De ce ar putea castiga Prigoana in fata lui Oprescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 01 Aprilie 2012, ora 18:00
8987 citiri
De ce ar putea castiga Prigoana in fata lui Oprescu (Opinii)
Foto: tonyadax.com

Cred pur si simplu ca Prigoana are sanse impotriva lui Oprescu. Chiar bune, daca e sa ne gandim de unde pleaca la lupta. Cel mai mare handicap al lui Silviu Prigoana nu este piciorul sau (lipsa), ci partidul din partea caruia candideaza.

Daca o mai punem si pe madam Udrea la socoteala, cea care l-a ales si l-a aruncat in lupta, in detrimentul 'telectualului Cristian Preda, scorul de la care pleaca Silviu Prigoana in confruntarea cu doctorul Oprescu ajunge sub cel al PDL (atat cat o mai fi).

Nu imi plac oamenii care-i lovesc pe cei cazuti. Si nu am o apetenta deosebita pentru a lovi in cel mai slab. Dimpotriva. Acum, cand in doamna Elena Udrea aproape toata lumea vede una dintre principalele cauze ale prabusirii PDL, cand fosta ministreasa este identificata drept cel mai sinistru personaj politic din ultimii 23 de ani, cand deopotriva comentatori, membri de partid si reprezentanti ai Opozitie o stigmatizeaza si o numesc responsabila de cel mai rasunator esec la Capitala, distrugand practic toate sansele partidului inca din momentul in care preluat sefia filialei - acum, cand a fost la mustata sa intre in campania alegerilor locale fara candidat - tocmai acum tin sa nu ma prefac a nu vedea sansele reale ale lui Prigoana.

Cand cel mai usor lucru din lume ar fi sa mai dai inca un picior in fundul celui aflat in cadere libera, imi place sa intind mana. Sa ne gandim. Sa ne debarasam de toate prejudecatile, rautatile, sentimentele si resentimentele pe care le impartasim. Sa nu luam de bune lectiile unor scofalciti doar pentru ca le place sa se autointituleze intelectuali. Sa il judecam pe "gunoierul" Silviu Prigoana in lupta impotriva doctorului Sorin Oprescu potrivit contextului in care aceasta confruntare va avea loc.

De la inceput, ca sa fie clar: nu imi place deloc Silviu Prigoana si totusi as vota mai degraba cu el (daca as avea buletin de Bucuresti) decat cu mucalitul caterincos Oprescu. Silviu Prigoana nu ii este cu nimic superior doctorului, nici din punct de vedere politic, nici uman - ipocrizia, aproximatia, mistoul gratuit si fortat ii caracterizeaza in egala masura pe amandoi. Dar exista si o mica diferenta, esentiala in aceasta competitie - ori care ar trebui sa faca diferenta: am mult mai multa incredere in calitatile administrative ale patronului gunoier decat in cele ale doctorului angajat la stat o viata Oprescu.

Da, Silviu Prigoana este un politician primitiv, care emana uneori idei chiar periculoase, care nu are niciun fel de cultura si care se ghideaza doar dupa instinct. Mare amator de cancanuri, adora scandalul si face orice sa-l intretina doar pentru a fi in atentia publicului. Doar un asemenea individ ar fi putut sa spuna ca "Isus era doar tamplar, nu era mare smecher" si sa se foloseasca de aceasta afirmatie pentru a incuraja intrarea in politica si candidatura vrajitoarei Sultana. Acelasi Prigoana, care emite astfel de nerozii, sustine altele si mai mari precum reintroducerea pedepsei cu moartea sau transformarea Casei Poporului in Mall - Muzeu - Parc de distractii.

Silviu Prigoana nu are carte, dar stie ca multi dintre liderii lumii, din orice domeniu, au ajuns in varful societatilor fara nicio pregatire teoretica. Este punctul cel mai fragil al sau, avand si neavand dreptate in acelasi timp, dar sa nu ne mai incurcam dintr-atata lucru in aceata dezbatere. Pentru ca singurul lucru care conteaza in confruntarea dintre Prigoana si Oprescu este: care dintre cei doi au o mai mare abilitate administrativa de care sa se foloseasca pentru a moderniza si curata Bucurestiul - prioritatile Capitalei?

Trecutul lui Prigoana vorbeste de la sine aici, iar discursul sau si prioritatile electorale, bine structurate pe probleme practice si cat se poate de concrete - "cainii, siguranta cetatenilor si locurile de parcare", in comparatie cu "zburatoarele lui Oprescu", ating mai adanc nevoile si urgentele bucurestenilor decat toate celelalte visuri de marire si grandoare promise de doctorul Oprescu.

Cristian Preda, acest intelectual fitos care se amageste ca ar putea castiga un electorat care adora caterinca si personajele de circ, spunea despre Prigoana ca este o jignire pentru locuitorii Capitalei. Iar despre Emil Boc ca a fost si este un penibil. Ar fi de ajuns pentru a intelege adevarata dimensiunii a intelectualitatii sale. Dar mai ales spune totul despre morala unui om care inghite atatea mizerii, ramanand in partid, doar de dragul unor functii spre care partidul l-ar putea propulsa.

In comparatie cu toti acesti fini artisti ai inteligentei, il prefer oricand pe Silviu Prigoana. Macar are capacitatea de a se ridiculiza singur. Ori asta e deja o virtute, chiar si cand e practicata in exces pentru a atrage simpatia si nu pentru a demonstra onestitatea personala. Intre a medita fara consecinte, a promite zburatoare si a face putin, dar vizibil, e limpede de ce are nevoie un oras in pragul sufocarii.

Prigoana va plati insa impopularitatea uriasa a Udrei, gafele si dezastrul facut de PDL in ultimii ani si, mai ales, va fi invins de trendul descendent pe care se afla Traian Basescu - omul care ar fi trebuit sa garanteze pentru el, asa cum a facut-o pentru Blaga in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Silviu Prigoana candidat PDL Bucuresti, #Sorin Oprescu independent, #alegeri locale Capitala , #PDL