SIMAVI participă la DRYADS, unul din cele mai mari proiecte de combatere a dezastrelor ecologice

Advertorial
Joi, 24 Martie 2022, ora 17:51
7405 citiri
SIMAVI participă la DRYADS, unul din cele mai mari proiecte de combatere a dezastrelor ecologice
FOTO:pixabay.com

Proiectul DRYADS urmărește crearea unui sistem tehnologic unitar pentru managementul integrat al incendiilor și restaurarea pădurilor, în contextul social și ecologic în plină schimbare în care ne găsim.

DRYADS, un proiect la scară largă UE Green Deal, reunește un consorțiu de 46 de parteneri din 13 țări europene și Taiwan, în lupta împotriva incendiilor de vegetație.

DRYADS va crește eficacitatea gestionării durabile a incendiilor pădurilor în condițiile climatice în schimbare, bazându-se pe produse de ultimă generație cu TRL ridicat și pe ultimele inovații în domenii care acoperă toate cele trei etape ale managementului incendiilor: prevenirea și pregătirea împotriva incendiilor, detectarea și răspunsul rapid, restaurarea și adaptarea pădurilor. DRYADS urmărește unirea acestora sub umbrela unei platforme de management holistic al incendiilor.

DRYADS va valorifica cunoștințele de specialitate și inițiativele UE, dar va aborda și nevoia de guvernanță proactivă, schimbarea practicilor de gestionare a pădurilor, activități de conștientizare și pregătire la nivel comunitar, în care comunitățile locale și sectoarele bioeconomiei vor juca un rol central.

Incendiile de pădure reprezintă o amenințare gravă în toată Europa, cauzând daune semnificative asupra mediului și economic. Acestea devin din ce în ce mai intense și răspândite ca urmare a schimbărilor climatice, a practicilor forestiere specifice, a deteriorării ecosistemelor și a depopulării rurale.

Schimbările climatice au crescut riscul de incendii forestiere. Sezoane mai lungi de incendiu, cu episoade tot mai frecvente, mai multe zone care devin vulnerabile, și un comportament mai extrem de incendiu sunt câteva din consecințele încălzirii globale.

Începând cu 10 august 2021, Sistemul european de informare privind incendiile forestiere a înregistrat 1.877 de incendii în UE și în afara UE. Au ars peste 600.000 de hectare de pădure. Adică de aproximativ 2,5 ori media anuală pentru perioada 2008-2020, atât din punct de vedere al numărului de incendii, cât și al pagubelor totale. În plus, cel mai recent raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu și GRID-Arendal privind incendiile de pădure prevede o creștere globală a evenimentelor extreme de incendiu cu până la 14% până în 2030.

Incendiile extreme, pe lângă impactul lor ecologic devastator, au un cost social de neegalat atât în ceea ce privește viețile umane, cât și pierderile economice. În plus, episoadele intense de incendii de vegetație, care reprezintă doar aproximativ 2% din totalul incendiilor, provoacă cea mai mare parte a pagubelor provocate de incendiu.

Proiectul DRYADS, finanțat de Programul UE Orizont 2020 în cadrul apelului UE Green Deal, își propune să abordeze o serie de provocări majore pe care le ridică incendiile, inclusiv restricțiile tehnologice și infrastructurale actuale, dar și consecințe grave de mediu, societale și economice.

Ecosistemul de management al incendiilor DRYADS va include diverse tehnologii și sisteme inovatoare care acoperă toate etapele interconectate în timp ale incendiilor de vegetație (înainte, în timpul și după). Acestea vor acoperi soluții materiale pentru protecția pasivă împotriva incendiilor a clădirilor și infrastructurilor critice, tehnologii pentru incluziunea socială, noul concept de „Foresterie 4.0”.

În plus, va include tehnologiile emergente aferente, cum ar fi „Internet-of-Forest-Things”, „Forest Digital Twin”, tehnologiile Unmanned Aircraft Systems (UAS), create pentru combaterea și managementul incendiilor de vegetație, computer și viziune artificial, tehnologii de gestionare a terenurilor și soluții agroforestiere pentru echilibrul ecologic și restaurarea pădurilor asistată de vehicule aeriene fără pilot (UAV).

Aceste soluții tehnologice vor permite consorțiului DRYADS să îmbunătățească protecția pădurilor și comunităților împotriva pericolelor naturale și a amenințărilor induse de om asociate cu schimbările climatice, să consolideze reziliența pădurilor din UE și să realizeze un pas crucial către gestionarea eficientă și durabilă a pădurilor.

În total, peste 26 de tehnologii diferite vor fi optimizate, dezvoltate și validate în implementarea DRYADS, cu rezultatele așteptate care să includă, printre altele, minimizarea impacturilor semnificative cauzate de incendii extreme și consolidarea experienței pentru utilizatorii finali într-un set bogat de scenarii realiste prin programul de instruire al proiectului.

DRYADS va concentra eforturile de cercetare, dezvoltare și integrare pe furnizarea de sisteme de mare relevanță și beneficii pentru utilizatorii finali relevanți și pentru piața forestieră, oferindu-le, la rândul lor, o oportunitate excelentă de a înțelege potențialele slăbiciuni sau limitări ale tehnologiilor actuale.

Instrumentele și soluțiile DRYADS vor fi demonstrate și validate în condiții reale de operare în opt implementări pilot complexe în șapte țări europene și Taiwan. Printre acestea se numără Austria, Norvegia, Spania, Italia, România, Grecia și Germania; țările care au suferit pierderile cauzate de incendiile extinse în ultimii ani.

Rolul României și al SIMAVI în proiect

SIMAVI va coordona efortul de dezvoltare a soluțiilor tehnologice de detectare și răspuns.

DRYADS va permite pentru prima dată o abordare în patru etape, în detectarea și răspunsul la incendiu. Proiectul DRYADS utilizează sisteme de detectare de ultimă generație care se bazează pe sistemele actuale de sateliți, cu un Zeppelin (pseudo-satelit), UAV și sisteme de teledetecție. De asemenea, SIMAVI va coordona proiectarea, integrarea și testarea tuturor componentelor hardware, software și protocol de comunicație pentru o infrastructură de comunicații și conectivitate aeriană consistentă și versatilă.

SIMAVI va asigura suportul tehnic pentru implementarea pilot în România cu ajutorul tehnologiilor de instruire AR și VR și simulare.

Întâlnirea oficială de lansare a proiectului DRYADS a avut loc în 21 și 22 februarie 2022, cu participarea a peste 100 de experți, printre care și echipa română. Aceștia care vor lucra îndeaproape în următorii 3 ani pentru a oferi o soluție de impact și pe deplin adaptabilă pentru prevenirea incendiilor de vegetație, pentru detectarea și restabilirea dezastrelor de mediu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#SIMAVI, #DRYADS, #combatere a dezastrelor ecologice , #stiri afaceri