Prigoana, despre piata imobiliara: Romania s-a bazat doar pe smecherie

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 13:56
3001 citiri
Prigoana, despre piata imobiliara: Romania s-a bazat doar pe smecherie
Foto: Arhiva

Silviu Prigoana sustine ca economia Romaniei s-a bazat intr-o perioada doar pe "smecherie", deoarece toata lumea cumpara un teren ieftin si apoi il vindea dupa cateva saptamani cu 50% mai scump. Dupa alte cateva saptamani, acelasi teren era vandut din nou la un pret cu 50% mai mare, mai explica omul de afaceri.

"Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani. Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv", a declarat Silviu Prigoana intr-un interviu acordat Bloombiz.

El a adaugat ca piata imobiliara din Romania nu s-a stabilizat deocamdata, iar preturile vor continua sa scada si mai mult dupa ce vor aparea licitatiile olandeze.

Omul de afaceri a mai spus si ca pretul real al unui apartament cu doua camere ar trebui sa fie echivalent cu 30% din veniturile pe 20 de ani ale unei familii fara copii.

"Si bancile au fost de vina, probabil au ajutat la recesiunea economica planetara. Si in Statele Unite, se vindeau proprietati pe 5 milioane de dolari unor mecanici, zugravi si asa mai departe. Banca a facut posibila smecheria asta", a declarat Prigoana.

Prigoana a precizat si ca, in acest moment, cumparatorii asteapta sa scada piata si sa cumpere si mai ieftin, iar investitorii asteapta sa creasca piata pentru a vinde mai scump.

Probleme si mai grave sunt pe piata de terenuri. "A fost o morisca in 2006-2008 si acum o gramada de cetateni sunt cu mana la inima. Si-au ipotecat bunuri pentru niste terenuri in ideea ca se vor imbogati si acum au dat-o in bara. Vine banca si le ia si proprietatile cu care au girat si terenul care nu a valorat niciodata pretul pe care l-au platit", a mai spus Prigoana in interviul pentru Bloombiz.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Silviu Prigoana imobiliare, #piata imobiliara criza, #piata terenuri criza , #afaceri