Exclusiv Vladimir Platenik dezvaluie greselile Simonei Halep in Australia - Interviu

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 15:51
10388 citiri
Exclusiv Vladimir Platenik dezvaluie greselile Simonei Halep in Australia - Interviu
Foto: Australian Open

Eliminarea Simonei Halep in sferturile de finala de la Australian Open, suferita in fata Ekaterinei Makarova (Rusia), continua sa nasca discutii aprinse si explicatii.

Pentru a obtine un punct de vedere avizat, Ziare.com a stat de vorba cu unul dintre cei mai cunoscuti antrenori din tenisul mondial, slovacul Vladimir Platenik, care ne-a explicat in exclusivitate ce s-a intamplat cu sportiva noastra la Australian Open.

Fostul antrenor al unor jucatoare precum Dominika Cibulkova si Nadia Petrova a mai vorbit si despre capitolele la care Simona Halep mai trebuie sa lucreze si i-a oferit cateva sfaturi importante.

Totodata, acesta a comentat si schimbarile dese de antrenori pe care Simona Halep le-a facut in ultima perioada.

Ce s-a intamplat cu Simona Halep la Australian Open: Asta e adevarul... - Interviu

Iata interviul acordat Ziare.com de Vladimir Platenik:

Ce crezi ca s-a intamplat cu Simona Halep?

Cred ca Simona a fost putin nervoasa, iar loviturile sale au fost foarte scurte. De asemenea, Simona nu a reusit sa puna suficienta presiune pentru a o invinge pe Makarova. Muschii sai s-au incordat si astfel nu a mai putut lovi mingea bine. Creierul sau a dorit, dar muschii nu au mai ascultat-o. Exact la fel a patit si anul trecut, in sfertul de finala pe care l-a jucat cu Cibulkova.

Esti cunoscut ca un antrenor care incearca sa foloseasca metodele de pregatire ale barbatilor in jocul femeilor. Ce crezi ca ar trebui sa imbunatateasca Simona Halep?

Da, cred ca fetele au ce invata din jocul barbatilor. La Simona as incerca sa imbunatatesc primele ei lovituri, serviciul si returul, pentru a pune astfel mai multa presiune pe adversar. Cred ca asta este cheia pentru a castiga marile meciuri la turneele de Grand Slam, Simona are nevoie sa fie mai agresiva pe primele lovituri. De asemenea, as lucra si la pregatirea ei fizica pentru a o face mai exploziva.

O vezi pe Simona Halep un viitor numar unu mondial?

Sunt cateva jucatoare care imi plac in circuitul mondial - Serena Williams, Madison Keys, Petra Kvitova, Maria Sharapova si Simona Halep. In momentul de fata trebuie sa fii "mai completa" pentru a ajunge numarul unu in lume, dar daca Simona isi va imbunatati jocul si va fi mai agresiva in momentele decisive, poate ajunge pe primul loc.

Simona a schimbat mai multi antrenori in ultima perioada. Crezi ca asta reprezinta o problema pentru ea?

Cred ca este ok sa incerci ceva nou daca nu esti fericita cu jocul tau, dar este vital sa nu uiti ca stabilitatea este foarte importanta. Imi place modul in care Novak Djokovici si Rafael Nadal au tratat acest subiect. Ei au aceeasi oameni in jurul lor de foarte multi ani, deoarece acestia ii cunosc cel mai bine. Desigur ca este o problema daca un jucator schimba prea mult. Uneori sunt oameni in circuit pe care ii vezi adesea si te decizi sa-i angajezi, dar daca urmaresti dezvoltarea ta ai nevoie de un antrenor cu experienta in acest domeniu, in cresterea jucatorilor, nu de cineva pe care il vezi toata ziua in circuit dar de fapt nu a dezvoltat niciun jucator.

Cand o antrenai pe Cibulkova, ea i-a administrat Mariei Sharapova una dintre cele mai drastice infrangeri din cariera (6-0, 6-2 in sferturile de finala de la Roland Garros, 2009). Ce sfat i-ai da Simonei pentru a reusi, in sfarsit, sa o invinga pe Sharapova?

Trebuie sa spun ca Dominika a fost cea mai buna eleva a mea, a muncit din greu si a fost foarte ascultatoare. Colaborarea noastra de trei ani a fost foarte interesanta, iar Dominika a crescut foarte rapid. Imi place si Maria pentru disciplina sa fantastica, dar sunt cateva lucruri la care este limitata. Daca ai o jucatoare precum Dominika, ce nu face erori nefortate (a facut doar 13 in acel meci, multe dintre ele in ultimele doua game-uri, cand scorul era 6-0, 5-0 si 40-30...) si ce se misca excelent pe teren, tot ce trebuie sa faci este sa-i elimini armele Mariei si sa o faci sa joace schimburi lungi.

In meciurile directe pe care elevele tale le-au disputat cu surorile Williams s-au obtinut trei victorii si nicio infrangere. Care e secretul pentru a le invinge?

Statistica meciurilor cu surorile Williams este interesanta, dar trebuie sa spun ca Dominika Cibulkova si Nadia Petrova au jucat extrem de bine in acele meciuri si am fost norocos sa le pregatesc pe amandoua la timpul respectiv deoarece erau jucatoare de top gata sa se ridice la nivelul surorilor Williams. Pentru a le invinge m-am folosit de armele Dominikai si ale Nadiei pentru a anihila armele surorilor Williams, dar secretul nu-l pot dezvalui, tine de strategia mea ca antrenor.

Despre Vladimir Platenik:

- Este antrenorul care a inventat-o pe Dominika Cibulkova. A preluat-o de pe locul 155 in lume si a transformat-o intr-o semifinalista de Grand Slam, ce a devenit una dintre cele mai bune jucatoare din lume.

- Pe Nadia Petrova a preluat-o intr-un moment in care se afla pe locul 29 WTA, iar in momentul in care colaborarea lor a incheiat aceasta ocupa locul 13.

- Le-a mai pregatit pe Yanina Wickmayer (semifinalista la Indian Wells 2011), Polona Hercog (castigatoare la Bastad 2012), Ajla Tomljanovici (salt de pe locul 162 pana pe 73), iar recent a preluat-o pe Patricia Mayr-Achletiner.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Simona Halep Australian Open, #Simona Halep Vladimir Platenek , #Australian Open