Tenisul ca afacere sau de ce primeste Naomi Osaka mult mai multi bani decat Simona Halep

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 07:50
23412 citiri
Tenisul ca afacere sau de ce primeste Naomi Osaka mult mai multi bani decat Simona Halep

Anuntul, deocamdata numai pe surse, potrivit caruia Naomi Osaka va primi un contract urias din partea unui producator de echipament sportiv a produs rumoare la... Bucuresti! Asta pentru ca acelasi producator a refuzat sa o plateasca pe Simona Halep cu mult mai putini bani la negocierile din urma cu un an. Numai ca noi nu reusim inca sa intelegem conceptul de afacere, inclusiv in sport.

Anul trecut s-a speculat intens pe tema negocierilor dintre Simona Halep si gigantul Adidas, nemtii avand-o sub contract pe romanca in cea mai bun perioada a carierei sale, dar fiind dispusi sa renunte la ea tocmai cand se apropia apogeul. A fost o decizie de neinteles pentru multi dintre cei care pun semnul egal intre performanta sportiva si performanta in vanzari.

Imi amintesc ca au exista si atunci articole destul de ironice la adresa managementului Adidas, care era criticat ca pastreaza sub contrac jucatoare ca Angie Kerber sau Garbine Muguruza, insa renunta tocmai la numarul unu WTA.

Timpul a trecut, Simona si-a gasit contractul pe care il dorea la rivalii de la Nike, insa discutiile au ramas. Cum de nu i-a oferit o companie atat de mare cele doua milioane de dolari pe an pe care romanca le solicita? Ce au in plus Kerber si Muguruza si de ce ele primesc mai multi bani?

Dupa US Open aceste discutii s-au reluat inca si mai puternic in momentul in care a "transpirat" informatia despre noul contract al proaspetei campioane de la Flushing Meadows, Naomi Osaka: japoneza ar urma sa primeasca 10 milioane de dolari pe an de la Adidas! Din nou stupoare in tara! Adica n-au vrut sa ii dea doua milioane Simonei, dar ii dau 10 milioane acestei fetiscane aparuta de nicaieri?

Daca vrem sa discutam despre banii care se invart in tenis trebuie sa invatam sa privim detasati aceasta problema. O fi Simona "a noastra", dar in astfel de analize trebuie sa judecam obiectiv.

In momentul in care negocia cu Adidas, Simona Halep nu avea ca argument "decat" locul unu din clasamentul WTA. Un loc conjunctural la vremea respectiva, pe care se roteau mai multe sportive. Romanca trecuse de statutul de star in ascensiune al tenisului feminin, dar nu confirma, neavand in palmares nici macar un trofeu major. Prin urmare, impactul ei in randul fanilor acestui sport era si indraznesc sa spun ca este minor. Fanii tenisului stiau cine este Halep, dar atat.

Piata din Romania este una foarte mica daca o comparam cu cele din Vestul Europei, sa nu vorbim despre Statele Unite sau zona Asiei. Halep are un impact major numai aici, la noi, insa aici sunt foarte putini oameni care pot plati sute bune de euro pe pantofi sport, treninguri, tricouri si asa mai departe. Pe scurt, Halep nu vinde.

In schimb, Muguruza este zeita tenisului spaniol, jucatoare cu doua titluri de Grand Slam in palmares ce are in spate o piata puternica, asa cum este cea spaniola. De Kerber ce-am mai putea spune? Este din Germania, ca si compania Adidas, are trei Grand Slamuri castigate si vine cu o piata enorma din punct de vedere al potentialului economic. Este absolut normal ca Muguruza si Kerber sa vanda mai bine decat Halep.

Si ajungem acum la Osaka. Despre aceasta japoneza atipica se vorbeste de ani de zile chiar ca poate fi noua stea a tenisului, noua Serena daca doriti. Iar ea, ca om, este pregatita pentru acest lucru. Chiar si in Japonia vorbeste in limba engleza in conferintele de presa, ca sa va dati seama ce inseama a pregati o tanara pentru statutul de super star.

Victoria cu Serena de la US Open i-a adus faima de care avea nevoie pentru a face pasul urmator. Este campioana de Grand Slam, este foate tanara si are in spate una dintre cele mai mari piete din lume, cea asiatica. Orice producator de echipament sportiv si-o doreste acum pe Osaka sub contract pentru ca stie ca da sigur lovitura.

Astfel ca Adidas incearca sa o "betoneze" cu un contract urias, dar care nu duce sub nicio forma compania pe minus. Dimpotriva! Este o situatia din care castiga oricum. Pe termen scurt nu am nicio indoiala ca nemtii isi vor recupera banii investiti in Osaka extrem de rapid. Pe termen lung, este un pariu. Daca Osaka va avea in continuare rezultate bune, incasarile vor fi si mai mari. Daca nu, banii vor fi oricum scosi.

Sansa Simonei Halep, care vine de pe o piata mica si saraca, era sa obtina rezultate mari. Daca isi dorea bani multi inclusiv din contracte Halep trebuia sa fie ca Djokovici, sa castige turneele majore unul dupa altul si sa isi croiasca singura drum in lumea legendelor tenisului. Atunci niciun sponsor nu ar fi ignorat-o, ar fi fost un star global platit pe masura.

Din pacate, Simona a aratat in ultimele luni ca este extrem de multumita cu un singur Grand Slam la purtator si ca, probabil, apogeul carierei ei a fost atins. Ori in aceste conditii nu vine nimeni sa-ti bage in conturi zeci de milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Halep contract Adidas, #Halep Osaka bani adidas, #Osaka adidas contract , #stiri Simona Halep
Comentarii
Poza ggPushy
ggPushy
rank 5
MD ! Nu te credeam in stare de o asemena analiza. Felicitari !
Poza Flying_Dutchman
Flying_Dutchman
rank 1