Semnele care trebuie să te pună în gardă: petele pe unghii, chelia sau culoarea limbii pot indica boli grave

Duminica, 05 Februarie 2023, ora 23:15
4931 citiri
Semnele care trebuie să te pună în gardă: petele pe unghii, chelia sau culoarea limbii pot indica boli grave
Anumite semnale transmise de corp ar trebui să ne trimită la doctor FOTO Pixabay

Organismul dă adesea semnale de alarmă atunci când ceva este în neregulă, însă de multe ori ni se par banale și tindem să le ignorăm.

Uneori chiar poate fi o alarmă falsă sau o problemă minoră, însă există și cazuri în care aceste semne pot indica o afecțiune mai gravă care necesită atenție de specialitate, potrivit medical-news.org.

Adâncituri la nivelul unghiilor

Aproximativ 50% dintre persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă au leziuni la nivelul unghiilor. Este vorba de mici adâncituri care apar de-a lungul unghiei și care se transformă în fisuri pe măsură ce unghia crește. Este un fenomen comun și în rândul persoanelor care suferă de psoriazis.

Vise vii

Este normal să visăm atunci când suntem în faza profundă a somnului, însă "visele vii" sunt mai intense, par mult mai reale și tindem să ni le amintim, spre deosebire de celelalte pe care le uităm aproape instant după ce ne trezim. Acest lucru ar putea indica sarcina în cazul femeilor. Schimbările hormonale prin care trec femeile în timpul sarcinii le afectează creierul și modul în care acesta reglează emoțiile. Aceste schimbări hormonale se manifestă inclusiv noaptea și pot să aibă vise vii. Cu toate acestea, pot apărea și din cauza abuzului de substanțe, a lipsei de somn, a afecțiunilor psihice sau a administrării anumitor medicamente.

Chelia

Aproximativ 39% dintre bărbații din SUA au probleme cu chelia. Mulți oameni asociază această problemă cu factorii genetici, însă ar putea indica și probleme cardiace. Chelia este asociată cu un nivel mai mare de colesterol și cu un risc crescut de boli de inimă.

Membre mai scurte

Lungimea membrelor superioare și inferioare arată mai mult decât înălțimea părinților. Mai multe studii au demonstrat că persoanele cu membre mai scurte nu au avut suficiente substanțe nutritive necesare creșterii în copilărie. Membrele mai scurte sunt asociate cu un risc crescut de boală, pe când cele lungi cu un risc scăzut de afecțiuni neurologice.

Urinarea frecventă

Urinarea frecventă poate apărea ca urmare a consumului ridicat de lichide sau diuretice precum alcool sau cafea. În alte cazuri poate indica o infecție la nivelul vezicii urinare. Totuși, poate indica și diabetul. Când corpul se luptă să proceseze glucoza, sustrage apă din zonele mai puțin importante pentru a o introduce în sânge ca să proceseze mai bine excesul de glucoză. Acest lucru vă provoacă și senzație de sete. Dacă observați că beți considerabil mai multă apă deși nu faceți ceva în plus, cum ar fi exerciții fizice, ar trebui să mergeți la medic.

Mirosul transpirației

Transpirația nu are miros. Bacteriile de pe piele cu care intră în contact transpirația miros în realitate. Transpirația cu miros dulceag sau fructat poate indica diabetul, pe când un miros similar cu acetona poate indica un nivel prea scăzut de zahăr în sânge. Un miros similar cu amoniacul poate indica probleme ale rinichilor sau ficatului.

Poftă de dulce

Corpul tânjește după zahăr atunci când este deshidratat deoarece nu poate converti corespunzător zahărul disponibil în organism. Preferă să ardă glucoza pentru energie, astfel că apare pofta de dulce. Acest lucru se întâmplă mai ales după un antrenament fizic, sau în orice altă situație în care sunteți deshidratat. Alte simptome sunt ochii uscați, vederea încețoșată, gura uscată, pielea uscată, crampe musculare și urină închisă la culoare.

Culoarea limbii

O limbă sănătoasă ar trebui să fie roz, cu mici noduli pe ea. Culoarea roșu aprins ar putea indica deficiențe de fier și vitamina B12, scarlatină, afte sau boala Kawasaki. O limbă neagră ar putea însemna înmulțirea excesivă a bacteriilor din gură, iar o limbă umflată care persistă mai bine de două săptămâni ar putea indica cancer oral.

Iritații ale pielii

Există o mulțime de cauze ce pot determina apariția erupțiilor cutanate, de la pielea uscată la iritanții din detergent sau balsam de rufe. Deși sunt frecvente, ar trebui să vă îngrijoreze dacă se răspândesc rapid, sunt însoțite de febră sau nu răspund la tratament. Există boli autoimune care se manifestă inclusiv prin erupții, cum ar fi lupus, dermatita, boala celiacă sau sindromul Sjogren. Erupțiile sunt de asemenea un semn al bolilor renale.

Pierderea mirosului

Mulți oameni asociază acum pierderea mirosului cu COVID-19. Dacă totuși nu ai avut coronavirus, poate fi un simptom precoce al Alzheimer. Oamenii își pierd mirosul când un răspuns inflamator este declanșat în creier. Unul dintre simptomele cheie ale Alzheimer sau demenței este inflamația. Vârstnicii care își pierd mirosul au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta demență.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#simptome boli, #semnale organism, #boli grave , #stiri sanatate