Despre Siminel Andrei

Siminel Andrei este un om de afaceri roman, seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH). NCH administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments si Lindsell Enterprises.

Siminel Andrei, care coordoneaza operatiunile din Romania ale NCH din 1994, este unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de pe piata de capital, atat datorita investitiilor profitabile pe care le-a realizat prin intermediul fondurilor administrate, cat si datorita pozitiilor pe care le-a ocupat in cadrul institutiilor pietei.

Siminel Andrei a fost presedinte al Bursei RASDAQ pana in 2005, cand aceasta a fuzionat cu BVB si presedinte al Asociatiei Brokerilor pana in 2006.

Portofoliul de participatii majoritare administrat de NCH  in Romania acopera domenii precum: industria alimentara (grupul Vel Pitar), real estate (retelele United Capital si IMS Proprietati), banci (Libra Bank), IT/internet (Netbridge, Active Soft), productie si servicii industriale (Electroaparataj, Anticorosiv, UMEB), retail (reteaua de magazine Romarta).

Studii

In 1992 a absolvit un Master of Business Administration la University of Pittsburg, Katz Graduate School of Business        

In 1985, a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi

Activitate profesionala

Din 1994, este Country Manager Romania la New Century Holdings (NCH), insarcinat  cu stabilirea directiilor strategice de devoltare a societatilor in care grupul detine pachete majoritare (peste 70 de societati cu peste 6.000 de angajati); precum si restructurarea si vanzarea companiilor din portofoliu si sustinerea intereselor actionarilor minoritari in Romania.

In perioada 1992 - 1994, a fost referent de specialitate in cadrul "Centrului de Proiectare si Implementare a Pietei de Capital Romania" la Banca Nationala a Romaniei. In aceasta calitate, a participat la operatiunile premergatoare infiintarii Bursei de Valori Bucuresti

In perioada 1985 - 1992, a lucrat la Automobile Dacia  S.A. Pitesti, unde a fost pe rand sef de atelier, sef de sectie, sef sectie schimb si consilier al Consiliului de Administratie

A fost membru al Consiliului de Administratie al S.C. Petrom S.A. si al S.C. Alro S.A.

Alte functii detinute

In perioada 2003 - 2006, a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei Electronice RASDAQ

Intre 2002 si 2006, a fost presedinte al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare

In perioada 1995 - 2000, a fost membru al Consiliului Director al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare

Intre 1995 si 2001,  a lucrat ca secretar general al Comitetului Bursei de Valori Bucuresti

In perioada 1994 - 1995, a ocupat functia de administrator si presedinte al Consiliului de Administratie al S.V.M. Active International S.A.

Idei de business

Vizionar in tot ceea ce tine de business, Siminel Andrei a explicat in iulie 2010 cum vede Romania in criza.

In opinia sa, in situatiile de criza oamenii pot genera energii deosebite pentru a reschimba sistemul. Insa, foarte multe crize ar putea ucide “pacientul”. Companiile bine conduse sunt acelea care sunt tinute tot timpul in criza, potrivit unei teorii manageriale, citate de Andrei Siminel intr-un interviu televizat.

"Criza este o oportunitate de a regandi sistemele economice", mai spune omul de afaceri, si din partea unui manager bun este o decizie inteleapta de a tine o companie tot timpul in criza.

In ceea ce priveste modul in care se poate moderniza Romania, Siminel Andrei crede ca schimbarea trebuie facuta la nivelul perceptiei personale. “Daca maine mutam populatia din Germania in Romania, si pe romani ii ducem in Germania, acolo unde sunt autostrazi, va intreb: Peste 20 de ani unde or sa fie mai multe gropi? In Germania, normal. Problema nu sta in drumurile astea, ci in oameni”, a exemplificat seful NCH.

In perspectiva sa, solutiile pe termen scurt si mediu ar fi taierea costurilor. In plus, statul ar trebui sa se orienteze catre investitii care ar duce la scaderea costurilor pe termen mediu. Infrastructura e totusi destul de scumpa si atunci ar trebui sa se investeasca in cursuri de calificare a somerilor, mai ales ca, in conditiile actuale, muncitorul roman este in competitie cu muncitorul chinez sau indian sau din orice alta tara.

Solutia de convertire si de ridicare a gradului de profesionalism i se pare managerului o masura obligatorie. Oamenii ar trebui sa fie “fortati” sa invete disciplina, iar in perioada de somaj trebuie sa se introduca obligativiatatea de a merge la cursuri. 

Siminel Andrei
Siminel Andrei
Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Siminel Andrei, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.