Tiriac, Halep si sponsorii

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 23:08
15958 citiri
Tiriac, Halep si sponsorii

Simona Halep a ramas fara un sponsor tehnic tocmai in cel mai important moment al carierei sale, atunci cand ocupa primul loc din clasamentul WTA. Romanca a renuntat la colaborarea cu gigantul Adidas sau poate invers intr-o miscare pe care Ion Tiriac o anticipa cu luni bune in urma.

Daca vrem sa discutam despre sponsorii Simonei Halep, trebuie sa il includem aici pe Ion Tiriac. Manager din umbra al sportivei, omul de afaceri se ocupa de contractele pe care aceasta le semneaza si, dupa cum spun tot mai multe voci autorizate, este cel care se indreapta spre potentialii sponsori.

Cu luni bune inainte ca Simona sa confirme ruptura, Tiriac sustinea ca romanca nu primeste suficient de multi bani din partea companiilor carora le face imagine si dadea vina pe nationalitatea ei, spunand ca Halep primeste mai putini bani decat alte sportive tocmai pentru ca vine din Romania.

A fost un semnal puternic transmis de fostul jucator de tenis catre sponsorii lui Halep, insa, dupa cum ne-a aratat desfasurarea ulterioara a negocierilor, nu a fost receptionat asa cum acesta isi dorea.

Faptul ca numarul 1 WTA a ajuns sa evolueze in turnee oficiale fara a avea un echipament branduit este un esec major al echipei din spatele sau. Halep, Tiriac si ceilalti oameni care sunt implicati in afacerile sportivei stiau de foarte mult timp ca acordul cu Adidas va expira la finalul anului. Si avem suficient de multe indicii sa credem ca se si negocia un nou contract de o perioada cel putin la fel de lunga.

Ca nu s-a ajuns la un numitor comun, dar si ca Halep nu a avut o alta optiune demonstreaza o doza mare de amatorism. Practic, Simona si Tiriac au jucat pe o singra carte si au pierdut, iar perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare.

Oricat ne-am mandri noi cu Halep, cifrele ne arata ca jucatoarea noastra nu este tocmai cea mai marketabila tenismena. Dimpotriva, as indrazni sa spun. Topul Forbes de anul trecut ne arata ca Simona a incasat din contractele de imagine 1,5 milioane de euro, doua treimi din aceasta suma venind din partea Adidas. Asta inseamna ca Halep are putini sponsori, iar acestia scot din conturi sume mici.

Comparativ, Garbine Muguruza, tenismena cu doua titluri de Grand Slam in palmares, a incasat anul trecut 3,5 milioane de euro din contractele de imagine, poloneza Aga Radwanska a ajuns la 4 milioane de euro, Angie Kerber si Caro Wozniacki au primit cate 5 milioane de euro, iar Geni Bouchard a reusit sa incaseze 6,5 milioane de euro!

Si vorbim despre un top din care le-am exclus pe surorile Williams, dar si pe Masha Sharapova, care sunt oricum in alta liga.

Faptul ca Halep primeste atat de putini bani din partea sponsorilor, desi are deja 3-4 ani de cand se mentine in varful tenisului feminin, ar trebui sa ne spuna ceva. Iar acest ceva este ca Simona, oricat ar fi ea de iubita si de apreciata, nu vinde. Sau nu vinde la fel de bine precum rivalele sale.

Ori in conditiile astea, sa vii si sa soliciti dublarea valorii principalului tau acord de sponsorizare, fara a avea o alta oferta pe masa, mi se pare o greseala flagranta.

Sigur, sunt sanse ca pariul celor doi, Halep si Tiriac, sa dea roade si un alt producator de echipament sportiv sa fie dispus sa ii ofere Simonei contractul pe care aceasta si-l doreste. As spune insa ca sunt sanse mici ca ea sa obtina acum cele doua milioane de euro pe an pe care le doreste.

Si as merge putin mai departe si as spune chiar ca Simona a ratat sansa de a prinde un contract pe termen lung. Daca va uitati la jucatoarele importante, in ceea ce priveste sponsorul tehnic exista o stabilitate infioratoare. Extrem de rar se intampla ca o jucatoare aflata la apogeul carierei sa schimbe sponsorul. Exemplele sunt chiar opuse, schimbarile astea avand loc fie la inceput de cariera, cand cineva alege sa parieze pe o tanara oferindu-i mai multi bani, sau pe final de cariera, cand aceasta nu mai aduce beneficiile asteptate.

N-am sa sustin acum ca acordul pe care Halep il avea cu nemtii era perfect. N-am sa spun nici ca trebuia sa accepte orice, fara a incerca sa impuna conditiile pe care aceasta si le dorea. Am sa spun insa ca esecul din negocierile cu Adidas o pune intr-o situatie deloc confortabila, chiar daca nu pare asa. Si ramane de vazut daca urmatorul contract va fi unul pe care ea si-l va dori sau daca nu cumva va fi unul semnat in criza de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Halep Tiriac bani sponsori, #Halep contract Adidas, #Halep Tiriac Adidas , #Ion Tiriac