Pașaportul biologic pe înțelesul tuturor. Ce nu se leagă în cazul Simonei Halep

Sambata, 20 Mai 2023, ora 08:37
9673 citiri
Pașaportul biologic pe înțelesul tuturor. Ce nu se leagă în cazul Simonei Halep
Simona Halep are din nou probleme FOTO twitter

Simona Halep se află în fața unor noi probleme, după ce ITIA a anunțat nereguli în pașaportul ei biologic.

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP), menţionat de Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului în noua acuzaţie împotriva Simonei Halep, monitorizează anumite “variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

“Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA.

Pașaportul biologic al atletului a fost lansat de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) la 1 decembrie 2009. Acesta reprezintă o metodă de monitorizare a profilului biologic al unui sportiv pe o perioadă extinsă de timp pentru a detecta orice abateri sau modificări suspecte care ar putea indica utilizarea substanțelor interzise sau a metodelor de îmbunătățire a performanțelor, conform lcd.gov.ro.

Prima versiune a pașaportului biologic a inclus Modulul Hematologic sau „modulul sânge”. Acesta se bazează pe monitorizarea parametrilor hematologici, cum ar fi nivelurile de hemoglobină și hematocrit, pentru a detecta posibilele abuzuri de dopaj sanguin, cum ar fi transfuziile de sânge sau utilizarea substanțelor care stimulează producția de celule roșii.

Actuala versiune a pașaportului biologic, aprobată în 2013, a introdus un al doilea modul numit „modulul steroidic”. Acest modul se concentrează pe teste de urină și are rolul de a urmări variabilele unice ale steroizilor androgeni, care includ steroizii anabolizanți. A devenit operațional în 2014 și a adus o tehnică suplimentară pentru identificarea abuzului de substanțe interzise în sport.

Concret, toate analizele sportivilor, sânge și urină, sunt trecute în acest pașaport, pentru a se vedea evoluția parametrilor biologici în timp. Iar cum tenisul abundă în controale anti-doping, el a devenit un mijloc eficient de identificare a schimbărilor biologice care au loc în corpul sportivilor. Nu e deloc exclus ca Simona Halep să fi fost monitorizată în timp, iar controlul de la US Open să fi fost determinat de evoluția datelor din acest act. Deși Simona Halep susține că nu are nicio vină, e greu de crezut că cineva i-a modificat rezultatul analizelor pe termen lung.

Pașaportul biologic al sportivului a reprezentat o metodă inovatoare și eficientă pentru detectarea dopajului în sport, permițând o monitorizare mai riguroasă a sportivilor pe termen lung.

Eveniment Quarterly Report

Lucian Bute a vorbit despre dopajul Simonei Halep: "Imaginea rămâne șifonată!"
Lucian Bute a vorbit despre dopajul Simonei Halep: "Imaginea rămâne șifonată!"
Lucian Bute, ultimul campion mondial pe care l-a avut România, a fost suspendat și el pentru dopaj, în 2016, iar un an mai târziu și-a încheiat cariera. Bute a fost vizitat de Gazeta...
Unul dintre mentorii Simonei Halep a făcut dezvăluiri de ziua ei: “Lumea o acuză de diavol“
Unul dintre mentorii Simonei Halep a făcut dezvăluiri de ziua ei: “Lumea o acuză de diavol“
Simona Halep a împlinit ieri 32 de ani, dar nu i-a putut sărbători cu bucurie, deoarece este dărâmată după suspendarea de patru ani primită în cazul de dopaj. Ion Țiriac, unul dintre...
#Simona Halep, #probleme, #pasaport biologic, #sange, #urina, #date, #monitorizare , #stiri tenis