Italia: Referendum privind energia nucleara si imunitatea penala a lui Berlusconi

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 12:18
698 citiri
Italia: Referendum privind energia nucleara si imunitatea penala a lui Berlusconi

Italienii voteaza duminica in cadrul unui referendum privind revenirea la energia nucleara, liberalizarea serviciilor de furnizare a apei si imunitatea penala a lui Silvio Berlusconi, acesta fiind un nou test pentru seful guvernului dupa recenta infrangere in alegerile locale.

Electorii trebuie sa se pronunte asupra unei eventuale reveniri la energia nucleara, la care s-a renuntat printr-un referendum in 1987, in urma catastrofei de la Cernobal, transmit AFP si EFE.

Guvernul Berlusconi si-a stabilit drept una dintre prioritati constructia a patru centrale nucleare incepand din 2014 pentru a fi puse in functiune pana in 2020. Insa, in luna aprilie, Executivul a oprit provizoriu acest program, fara a abandona definitv intentia de a recurge la energia nucleara.

Italienii trebuie sa-si exprime de asemenea pozitia si in legatura cu legea privind asa-numitul "impediment legitim" care ii permite lui Silvio Belursconi sa absenteze de la procese din cauza obligatiilor de premier. Legea a fost deja invalidata partial la 13 ianuarie de Curtea Constitutionala, care a pus capat automatismului cu care judecatorii trebuiau sa accepte "impedimentul legitim" si a lasat la latitudinea acestora sa evalueze in fiecare caz in parte daca lipsa premierului este justificata sau nu.

Prin referendum se va stabili mentinerea sau eliminarea posibilitatii ca seful guvernului sa se prevaleze de angajamentele institutionale pentru a absenta de la procese. Berlusconi este inculpat in prezent in trei procese, dintre care unul legat de scandalul Rubygate, in care este acuzat ca a apelat la serviciile sexuale ale unei prostituate minore si de abuz de putere.

A treia tema a referendumului este liberalizarea managementului apei.

Asa cum se obisnuieste in cazul tuturor cosultarilor populare din Italia, electorii dispun de toata ziua de duminica si de jumatate din ziua de luni pentru a-si exercita dreptul de vot.

Pentru ca referendumul sa fie validat sunt necesare voturile a peste 50% dintre cei circa 50,4 milioane de cetateni cu drept de vot, incluzandu-i si pe cei 3,3 milioane de rezidenti din strainatate.

Una dintre marile incertitudini va fi insa obtinerea cvorumului necesar, acesta fiind motivul pentru care niciun astfel de plebiscit nu a putut fi validat in ultimii 16 ani in Italia.

Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni a fost ucis de doi câini din rasa pitbull. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze
Un bebeluș de 15 luni din Italia, provincia Salerno a fost atacat și ucis de doi pitbulli. Mama a fost și ea rănită în timp ce încerca să-l salveze pe cel mic. Din primele date reiese...
#Italia, #italia referendum, #italia referendum berlusconi imunitate , #stiri Silvio Berlusconi