Prigoana, despre o candidatura din partea altui partid: Never say never! - Interviu Ziare.com

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 07:49
4286 citiri
Prigoana, despre o candidatura din partea altui partid: Never say never! - Interviu Ziare.com

Deputatul independent ex-PDL Silviu Prigoana nu stie inca daca va mai candida pentru un nou mandat si nici din partea carui partid ar putea face acest lucru. Aceasta decizie o va lua "in ultimul minut".

Fostul democrat-liberal a dezvaluit, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca a primit mai multe oferte de a candida, urmeaza sa se hotarasca, insa tinde spre a nu mai incerca sa ocupe un fotoliu de parlamentar din iarna.

Daca totusi va decide sa intre din nou in cursa pentru deputatie, nu exclude o candidatura din partea niciunui partid pe principiul "Never say never".

Totodata, vorbind despre fiul sau, Honorius Prigoana, care nu a fost nominalizat sa candideze intr-un colegiu din partea PNL, Silviu Prigoana a declarat ca acesta nu a plecat din PDL pentru un post de parlamentar, pentru ca avea un colegiu sigur unde ar fi urmat sa candideze din partea democrat-liberalilor.

Nu in ultimul rand, facand referire si la candidatura lui Gigi Becali pe listele USL, din partea PNL, intr-un colegiu de deputati din sectorul 6, fostul candidat la Primaria Generala a Capitalei a mentionat doar ca finantatorul Stelei poate candida oriunde doreste, ca orice cetatean roman de peste 23 de ani cu drept de a fi ales.

Redam mai jos interviul acordat de Silviu Prigoana pentru Ziare.com

Mai candidati la alegerile parlamentare?

Nu stiu.

Cand veti lua o decizie?

La un moment dat, cu un minut inainte sa se inchida ghiseele de depunere a dosarelor.

Ati primit vreo oferta pentru a candida?

Cam ce ganditi? Ce parere aveti? Poate da, poate nu, cine stie? PDL? Nu stiu. Mai multi au facut oferte, altii n-au facut, asta e viata. Nu va pot spune, discutiile private nu se pot publica. Ar fi sub demnitatea si educatia mea sa va reproduc o discutie privata sau o discutie pe care am avut-o cu un cetatean al patriei nostre. Pot sa va spun public, despre legi, legislatie, ce am votat, ce am facut si asa mai departe, lucruri care apartin constiintei mele.

Este de bun simt si de educatie, cand discuti cu o persoana, sa nu dai publicitatii discutia fara acordul celuilalt. Si mi-e foarte greu acum sa dau o suta de telefoane cu o suta de oameni cu care am vorbit pe diverse oferte, sa le cer acceptul, sa dezvalui, sa fac public numele respective. E sub demnitatea mea. V-am raspuns cat am putut de sincer.

De exemplu, discutia pe care o avem noi fiti convins ca n-am s-o reproduc niciodata, nicio parte, nimanui. Chiar daca un coleg de-al dumneavoastra o sa ma sune si o sa ma intrebe daca m-ati sunat dumneavoastra. Am sa-i raspund "nu stiu, probabil".

V-ati fi asteptat ca fiul dumneavoastra, Honorius Prigoana, sa candideze la alegerile parlamentare din partea PNL?

Nu pot sa comentez ce face un cetatean al Romaniei la 25 de ani. Nu stiu daca a fost sau nu nominalizat, daca a vrut sau nu sa candideze, nu stiu nimic de povestea asta. E o entitate separata. Daca el era minor, atunci puteam sa am pareri si impresii, pentru ca eram tutore. Astazi nu mai sunt tutore, are 25 de ani.

Ne intalnim, dar niciodata nu am abordat asemenea subiecte. Le tinem la distanta. Nu mi-a cerut sfaturi. Dupa 18 ani, el a fost independent, e si in momentul de fata independent, si cu banii, si cu casa, si cu tot, e absolut independent.

Poate reveni in PDL, din moment ce nu a fost nominalizat din partea PNL?

N-am discutat cu el, dar nu cred ca el a plecat in PNL pentru un post de candidat. Pentru ca el avea un colegiu sigur la PDL, unde putea sa candideze. Nu mai stiu, unde a fost el presedinte de colegiu. El era nominalizat ca presedinte de colegiu si motivul pentru care a plecat nu il cunosc si am aflat de la televizor ca el a plecat. De ce, cum si ce s-a intamplat acolo nu stiu, nici nu l-am intrebat si nici nu vreau sa il intreb niciodata, pentru ca nu ma intereseaza, am eu problemele mele destule, ca sa ma intereseze si ale altora, chiar daca e fiu-meu.

