sunt reticente în a se despărți de sistemele lor de apărare avansate, chiar dacă secretarul general al NATO a încurajat capitalele europene să transfere...
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât media planetei. Record de zile de „stres termic extrem”
Europa a înregistrat în 2023 un număr-record de zile în care căldura resimţită de corpul uman a fost ”extremă”, din cauza unei temperaturi de peste 35°C-40°C. Efectul asupra...
#berlusconi, #legislatie, #masuri, #Europa , #stiri Silvio Berlusconi