Prigoana: Un apartament ar trebui sa coste 17.000 de euro

Joi, 29 Aprilie 2010, ora 13:37
2971 citiri
Prigoana: Un apartament ar trebui sa coste 17.000 de euro
Foto: Arhiva

Un apartament nou nu trebuie sa coste mai mult de 275 de euro pe metru patrat, pentru ca fiecare familie sa si-l poata permite, sustine omul de afaceri Silviu Prigoana.

La aceasta suma se adauga beneficiul dezvoltatorului de maxim 10%, care face ca un apartament de 60 de metri patrati sa nu coste mai mult de 17.000 de euro, pe care sa si-l poata cumpara eventual cu un credit.

"N-o zic eu, o zic cartile de management si asta e valabil si in China si in America si in Romania. Ratele lunare la un credit pe 25 de ani pentru achizitia unui apartament nu trebuie sa depaseasca 33% din salariul mediu pe economie. Atentie!

Sunt calcule facute de altii mai destepti decat noi conform carora nu poti avea o viata decenta daca platesti la creditul pentru casa mai mult de o treime din indicatorul asta, salariul mediu net pe economie. Ar trebui sa renunti la alte chestii, se deformeaza bugetul familial si atunci viata devine un chin, cu multe lipsuri", afirma omul de afaceri, citat de Money.

La un venit mediul salarial net de 15.000 de lei ar rezulta ca rata lunara pe care o plateste o familie nu trebuie sa sara de 500 de lei adica 120 de euro. Conform calculelor rezultat ca la un credit imobiliar de 16.450 de euro pe 25 de ani puteti beneficia de o DAE de 6,8% pe an. La sfarsitul acestei perioade veti fi platit de doua ori mai mult pe apartament respectiv 33.000 de euro.

Silviu Prigoana sustine ca preturile de pe piata imobiliara ar putea lua o alta intorsatura mult mai repede.

"Piata imobiliara nu se dezmorteste. Este doar o iluzie. Nu e vorba ca nu exista cerere. Piata poate inghitii un numar enorm de apartamente nou construite, dar trebuie sa fie accesibile pentru populatie. Astea ar fi niste preturi normale pentru ca atunci s-ar putea intalni nevoia de finantare a bancilor cu bonitatea romanilor.

Ceea ce s-a intamplat in 2007-2008 atunci cand se vindeau apartamente cu 2.500 de euro metrul patrat, la randamente de 1.000%, nu vom mai vedea niciodata. De fapt, intreaga planeta nu va mai reveni la ceea ce era acum doi ani, inainte de recesiune", sustine omul de afaceri.

Prigoana sustine ca relaxarea totala a creditelor de la inceputul anilor 2000, cand orice american isi putea cumpara o casa cu doar 5% avans, a insemnat o povara enorma pentru bugetul SUA si ulterior pentru intreaga lume, iar FED este singura vinovata.

"Au tot cautat o solutie ca sa acopere deficitele uriase pana prin 2006 si n-au gasit-o. Apoi s-a spart buba si a iesit la iveala tot gunoiul de sub pres", afirma antreprenorul Prigoana care a dat, el insusi faliment, cu afacere imobiliara din America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#Silviu Prigoana, #imobiliare Prigoana, #apartament nou pret , #afaceri