Si daca Simona Halep a ratat marea ei sansa?

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 07:35
9673 citiri
Si daca Simona Halep a ratat marea ei sansa?

Simona Halep a revenit recent in tara dupa esecul de la Turneul Campioanelor, ea declarandu-se foarte multumita de rezultatele din 2016. Insa nu cumva a ratat marea ei sansa?

Am sa explic in continuare. 2016 a fost un an competitional atipic pentru tenisul feminin, unul, asa cum se spune in acest sport, "deschis". Asta pentru ca cele mai mediatizate jucatoare din ultimele sezoane, Serena Williams si Maria Sharapova, s-au confruntat cu mari probleme. Cea care parea singura capabila sa le faca fata, Petra Kvitova, a avut si ea dificultati serioase si asa am ajuns ca circuitul feminin sa fie unul fara jucatoare dominante.

Asta inseamna ca sportivele din esalonul secund aveau sansa de a face un pas in fata si de a demonstra ca sunt capabile sa se impuna in turneele majore. N-a fost insa pentru cine s-a pregatit, daca ne gandim la declaratiile Simonei din ultimii ani despre castigarea unui Grand Slam, ci pentru cine a muncit, daca avem in vedere declaratiile recente ale lui Ion Tiriac.

Angie Kerber, o tenismena care nu iese in evidenta decat cu formidabila incapatanare de a returna fiecare minge, a fost cea care a facut pasul in fata, castigand doua turnee de Grand Slam, unul dupa o finala cu Serena, jucand inca o finala si venind medaliata de la Olimpiada de la Rio. Firesc, rezultatele excelente i-au adus si locul 1 in clasamentul WTA.

Este Kerber mai buna decat Halep? Daca ne uitam la ultimele rezultate, fara indoiala ca da. Daca ne analizam tehnic ce ofera fiecare pe terenul de tens, fara indoiala ca romanca are mult mai multe avantaje intr-un duel direct. Totusi, Simona pare ca a intrat intr-o zona de confort in care se multumeste cu putin. Daca pana acum doi ani o vedeai luptand cu disperare, mai ales la turneele importante sau in fata adversarelor foarte bine cotate, acum pare satisfacuta cu participarea.

Ion Tiriac spune, nu atat de misterios pe cat si-a dorit, ca Simona nu munceste suficient. Venind de la un antrenor care isi punea elevii sa se antreneze si peste opt ore pe zi, pare o exagerare. Tenisul a evoluat mult in ultimii 30-40 de ani, nu trebuie sa traiesti pe terenul de antrenament, sunt metode stiintifice care te fac sa iti atingi potentialul maxim mai repede si asa mai departe.

Insa Tiriac are dreptate spunand ca numai prin antrenament, mult antrenament, devii mai bun. Iar Simona pare ca a ajuns in punctul acela din cariera in care este constienta ca se afla la un nivel ridicat, pentru ca Top 5 WTA reprezinta o performanta importanta, si "traieste din talent" cum se spune pe la noi. Adica refuza, constient sau nu, sa faca acel gram de efort suplimentar la antrenamente care ar face-o mai buna in meciurile oficiale.

Citeste o analiza a sezonului 2016 pentru Simona Halep

Asa cum spuneam, 2016 a fost un an in care Halep a avut o sansa uriasa, poate sansa carierei, chiar daca vorbim de o sportiva inca foarte tanara. Este de asteptat ca din 2017 Serena sa redevina jucatorul dominant al circuitului feminin, perioada lunga de inactivitate ajutand-o sa depaseasca problemele medicale pe care le are. Maria Sharapova va reveni in activitate mai decisa ca niciodata sa demonstreze ca suspendarea pentru dopaj a fost nedreapta. Kvitova, dubla campioana de Grand Slam, isi revine si ea din punct de vedere medical. Kerber s-a instalat confortabil in fotoliul de lider al clasamentului WTA si va tine cu dintii cu el.

Sunt, asadar, cel putin patru motive bune care ma fac sa cred ca, in conditii normale, Simona are sanse extrem de mici sa castige un turneu major in 2017. Stiti cine are un turneu major in palmares? Dominika Cibulkova! Stiti cine este Cibulkova? Exact! Cu tot respectul pentru slovaca, ea nu spune si indraznesc sa afirm ca nici nu va spune nimic important in tenisul feminin. Cu toate acestea, a reusit sa castige Turneul Campioanelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Simona Halep tenis rezultate, #Halep rezultate 2016, #Halep circuit WTA , #Turneul Campioanelor