Si nici nu vreau sa il pun intr-o situatie penibila, adica eu sa il intreb ceva si el eventual sa ma minta. Ca s-ar putea sa fie un motiv pe care sa nu poata sa il faca public nici lui tac'su. Si atunci o sa ma minta, probabil, si atunci de ce sa il pun in situatia sa ma minta? Toata lumea care gandeste ca mine incearca sa nu-si puna intr-o situatie penibila copiii. Daca el vrea sa spuna, bine, daca nu vrea sa spuna, nu il intreb.

Alegeri parlamentare 2012: Honorius Prigoana nu se afla pe listele de candidati

Silviu Prigoana: Nu stiam ca Honorius a plecat la PNL

Nu cred ca mi-a mai ascuns lucruri, dar nu e vorba numai de politica, e vorba de viata. Sunt niste lucruri pe care nu le constientizam. Ajungem la o anumita varsta in care consideram ca copiii nostri tot sugari au ramas. Noi trebuie sa fim foarte atenti sa le incalzim lapticul in fiecare dimineata, chiar daca au 25-30 de ani. Sunt lucruri care nu se mai fac de la un moment dat in viata. Adica i-ai dat o educatie, l-ai crescut, asta e, la un moment dat, ca orice pui, isi ia zborul si cand a inceput sa zboare incerci sa fii cat se poate de distant si prieten cu el, nu sa il suspectezi permanent, sa il spionezi, sa il dadacesti in fiecare zi, sa-i dai indicatii, pentru ca se va simti la un moment dat umilit si n-o sa-ti mai calce casa.

Si eu nu am chef sa am o relatie proasta cu copiii mei din punctul asta de vedere. Si atunci eu vreau sa fiu un adevarat prieten al copiilor mei, sa nu ii intreb nimic. Daca ei natural imi spun ceva, bine, daca nu, nu.

De exemplu, de ce a plecat din PDL si s-a inscris in PNL nu mi-a spus pana in momentul de fata. Nu l-am intrebat, nu imi permit sa fac greseli de acest fel. Ar fi o mare greseala din punctul meu de vedere sa il intreb de ce a plecat. Pentru ca, cu siguranta, motivul pe care o sa mi-l spuna mie nu e cel adevarat si atunci e pus in situatia sa ma minta.

Dar de ce nu ar putea sa va spuna motivul adevarat?

Daca el nu vrea sa imi spuna, de ce sa il intreb eu? Imi intra ceva in cont daca ii pun intrebarea asta? Ma ajuta in viata cu ceva daca pun intrebarea asta? Nu. Atunci de ce sa o pun?

Am putea asista la o situatie ipotetica, in care sa candidati impotriva fiului dumneavoastra, din partide diferite?

Nu cred ca cineva ar putea sa faca asa ceva, pentru ca si partidele au niste echipe de coordonare si se creeaza confuzie. Si niciun partidul nu cred ca ar dori sa piarda sau sa aiba o suspiciune de pierdere a procentelor pe confuzie de nume. Este o greseala sa existe doi candidati din partide diferite cu acelasi nume de familie, pentru ca se creeaza confuzia.

Sa revenim: Senat sau Camera Deputatilor?

Nu stiu, ma mai gandesc. Avem timp. Avem o paleta mai larga de colegii. Dar eu tind inspre a nu candida. In momentul de fata, am problemele familiale, pe care trebuie sa mi le rezolv, care sunt prioritare in viata in momentul de fata, pentru ca e mult mai importanta problema familiala pe care trebuie sa o rezolv in momentul de fata decat orice candidatura la orice functie de oriunde de pe planeta.

Mai faceti parte oficial din PDL?

Nu, in luna august am demisionat din PDL.

Silviu Prigoana si-a dat demisia din PDL (Video)

Daca nu veti mai candida la alegerile parlamentare si nu faceti parte din niciun partid, la ce se va rezuma mai departe viata dumneavoastra politica?

