Silviu Bian a cerut sa fie cercetat in libertate, sustinand ca nu va influenta ancheta

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:32
1385 citiri
Silviu Bian a cerut sa fie cercetat in libertate, sustinand ca nu va influenta ancheta
Foto: alomedia.ro

Fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, s-a angajat joi, in fata magistratilor Curtii de Apel Bucuresti care au judecat contestatia impotriva arestarii sale, ca nu va influenta ancheta daca va fi pus in libertate, ci va sta la dispozitia procurorilor si nu va lua legatura cu martorii din dosar.

Curtea de Apel Bucuresti a judecat, joi, recursul declarat de Silviu Bian impotriva deciziei din 16 octombrie a Tribunalului Bucuresti, prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, pentru luare de mita.

Avocatul lui Bian, Cristian Ene, a sustinut ca fostul sef al ANOFM nu reprezinta un pericol public si poate fi cercetat in libertate, invocand totodata si o serie de aspecte procedurale, nevuate in vedere ce tribunal. La randul sau, reprezentantul DNA a sustinut ca Bian trebuie sa ramana in arest, avand in vedere preocuparea sa sistematica, probata in dosar, de a nu fi descoperit.

In ultimul cuvant, Silviu Bian a cerut instantei sa aiba in vedere faptul ca nu are antecedente penale, angajandu-se sa nu influenteze in niciun fel ancheta, sa se puna la dispozitia anchetatorilor si sa nu incerce sa ia legatura cu martorii din dosar.

Curtea de Apel a ramas in pronuntare, iar decizia pe care o va lua va fi una definitiva.

Silviu Bian a sustinut ca nu a stiut ce primeste

In motivarea deciziei din 16 octombrie a Tribunalului Bucuresti (TB), prin care Silviu Bian, fost presedinte al ANOFM, a fost arestat preventiv pentru luare de mita, se arata ca acesta "a fost surprins in diferite ipostaze suspecte de loc si timp, cu sume mari de bani a caror provenienta nu o poate explica plauzibil, culminand cu prinderea lui in flagrant cand a primit suma de 82.000 de lei, bani inscriptionati cu mentiunea 'mita' inscrisa cu instrument scriptural de culoare verde fluorescent".

Judecatorii TB spun ca, din probele stranse de procurori reiese ca, pe 17 septembrie, ca urmare a unor convorbiri telefonice purtate intre Bian si denuntatorul din acest dosar, cel care ar fi strans sumele de bani de la subordonati, s-a stabilit ca acestia sa se intalneasca in dupa-amiaza aceleiasi zile, pentru ca fostul oficial sa primeasca sumele solicitate, stranse de la persoanele care lucreaza in cadrul unor proiecte ce se deruleaza din fonduri europene, in cadrul ANOFM, respectiv a sumelor de 19.000 de lei si 22.000 de euro.

"Potrivit inregistrarilor audio-video, sumele de bani mentionate au fost introduse de R.C. (denuntatorul, n.r.) intr-o punga de plastic transparenta, apoi intr-o alta punga de culoare rosie. Inregistrarea ambientala video a relevat continuitatea intre momentul introducerii banilor in punga si momentul remiterii catre inculpat, neexistand dubii cu privire la continutul acesteia", se arata in motivarea citata.

Astfel, judecatorii au respins apararea lui Bian, care a sustinut ca nu stia ca in punga primita ar fi bani, ci doar sticle de batutura si cafea, atentii pe care, de altfel, le primea des.

De asemenea, din interceptarile ambientale reiese ca Bian l-ar fi intrebat pe denuntator ce este in punga, acesta raspaunzandu-i "sunt aia...stiti dumneavoastra", iar inregistrarea video dovedeste ca fostul sef al ANOFM a deschis portiera autoturismului cu care venise si a pus punga de culoare rosie pe bancheta din spate.

Totodata, in motivarea tribunalului se retine ca fostul sef al ANOFM l-ar fi avertizat pe subalternul sau "sa fie atent, sa nu vorbeasca la telefon", iar cand acesta din urma i-a spus ca "unii cam stramba din nas", Bian s-a aratat foarte interesat si hotarat in reactii, spunand "pleaca daca nu le convine" si "daca comenteaza, afara".

Instanta a retinut ca, pe 13 octombrie, dupa ce angajatilor ANOFM le-au fost virate pe card salariile, intermediarul a inceput, ca de obicei, colectarea banilor pentru Bian, fiind stransa in total suma de 82.000 lei, suma pusa la dispozitia DNA, procedandu-se la inserierea si marcarea criminalistica a acestora.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Silviu Bian arestat, #Silviu Bian mita, #Silviu Bian ANOFM , #arest