RETROSPECTIVĂ Fantastic! Sportul olimpic care a adus României 39 de medalii în 2023

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 04:25
3016 citiri
RETROSPECTIVĂ Fantastic! Sportul olimpic care a adus României 39 de medalii în 2023
Simona Radiș, cea mai valoroasă canotoare a României (a patra din stânga) FOTO / Facebook SImona Radis

Cele 39 de medalii obţinute de canotorii români în competiţiile internaţionale importante şi cele 11 echipaje calificate la Jocurile olimpice de la Paris au transformat 2023 în unul dintre cei mai buni ani din istoria acestei discipline, consideră secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj, Sandu Pop.

"A fost cel mai bun sau unul dintre cei mai buni ani din istoria canotajului. Şi ne referim la valoarea lotului olimpic, la rezultatele obţinute şi bineînţeles la numărul mare de echipaje şi sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice. Toţi sportivii sunt la un nivel foarte ridicat, bineînţeles că medaliile de aur la Campionatele Mondiale nu pot fi ignorate, nu poate fi ignorat nici faptul că echipajul de dublu vâsle este neînvins de 26 de curse şi cred că la ora aceasta este echipajul reprezentativ al României cu şansele cele mai mari la medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. De altfel, Simona Radiş a şi fost declarată sportiva anului la gala Federaţiei de Canotaj din acest an. Eu cred că poate spune oricine că anul acesta a fost anul canotajului, chiar şi cei din afara acestei discipline. Rezultatele ne recomandă", a declarat Pop pentru AGERPRES.

În privinţa problemelor cu care federaţia s-a confruntat în acest an, Sandu Pop a afirmat că infrastructura insuficient dezvoltată în România reprezintă principalul impediment.

"Problemele cele mai mari cu care se confruntă în general canotajul sunt două. În primul rând infrastructura insuficient dezvoltată. Ştim bine că după Revoluţie bazele nautice au dispărut şi acum, cu greu, ne chinuim să punem la loc şi să încercăm să dezvoltăm altele. La fel de important este faptul că cluburile cu secţii de canotaj sunt foarte slab finanţate. Secţiile de canotaj sunt slab finanţate la nivelul teritoriului şi de aici problemele în a selecţiona sportivi, în a menţine copiii şi a-i pregăti pentru eşaloanele superioare", a declarat Sandu Pop.

Oficialul FRC a precizat că sportivii români pot îndeplini obiectivul trasat pentru 2024, şi anume obţinerea a trei medalii la Jocurile Olimpice de la Paris: "Pentru 2024, canotajul şi-a propus trei medalii la Jocurile Olimpice. Am spus să fim cel puţin la nivelul ediţiei trecute a Jocurilor Olimpice. Aşa ne stă bine, să ne impunem obiective cel puţin la fel de măreţe, dacă nu mai bune decât data trecută. Sigur că este realizabil acest obiectiv, rezultatele din acest an ne arată că este un obiectiv realizabil".

Sandu Pop a făcut şi un clasament al celor mai valoroşi sportivi din 2023.

"În primul rând este vorba de echipajul de dublu vâsle de la canotaj, apoi este echipajul de opt feminin de la canotaj, care include şi echipajul de patru vâsle şi de dublu rame feminin, deci cele nouă sportive, după care eu personal l-aş vedea pe Cătălin Chirilă completând podiumul, de la kaiac", a afirmat oficialul federaţiei.

Secretarul general al FRC a precizat că alegerile pentru funcţia de preşedinte al federaţiei, după desemnarea Elisabetei Lipă în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, vor avea loc în 2025: "Alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt de obicei în anul de după Jocurile Olimpice, deci în anul 2025. La Adunarea Generală din 2025 vor fi alegeri pentru noul Comitet Executiv, pentru vicepreşedinţi şi preşedinte, pentru întregul organism de conducere al federaţiei".

România a încheiat Campionatele Mondiale de la Belgrad din 2023 cu cinci medalii, două de aur, una de argint şi două de bronz, reuşind totodată să califice unsprezece echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris.

Medaliile de aur au fost cucerite la dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar, Simona Radiş) şi opt plus unu feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), iar medaliile de bronz au fost câştigate la dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel) şi la dublu vâsle feminin, categorie uşoară (Mariana-Laura Dumitru şi Ionela Cozmiuc).

La Campionatele Europene de la Bled (Slovenia) România a obţinut cinci medalii de aur şi una de argint. Medaliile de aur au fost obţinute la patru rame feminin (Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş), schif simplu categorie uşoară (Ionela Cozmiuc), dublu rame feminin (Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel), dublu vâsle feminin (Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş) şi 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Tivodariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria-Ştefania Petreanu), în timp ce argintul a fost câştigat la 8+1 masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Florin Arteni, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ştefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu).

România, care a aliniat 11 echipaje la Europenele din Slovenia, s-a clasat pe locul secund în clasamentul pe medalii, după Marea Britanie (5-3-2). Olanda a ocupat locul al treilea (2-5-4).

Per total, în 2023, Federaţia Română de Canotaj a cucerit 39 de medalii la competiţiile internaţionale importante. Printre acestea se numără 5 la Campionatele Mondiale de seniori (2 de aur, 1 argint, 2 bronz), 6 la Campionatele Europene de seniori (5 de aur, 1 de argint), 9 la Campionatele Europene de tineret (8 de aur şi 1 de argint), 2 la Campionatele Mondiale de tineret (2 de aur), 5 la Campionatele Europene de juniori (2 de aur, 3 de argint), 6 la Campionatele Mondiale de juniori (3 de aur, 3 de bronz).

În plus, FRC a reuşit să califice 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, o premieră absolută în istoria canotajului românesc.

Quarterly Report - Editia 4

Tripla campioană olimpică la gimnastică s-a retras și ratează JO 2024
Tripla campioană olimpică la gimnastică s-a retras și ratează JO 2024
Tripla medaliată cu aur la gimnastică la Jocurile Olimpice, Gabby Douglas, nu va participa la Campionatele SUA, care vor avea loc în perioada 30 mai - 2 iunie la Fort Worth, Texas, relatează...
Cursă fabuloasă pentru David Popovici. Românul l-a învins pe campionul mondial, cu un timp fantastic
Cursă fabuloasă pentru David Popovici. Românul l-a învins pe campionul mondial, cu un timp fantastic
Înotătorul român David Popovici (19 ani) participă în aceste zile la competiția Mare Nostrum de la Barcelona, unde a reușit în prima zi o performanță excepțională. David Popovici...
#Simona Radis, #canotaj, #sport, #jocurile olimpice , #stiri din sport