Despre Silviu Prigoana
Silviu Vasile Prigoana, supranumit Regele Gunoaielor, este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, care de curand a intrat si in politica.
In decembrie 2008 a fost ales deputat PD-L de Bucuresti, in mai 2010 si-a demisia din partid, nu si din Parlament. A candidat la alegerile locale din 2012 pentru postul de primar al Capitalei, dar s-a clasat pe locul doi, dupa Sorin Oprescu, cu 17,12% din voturi.
In 2012 a candidat la Primaria Capitalei, incercand sa-l "detroneze" pe Sorin Oprescu, reusind sa se claseze pe locul doi, cu 17,12 la suta din preferintele electoratului. Nascut pe 22 decembrie 1963, la Gherla, judetul Cluj, Prigoana are o relatie cu jurnalista/vedeta de televiziune Adriana Bahmuteanu, cu care are si un baiat, Maximus. Dintr-o casatorie anterioara, mai are doi fii, Honorius si Silvius de 17 ani.
Silviu Prigoana detine numeroase afaceri in salubritate, media si imobiliare, iar cele mai multe dintre companii sunt trecute pe numele copiilor sai. Pentru ca el insusi are un picior de lemn, Prigoana a infiintat in anul 2005 fundatia care ii poarta numele, menita sa ajute persoanele cu handicap locomotor. Sloganul acesteia este "Sa fim oameni pentru oameni!”.
Studii
Si-a luat bacalaureatul in 1990 la Liceul Industrial "Petru Maior", Gherla, judetul Cluj
Activitate profesionala
Inre 1985 si 1990 a fost mecanic masini si utilaje la Intreprinderea de Bere si Spirt Cluj In perioada 1983 - 1985 a lucrat ca muncitor necalificat la Combinatul de Industrializare a Lemnului Intre 1982 si 1983 a fost mecanic masini-unelte la Combinatul de Utilaj Greu Cluj-Napoca
Inceputurile
Silviu Prigoana este originar din Cluj si mai are trei frati, Dan, Valentin si Titus. Cel mai mare dintre ei, Daniel Prigoana, a fost consilier judetean independent de Cluj in perioada 2000-2004. Ascensiunea lui Silviu Prigoana a inceput imediat dupa Revolutie. Avea 26 de ani si era technician la o fabrica de bere.
A renuntat la slujba pentru a-si deschide un mic restaurant in Gherla. Rasfoind o revista americana, a realizat ca piata serviciilor este slab acoperita in Romania. N-a stat pe ganduri, a vandut restaurantul si s-a mutat in Bucuresti. A luat un credit de 100 de milioane de lei si a infiintat societatea de salubrizare Rosal.
Cum a ajuns bogat “Am facut bani din orice. Inainte de Revolutie eram frigotehnist la Cluj, dar am strans din dinti pentru a face economii. Apoi banii i-am investit in electronice, reusind in paralel sa ma privatizez, atat cat se putea atunci. La 20 si ceva de ani am dat 500.000 de lei pe un apartament proprietate personala. Prigoana povesteste ca primul million l-a facut pe vremea lui Ceausescu, “dar n-a fost in dolari. La munca, atunci cand nu aveam ce face in timpul celor opt ore, asamblam statii de sunet de cate 200- 300 W, era 10.000 lei una la negru, ca nu se gaseau in magazine. Luam cate 3.000 lei pentru filmat si facut fotografii la o nunta. Aveam cinci video si cinci televizoare color, le inchiriam cu cate 100 lei/seara”. Afacerile si averea Silviu Prigoana are afaceri in mai multe domenii: media, imobiliar, salubritate, energie eoliana, si ridicari de masini. Familia Prigoana detine si trei companii in SUA, Rosal Grup LLC, firma de constructie, TV US, companie de media, si Bee Keep, societate care activeaza in agricultura. Cu o avere estimate in 2008 la 140 de milioane de euro in Top 500 miliardari si 150-160 milioane de euro in Top 300 Capital, lui Silviu Prigoana nu ii place sa i se zica „business man”.
