Deputatul Siviu Prigoana este de parere ca pensia trebuie corelata cu contributia sociala, iar cei cu pensii mari sunt doar beneficiarii unor legi nedrepte. Din punctul sau de vedere, o echilibrare bugetara ar putea fi realizata prin anularea subventiilor pentru facultatile de stat.
Omul de afaceri considera, totodata, ca o pensie de 1.500 de lei este "mai mult decat suficienta pentru orice roman ca sa traiasca", iar plafonarea pensiilor ar aduce la buget sumele necesare pentru a depasi impasul bugetar actual.
"Indiferent ca pensionarul a fost director la Petrom ori sondor, nu merita o pensie mai mare de 1.500 de lei, pentru ca nivelul contributiei sociale nu justifica acest lucru. Astfel fondul de pensii nu este de randament menit sa faca profit ci, pur si simplu, unul de solidaritate.
Am militat pentru limitarea alocatiei pentru mame la maxim 1.000 de euro, fac la fel pentru pensii. Pai cum sa ia nevasta-mea, care are salariu de 10.000 de euro, alocatie de 8.500 de euro. Ce naiba suntem nebuni? La fel e si la pensii", a declarat omul de afaceri, citat de Money.
Prigoana considera ca un beneficiu de pensie trebuie corelat cu nivelul contributiilor sociale din perioada muncii active.
"Nu exista justificare pentru o pensie de 1.500 - 2.000 de lei doar prin prisma contributiei", spune deputatul. Acesta ofera exemplul Statelor Unite unde, daca nu exista o contributie la un fond de pensii private, primesti de la stat doar o pensie garantata de 600 de dolari indiferent ca esti sudor ori profesor universitar", a explicat Prigoana.
In ceea ce priveste masurile de austeritate anuntate de presedintele Basescu, Prigoana sustine ca acesta a vrut sa spuna ca fondul de salarii si de pensii din sectorul bugetar au fost depasite cu 25% respectiv 15% nicidecum ca se va proceda la taierea platilor bugetare in aceste procente.
Parlamentarul considera ca o solutie pentru a realiza executia bugetara din acest an este suspendarea subventiilor de stat pentru invatamantul universitar.
"Bugetul Invatamantului este de 6% din PIB din care 4% se duc pentru facultatile de stat. Din moment ce ele oricum percep taxe de studiu n-ar mai trebui sa primeasca alocatie bugetara. In nicio tara nu se intampla asa ceva. Exista doar un sistem de burse si atat. O asemenea initiativa legislativa s-ar aproba in doua luni si ar genera o economie de 4% din PIB(circa 4,5 miliarde de euro - n.r.)", declara Prigoana.