Problema coaching-ului ilegal in tenis: Multi il reneaga desi multi il practica

Vineri, 06 Mai 2016, ora 15:00
11360 citiri
Problema coaching-ului ilegal in tenis: Multi il reneaga desi multi il practica
Foto: Twitter/Mutua Masters Madrid

Disputa aparuta cu ocazia meciului dintre Simona Halep si Irina Begu scoate la lumina si in tara noastra problema "coaching-ului ilegal", extrem de raspandita la nivel mondial in ultimul deceniu.

Indicatiile primite in timpul meciurilor din tribune sunt interzise atat in regulamentul baietilor cat si al fetelor, dar sunt prezente aproape la fiecare meci.

Conform regulamentului, in circuitul feminin este permis doar "on-court coaching" - adica acel moment in care antrenorul este chemat la marginea terenului, in pauza dintre game-uri, pentru o discutie cu jucatoarea.

Simona Halep, despre un truc folosit de Irina Begu: M-a afectat un pic - Setul pierdut, "un cadou de Paste"

Acest lucru este posibil o data pe set si in momentele in care adversara solicita un time-out medical. La turneele de Grand Slam aceasta regula nu este valabila insa, la fel ca si in competitiile destinate baietilor.

De altfel, "on-court coaching" a fost introdus abia in 2009 in circuitul feminin tocmai din dorinta de a stopa indicatiile primite de jucatoare din tribune, din partea antrenorilor.

In cazul in care se ofera indicatii din tribune, jucatorii risca sa primeasca un avertisment si o amenda. In cazuri extreme, supervizorul impreuna cu arbitrul de scaun pot decide si pierderea unui punct.

Sunt rare insa cazurile in care se ajunge la un avertisment intrucat de cele mai multe ori comunicarea se face in limba natala a jucatorilor. In plus, nimeni nu are interesul sa alimenteze tensiunea partidelor prin astfel de decizii.

Novak Djokovici si Roger Federer sunt doua dintre cele mai importante nume ce au fost acuzate ca apeleaza la astfel de practici in ultimii cinci ani si au recunoscut ca fenomenul este foarte raspandit.

"Nu putem fi ipocriti. Toata lumea reneaga fenomenul, dar toata lumea il foloseste. Printre incurajari mai apare si o indicatie. Nu va ganditi insa ca sunt lucruri extreme", spunea Djokovici in urma cu cativa ani.

Coaching-ul ilegal a starnit numeroase dezbateri in ultimii ani in lumea tenisului, iar la un moment dat s-a propus chiar ca supervizorul partidelor sa stea langa lojele in care se afla antrenorii pentru a putea observa mai bine discutiile.

Fenomenul continua insa cu ocazia fiecarui turneu si a devenit parte din tenisul zilelor noastre.

Irina Begu ii raspunde Simonei Halep: Nu vreau scandal. Prefer sa nu spun mai multe

Cum a izbucnit disputa dintre Halep si Begu

Tensiunile dintre cele doua jucatoare au aparut inca de la finalul primului set, cand Simona l-a chemat la marginea terenului pe antrenorul australian Darren Cahill. In timp ce acesta ii dadea indicatii despre meci, Simona insista pe faptul ca echipa Irinei este mai galagioasa, iar Cahill si colaboratorii sai nu fac nimic. Simona dorea sa primeasca si ea indicatii sau ca Darren sa sesizeze oficialii partidei.

Antrenorul Irinei, Adrian Cruciat, a continuat sa se manifeste zgomotos si in setul secund, iar Halep a inceput sa strige de pe teren la Darren Cahill, reprosandu-i ca omologul sau este mult mai vocal. Intr-o noua discutie cu Cahill, la marginea terenului, Simona a continuat reprosurile. Cahill era insa de neclintit si ii dadea indicatii despre meci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#coaching ilegal tenis, #disputa Simona Halep Irina Begu , #stiri Simona Halep