Asta vedem noi, nu trebuie sa fii neaparat membru al unui partid ca sa faci politica. Exista si statut de simpatizant al unui partid. Nu trebuie sa ai carnet de membru de partid ca sa faci munca politica. Munca politica nu se rezuma numai la a vota legi. Am patru copii, doi dintre ei sunt minori. Eu am de crescut copii, am prioritati in viata in momentul de fata. Trebuie sa imi rezolv problema familiala, urmeaza sa obtin dreptul la vizitarea copiilor, doua weekenduri pe luna voi fi absolut dedicat copiilor.

Copiii familiei Prigoana raman la Adriana Bahmuteanu - tribunal

Chiar daca s-a scris ca sunt un tip violent, cu toata violenta pe care am avut in mine, am avut grija de familie toata viata si in continuare prioritara e familia. Dupa ce stabilim problemele cu familia, pe urma putem sa facem orice altceva - politica, legi, afaceri, tot ce vrem, dupa. Dar asta dupa ce reglementam problemele familiale.

Cum vedeti candidatura lui Gigi Becali, din partea PNL, intr-un colegiu din Bucuresti?

Orice cetatean al Romaniei, care a implinit 23 de ani si nu i s-au retras anumite drepturi prin lege, inclusiv dreptul de a candida, are dreptul sa candideze. Nu vad care e problema. Eu n-am niciun fel de problema, eu consider ca sunt 20 de milioane de cetateni sau 18 milioane de cetateni cu drept de vot, nici nu mai stiu cati cetateni, ca inca nu s-au hotarat nici ei la referendum cati trebuia sa voteze.

Orice cetatean cu drept de vot are dreptul sa aleaga si sa fie ales, corect? Daca implinesti 23 de ani, poti candida, asta e. Mai conteaza parerea cuiva? Un om politic e validat prin vot, nu prin pareri. N-am auzit niciodata pe cineva care sa intre in Parlamentul Romaniei pe pareri. Nu, un deputat a fost votat, un senator e votat, un primar e votat, restul sunt vrajeli.

Orice cetatean care candideaza si este ales trebuie respectat, nu conteaza cum il cheama, nu conteaza nimic, asta daca vrem sa ne respectam ca cetateni ai Romaniei si ca parteneri de politica. Daca vrem sa nu ne respectam si sa fim ca Parlament pe ultimul loc la incredere, atunci putem sa ne porcaim si in presa si peste tot.

Ce facem cu acei candidati care initial critica anumite partide si apoi se duc si candideaza din partea acestora?

Asta este o problema a partidelor si a lor. Asta nu e o problema a mea personala. Daca intri intr-un partid politic, tu nu iti faci un contract de casatorie cu un membru al partidului respectiv, care a avut niste pareri contrare cu ale tale.

Sunteti deschis oricarei propuneri sau eliminati vreun partid?

Nu exista eliminari de partide. Exista o vorba olteneasca sau moldoveneasca - "Never say never", daca ati auzit de ea. In traducere libera: "Atentie mare ce spui, ca s-ar putea la un moment dat sa faci parte din partea unde ai scuipat". Eu asta am invatat tot timpul si pe colegii mei, deputati si senatori, i-am invatat si pe copiii mei si pe toata lumea: "Sa fii foarte atent de ceea ce spui". Pentru ca una e o disputa politica, unde se dezbat idei, si alta e sa fii mitocan si sa ai cuvinte de ocara la interlocutorul tau, ca dupa luni de zile, ani de zile, sa te trezesti ca esti cu el in acelasi partid si sa iti fie jena sa te uiti in ochii lui. Dar asta este o chestie de caracter si de educatie, parerea mea.

M-ati auzit pe mine vreodata denigrand vreun partid politic, o persoana politica, o personalitate, sa am pareri si impresii de cineva? Nu cred. In viata mea nu mi-am permis sa discut decat aplicat pe anumite idei, concepte, legi si asa mai departe. Ca nu mi-a convenit o lege, e altceva, am discutat pe text de lege. Am discutat cu initiatorul legii respective in contradictoriu, dar nu sa ne jignim. Nu mi-am permis niciodata, nici macar in comisii, sa imi jignesc interlocutorii. Dar sa ma duc la tribuna Parlamentului si sa am cuvinte denigratoare la adresa unui coleg din Parlament mi se pare sub demnitatea si educatia mea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Silviu Prigoana candidatura alegeri parlamentare, #Silviu Prigoana candidat Parlament, #Silviu Prigoana declaratii Honorius Prigoana, #Prigoana candidatura Gigi Becali, #alegeri parlamentare 2012 , #demisie PDL
Comentarii