Potrivit declaratiei de avere, Prigoana detine peste 350.000 de metri patrati, sapte case de locuit, trei apartamente, dintre care unul in Chicago (SUA), si o casa de vacanta la Brasov. „Un om de afaceri este cel care ia o afacere de la inceput si o duce pana la capat. In rest sunt conjucturali, inclusiv eu”, sustine acesta. De asemenea, lui Prigoana nu ii place sa vorbeasca despre averea pe care o detine.
"Nu e important cat esti de bogat, e important cat si cum ai cheltuit si,atentie mare, la inmormantarea ta numarul participantilor e legat de starea vremii, nu de averea detinuta, motiv pentru care nu sunt interesat de statutul celui mai bogat din cimitir”, crede el. Vizionar si mogul media In martie 2001, Silviu Prigoana a obtinut licenta audiovizuala de la CNA, iar in noiembrie 2001 a infiintat postul Realitatea TV. Valoarea investitiei: 2 milioane de dolari.
Convins fiind ca viitorul apartine televiziunilor de nisa, Silviu Prigoana a mai infiintat multe alte posturi TV: Etno TV, TV Sport (pe care ulterior l-a vandut Media Pro), Taraf TV, Meteo TV, Sigma TV, Teleshop 24 etc. Prima sa creatie, Realitatea TV, a fost vanduta lui Sorin Ovidiu Vantu, detaliile tranzactiei nu au fost facute publice, insa se spune ca SOV a platit o suma exorbitanta.
Intrarea in politica
Satul de afaceri, Prigoana a decis sa intre in politica. Dupa ca cochetase si in trecut cu o eventuala candidatura, Silviu Prigoana a intrat in PD-L si s-a inscris in lupta pentru un post de deputat de Bucuresti, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.
Silviu Prigoana a spus inainte de alegeri ca vrea sa se retraga din business si sa se concentreze asupra politicii. Dupa ce a vandut sau si-a cesionat deja participatiile la mai bine de jumatate din companiile la care era actionar, Prigoana nu se opreste aici. Pe lista sa se afla inclusiv Rosal Grup, companie in care detine 60% si pe care vrea sa obtina sute de milioane de euro.
In campania electorala, Silviu Prigoana nu a vrut sa urmeze linia partidului si sa pozeze intr-un om sarac, astfel ca a decis sa se prezinte la casele alegatorilor cu cele mai scumpe haine si masini. Prigoana a explicat ca bucurestenii il cunosc drept unul dintre cei mai bogati oameni din tara si ar fi ridicol sa pozeze, pentru cateva zile, drept un om sarac. "Cum sa merg cu Loganul in campanie daca toti stiu de masinile mele, de banii mei. Ar fi o dovada de ipocrizie sa ma transform, dintr-o data, intr-un om sarac", a afirmat Prigoana.
Deputat de peste 50%
Metoda sa de campanie a functionat si Prigoana a fost unul dintre putinii candidati din Capitala care au reusit sa obtina peste 50% din voturi in colegiul uninominal, neamifiind nevoie sa astepte redistribuirea pentru a fi sigur ca intra in Parlament. Pentru viitor, Silviu Prigoana isi propune sa candideze si sa castige Primaria Capitalei. „Eu vreau sa fiu unic primar de Bucuresti, nu sa avem sapte primari cum sunt in momentul de fata", sustine Silviu Prigoana.
Legalizarea prostitutiei
Unul dintre proiectele politice ale lui Silviu Prigoana este legalizarea prostitutiei. In campania electorala, Prigoana a promis ca, daca va deveni deputat in Parlamentul Romaniei, va milita pentru legalizarea prostitutiei. Prigoana sustine ca "toate pipitele si nimfomanele trebuie sa imbine utilul cu placutul intr-un cadru civilizat", nu pe centura sau pe strazile marilor orase.
