Alaturi de Simona, dar cu sinceritate

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 11 Iunie 2017, ora 14:21
13764 citiri
Alaturi de Simona, dar cu sinceritate

Recunosc, si o spun de la inceput ca sa stim de pe ce pozitii discutam, ca mi se pare extrem de amuzanta veritabila armata de aplaudaci care sunt alaturi de Simona Halep dupa fiecare infrangere. Bine, nu e nimic rau in a fi alaturi de un sportiv in momentele dificile, dimpotriva, insa e extrem de nociv sa nu lasi loc pentru critica.

Da, e amuzant cum dupa fiecare infrangere apar multi, foarte multi oameni pentru care "Simona a fost cea mai buna". As avea o noutate pentru ei. N-a fost cea mai buna tocmai pentru ca a pierdut. Iar cu sufletul lupta si adversarele ei, ca doar nu joaca impotriva unor androizi fara sentimente.

Nu i-a spus nimeni Simonei vreodata sa plece din tara, nu a minimalizat nimeni realizarile ei. N-am vazut sa fi indraznit cineva sa afirme ca locul 2 in lume e putin lucru si ca oricine ar putea ajunge intr-o finala de Roland Garros, desi aici, ca sa fim sinceri, Ostapenko a demonstrat tocmai asta, ca oricine din tenisul feminin poate castiga un Grand Slam. Cu toate acestea, armata de aplaudaci acuza cu agresivitate astfel de lucruri inchipuite si-o apara pe Halep de ce isi inchipuie ei c-o ameninta.

Sa lasam insa rautatile deoparte si sa vorbim putin despre atitudinea aceasta, una care ii face rau in primul rand Simonei. Respingerea criticii inseamna respingerea progresului.

Tenisul este un sport care se adreseaza maselor, tocmai de aceea ajung jucatorii de top sa castige dupa un turneu sume pe care un om obisnuit nu le poate castiga in 10 vieti. Si pentru ca e un sport care adreseaza maselor este si unul care este comentat de mase. Nu trebuie sa fi fost in Top 10 ATP ca sa inveti regulile tenisului si nu trebuie sa fi castigat Wimbledonul ca sa intelegi acest sport. De aceea, solicitarea agresivilor ca "numai specialistii" sa comenteze mi se pare ridicola.

Si e cu atat mai ridicol cu cat si acest specialisti au sustinut, aproape toti, ceea ce am vazut toti cei care ne-am uitat cu sinceritate la finala de sambata. Simona Halep a fost intr-o permanenta defensiva, a fost apatica si nu a cautat decat sporadnic solutii. Iar adversara ei nu a fost nici pe departe "noua Serena Williams" sau o "jucatoare care ajungea in semifinale si la baieti". Nu, in fata ei s-a aflat o Ostapenko ce loveste puternic si cam atat.

In regula, eu nu sunt un specialist in tenis, dar Mats Wilander? Suedezul, de sapte ori campion de Grand Slam, de ani buni principalul analist in tenis al Eurosport, a transmis acelasi lucru. Ba a mers mai departe, spunand ca Ostapenko i-a furat pur si simplu trofeul lui Halep! Ce inseamna asta? Nu cumva ca Simona ii este superioara Jelenei la mai toate capitolele si ca are resursele pentru a bloca acea strategie kamikaze de winner sau error?

Dar de Darren Cahill, antrenorul Simonei, putem spune ca e un specialist? A citit cineva ce a spus australianul despre meci? Intereseaza pe cineva ca Darren a spus, cu subiect si predicat, ca stia exact cum joaca Ostapenko (nu ca ar fi fost un secret pentru cineva care a vazut mai mult decat finala) si ca una dintre strategiile pentru a o contra este aceea de a trimite mingea in unghi pentru a-i forta greselile? Sa ne uitam din nou la finala si sa numaram cate mingi au fost returnate astfel de Simona si cate au fost trimise pe mijlocul terenului, de acolo de unde Jelena este cea mai periculoasa?

Revenind la discutia noastra, am scris inaintea finalei, si ma bucur acum ca am scris inainte, ca am convingerea ca Halep va castiga macar un titlu de Grand Slam in cariera dupa ce si-a schimbat radical atitudinea fata de propriul joc. Raman la aceasta convingere, dar mai adaug un daca. Va castiga un titlu de Grand Slam daca va invata sa citeasca jocul si sa reactioneze in timp real.

Stiti ce i-a lipsit Simonei in finala de sambata? I-a lipsit Darren! Daca era un turneu normal, dupa ce rata breakul de 4-0 in setul doi il chema din tribune pe Darren, iar acesta ii transmitea cum sa isi adapteze jocul pentru a nu pierde partida din control. La turneele de Grand Slam nu este permis on court coachingul, iar jucatoarele trebuie sa se descurce singure.

Iar Simona are o problema destul de mare la capitolul asta. A progresat enorm in ultimele doua luni, dar mai are mult de lucru. Asta pentru ca desi nu prea se mai lasa afectata de nervi in momentele dificile, are tendinta accentuata de a intra intr-un soi de liniaritate. Nu se mai consuma inutil cand nu ii iese jocul, dar nici nu improvizeaza.

Darren Cahill trebuie acum s-o invete sa citeasca jocul adversarelor in timpul meciului si sa schimbe din mers tactica atunci cand e cazul, iar mental coach-ul alaturi de care lucreaza si care a ajutat-o foarte mult trebuie sa o faca sa realizeze ca poate si trebuie sa improvizeze. Ca schimbarile sunt bune, chiar daca rezultatele nu vin poate imediat.

Numai ca in valul de "suntem alaturi de tine" si "tu esti adevarata campioana", transmise nu doar aplaudacii online, exista pericolul real ca Halep sa piarda din vedere esentialul si sa creada si ea ca, intr-adevar, nu avea ce face in finala si data viitoare va fi mai bine. Asta ar insemna ca n-ar lucra la capitolele la care are probleme si, in cele din urma, ca nu ar progresa ca jucatoare de tenis.

A fost atat de greu? Am spus undeva ca Simona nu ne face cinste? Am scris ca e usor sa fii pe locul 2 in lume? Ati vazut undeva ca finala de Grand Slam e la indemana oricui?

Chiar si cei care o critica sunt alaturi de Simona Halep in momentele dificile din cariera. Poate chiar mai mult decat ceilalti, pentru ca dincolo de un gand bun incearca sa vina si cu solutii. Si chiar fiind un amator care urmareste tenisul din fotoliu, daca observi aceleasi lucruri ca un Wilander sau Cahill nu inseamna ca poate totusi e ceva de rezolvat acolo?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Simona Halep Roland Garros finala, #Simona Halep invinsa finala, #Halep Ostapenko finala Roland Garros , #stiri Simona Halep