De ce nu isi gaseste Simona Halep un nou antrenor?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 18 Februarie 2019, ora 07:47
18945 citiri
De ce nu isi gaseste Simona Halep un nou antrenor?

Simona Halep a anuntat ca a renuntat la colaborarea cu belgianul Thierry Van Cleemput dupa un singur turneu, fostul antrenor al lui David Goffin nereusind sa o convinga suficient de mult pentru a primi un contract. Dar ce s-a intamplat?

Asa cum am mai scris, Simona Halep este unul dintre cei mai complicati sportivi din perspectiva tehnicianului, pentru ca are un veritabil "instinct criminal" atunci cand vine vorba despre antrenori.

Halep este genul de sportiv care absoarbe rapid tot ce are antrenorul de oferit dupa care il domina pana la sufocare. Cei mai multi nu rezista decat foarte putin, vezi cazul lui Van Cleemput. Sunt unii care isi dozeaza nivelul informatiei transmise si stau langa Halep o perioada de timp, vezi cazul lui Wim Fissette. Si mai sunt unii, exceptiile, care reusesc ei sa o domine pe Halep si astfel ia nastere ceva uimitor, vezi ce s-a intamplat cu Darren Cahill.

Sa vedem insa ce s-a intamplat intre Halep si Thierry Van Cleemput pentru a ne face o idee despre modul in care trebuie lucrat cu fostul numar unu WTA, iar pentru asta vom specula putin pe baza declaratiilor celor doi.

Simona a avut o reactie de bun simt, laudandu-l pe tehnicianul belgian si punand neintelegerile pe seama unei nepotriviri de caracter. Sau, asa cum a spus ea, pe absenta unei "chimii", a unei legaturi care sa faciliteze colaborarea antrenor-jucator.

Totusi, sportiva a "scapat" un detaliu care, in contexul discutiei noastre, mi se pare extrem de interesant. Ea a declarat ca simte ca se afla intr-o perioada a carierei in care are nevoie de "libertate" si de timp pentru a pune in aplicare tot ce a invatat de la Darren Cahill.

Asta inseamna, foarte probabil, ca jucatoarea noastra s-a obisnuit atat de mult cu metodele australianului incat se teme sa incerce altceva. Intrucat nu exista doi antrenori identici, pe oricine va lua in echipa sa va veni cu alte modalitati de pregatire si, prin urmare, va strica intr-o masura mai mare sau mai mica rutina pe care Halep se bazeaza de ani de zile. Asta poate fi un lucru bun, dar la fel de bine poate fi si unul rau, iar Simona nu vrea sa riste.

Prin libertate ea intelege ca nu isi doreste sa fie constransa de un alt tehnician sa isi schimbe stilul de pregatire.

Van Cleemput, la randul lui, a venit cu o declaratie decenta, mergand de asemenea pe cartea nepotrivirii de caracter. Fiind totusi omul refuzat, cel care n-a reusit sa castige incredere si contractul, belgianul a fost ceva mai slobod la gura si a oferit mai multe detalii.

Din tot ce a spus acesta, doua lucruri mi se par foarte interesante. Primul este acela ca nu o poate ajuta si ca nu ii poate oferi ce isi doreste. Asta ma face sa cred ca, intr-adevar, Simona Halep vrea un mini Cahill, iar un tehnician cu experienta si cu rezultate gaseste acest lucru frustrant si de neacceptat. Al doilea lucru spus de belgian este ca putea ramane langa Simona si putea primi contractul daca accepta situatia.

In cazul in care s-ar fi complacut si i-ar fi cantat Simonei in struna, comportandu-se ca un surogat de Cahill, Van Cleemput era antrenorul fostului numar 1 WTA. Cand n-a facut asta, cei doi au decis sa puna punct colaborarii.

Ce urmeaza mai departe pentru Halep? Aici este foarte greu de spus. Este cert ca va merge singura la urmatoarele turnee si ca va profita de relatia excelenta pe care o are cu Darren pentru a-l transforma pe acesta intr-un antrenor prin telefon. Problema ei este ca nu l-a putut domina niciodata pe australian si ca exista riscul ca acesta sa puna stop acestei colaborari neremunerate, mai ales daca nu planuieste sa revina in staff-ul ei din 2020.

Cum se va descurca singura este iarasi discutabil. La Doha, acolo unde nu a apelat deloc la Van Cleemput, a facut cateva meciuri fantastice, gasind singura resorturile pentru a reveni din situatii extrem de grele. A cedat insa in finala si este foarte evident ca Halep nu e o Serena, care sa se descurce tot timpul fara on court coaching.

Simona Halep este genul de jucatoare ce se panicheaza destul de tare in momentele grele si isi pierde luciditatea, nereusind sa gaseasca solutii tehnice. De multe ori trece peste momentele dificile cu ambitie, jucand pana la epuizare, dar in alte cazuri nici macar daruirea nu e suficienta. De aceea Cahill era excelent pentru ea, pentru ca reusea sa o provoace sa gaseasca singura solutii, dar cand aceasta nu reusea era acolo pentru a-i da un imbold decisiv.

Fara Cahill va fi tare greu pentru Simona in urmatoarele saptamani, insa romanca este obligata sa se descurce daca vrea sa demonstreze ca este o jucatoare ce a ajuns la maturitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Simona Halep antrenor nou, #Halep demis antrenor, #Halep antrenor contract , #stiri Simona Halep