"Daca se legalizeaza prostitutia se stopeaza si bolile cu transmitere sexuala. Acum dai 50.000 pe centura, iar peste cateva zile cinci milioane pentru tratament. Trebuie sa fim o tara civilizata, ca toate celelalte din Occident", a afirmat Silviu Prigoana. Sa mutam Parlamentul! De cand a ajuns deputat, Silviu Prigoana vrea sa scoata Parlamentul din Casa Poporului. “Palatul Parlamentului este o cladire improprie pentru lucrarile Parlamentului. Uitati-va cata opulenta pe ban public si nici macar nu e functionala cladirea, 70% sunt holuri. Vreau sa il mut in Biblioteca Nationala”, este hotararea lui Prigoana.
Cat despre impunatorul palat, Prigoana vrea sa il transforme in cel mai mare centru entertainment din Europa. "Aici se vor face lansari, spectacole, de exemplu Romania va fi un centru de unde se va transmite in direct in 100 de tari un concert de Anul Nou", a explicat Silviu Prigoana in decembrie 2008.
Demisia din PD-L
In mai 2010, Silviu Prigoana si-a dat demisia din PD-L, dar nu si din Camera Deputatilor, dupa ce in partid s-a vorbit despre excluderea celor care fac afaceri cu statul, fara insa a se lua o decizie in acest sens. Prigoana a explicat ca nu poate renunta la siguranta familiei sale pentru o functie de membru PD-L, pentru ca partidul nu da de mancare familiei lui.
"Eu va spun ca aici nu e vorba de functia de demnitar. Rezolutia suna altfel si anume ca trebuie sa optezi intre calitatea de membru PD-L si cea de actionar la companie. Pentru ca altfel exista legea ANI si alte asemenea legi, care reglementeaza in momentul de fata calitatea de demnitar si care nu-ti dau voie sa fii manager sau sa beneficiezi de alte calitati incompatibile cu aceea de demnitar", a declarat Prigoana pentru un cotidian central.
Viata personala
Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu au o relatie extrem de mediatizata, pentru ca este si foarte tumultoasa. S-au certat, s-au jignit si injurat in direct la TV si fiecare a avut relatii extraconjugale. Gurile rele spun ca Adriana a mai si incasat-o, cel putin cu pliciul. Dupa doua divorturi si impacari, cei doi par sa se fi potolit din 2007, odata cu nasterea fiului lor, Maximus. Desi ultimul lor divort a fost inainte de nasterea copilului, cei doi nu s-au mai recasatorit si-si doresc chiar si un alt copil.
Cat despre avere, Prigoana s-a gandit deja cum s-o imparta. “E deja rezolvata problema. Honorius, fiul cel mare din prima casatorie, are companiile de mediu, iar Silvius, cel mic, le are pe cele de media. Am rezerve si pentru copiii mei si ai Adrianei, dar nu detaliez”, a explicat miliardarul in ianuarie 2009.
Esecul lui Honorius
Fiul lui Silviu Prigoana, Honorius, a intrat si el in politica si a vrut sa se faca deputat. El a candidat in ianuarie 2010 pentru fotoliul de parlamentar lasat liber de Bogdan Olteanu, de la PNL, in colegiul nr 1 din Capitala. Desemnarea lui Honorius drept candidat, la doar 23 de ani, a fost vazuta drept rasplata pentru sprijinul mediatic pe care tatal sau, Silviu Prigoana, i l-a acordat lui Traian Basescu in campania prezidentiala din 2009. Din acest motiv, Emil Boc a trecut peste decizia PD-L sector 1, care propusese un alt candidat.
Europarlamentraul Cristian Preda a criticat promovarea lui Honorius Prigoana comentand ca desemnarea sa “este semnul unei tendinte clare de oligarhizare a PD-L”. Honorius a fost insa invins de Radu Stroe, candidatul PNL. Honorius Prigoana a reusit sa obtina doar 29,83% dintre voturile alegatorilor.
Hobby
Silviu Prigoana se numara printre cei cativa proprietari romani de avioane particulare. Unul dintre cele mai mari hobby-uri ale sale este acela de a a-si invita prietenii si a-si petrece cateva ore in plimbari cu avionul.
In declaratia sa de avere postata pe site-ul Camerei Deputatilor, Prigoana a mentionat si doua pretioase colectii de timbre si cutii muzicale.